Bijzonder verhaal - 27 april 2024

 Xavi Smits

    

Een groot hart voor opa en oma en het goede doel

De berg op voor opa en oma en zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker. Dat is de drijfveer van de 12-jarige Xavi Smits uit Beek. In de afgelopen drie jaar verloor hij zowel zijn opa als oma aan longkanker. Ontzettend verdrietig als je zo jong al beiden moet missen. Toen oma ziek werd is de familie van Xavi in aanraking gekomen met Alpe d’HuZes. “Onmacht omzetten in kracht”. Die boodschap sprak de familie Smits enorm aan.

Xavi was pas 9 jaar toen hij voor het eerst de berg opliep en afgelopen jaar deed hij dat voor de 2e keer. Trots liep hij samen met opa Rien de bijna veertien kilometer omhoog, een vlag met de foto van oma op zijn schouder. Dat hij het Alpe d’HuZes virus te pakken heeft, bewijst wel het feit dat hij dit jaar voor de derde keer afreist naar Frankrijk. Ook dit jaar zal het een bijzondere ervaring worden. Hij gaat namelijk voor het eerst fietsend de berg op. En niet zomaar een fiets: Xavi is uitverkoren om met de ‘Bas Mulder-fiets’ te rijden.


Bas Mulder, een van de vele jonge deelnemers van Alpe d’HuZes, overleed in 2010 op 24-jarige leeftijd aan lymfeklierkanker. Bas wist gedurende de 4 jaar van zijn ziekte veel mensen te inspireren. Hij liet zien dat je altijd iets van je leven kunt maken, hoe moeilijk het ook is of hoe kort het ook duurt. Ter ere van hem is er een “Bas Mulder fiets” in het leven geroepen. Deze is bedoeld voor een kind van pakweg 12 tot 14 jaar die met een bijzondere en positieve instelling naar de Alpe komt. Xavi past helemaal in dit profiel. Hij heeft zich de afgelopen jaren enorm ingezet voor Alpe d’HuZes en is een echte ambassadeur.

Naast school, voetbal en het trainen voor Alpe d’HuZes maakt Xavi ook veel tijd vrij voor het ophalen van donaties. Toen zijn oma nog leefde hebben ze samen kaarten gemaakt en verkocht. Inmiddels is geld ophalen iets wat ze doen met het hele gezin. De moeder van Xavi is creatief en staat met de creaties van de knutselclub op markten en braderieën. Daarnaast wordt er door de familie een paaseierenaktie, een pub quiz, een jeu de boules toernooi en garage sale georganiseerd. Fietsen is een individuele sport. Meedoen aan Alpe d’HuZes is voor de familie Smits teamwork.

Als Xavi gevraagd wordt wat Alpe d’HuZes zo bijzonder maakt dan hoeft hij niet lang na te denken over het antwoord. “Op de berg maak je vrienden, iedereen is bezig met hetzelfde doel.” Xavi’s inzet voor het goede doel is ook in het dorp waar hij woont niet onopgemerkt gebleven. Ieder jaar reikt de kinderburgemeester van de gemeente Beek twee kinderlintjes uit aan kinderen die een speciale prestatie hebben geleverd of een bijzondere daad hebben verricht. In 2023 ontving Xavi een lintje voor de inspanningen die hij had verricht voor de Stichting Alpe d’HuZes. Xavi is ondanks zijn jonge leeftijd nu al een inspiratie voor velen.

Xavi: “We kunnen niet wachten tot we weer naar Frankrijk gaan”. Het is elk jaar weer een enorme belevenis”. Xavi maakt onderdeel uit van team ‘Smitties up the Mountain’. Opa Rien was de teamcaptain van dit gemotiveerde team. Opa gaat de beklimming van Xavi helaas niet meer meemaken. Hij is afgelopen november veel te vroeg overleden. Xavi: “Opa was mijn held en nu wil ik een held zijn voor opa”.  

Xavi rijdt inmiddels zijn trainingsrondjes op de Bas Mulder fiets door het prachtige Limburgse heuvelland. Hij zal er op 6 juni klaar voor zijn om de 21 bochten naar boven te maken. De vader van Xavi is bezig een mooi shirt te ontwerpen zodat iedereen op de Alp direct ziet dat Xavi op de “Bas Mulder” fiets rijdt. Met alle aanmoedigingen en opa en oma in het hart komt Xavi zeker boven!

  

Doneer aan Xavi via zijn Actiepagina