search

Bijzonder: “ … met geen pen te beschrijven”

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

Op 7 juni 2018 gaan duizenden kanjers de Alpe d’Huez bedwingen. Onder hen Jessica Bakker. Zij gaat de berg te lijf met een speciaal geprepareerde fiets. Een fiets met kleuraccenten in blauw en roze, ter nagedachtenis aan haar zoon Tristen Willem en dochter Bibi Danique, die zijn overleden aan neuroblastoom, een zeer zeldzame vorm van kinderkanker. De naam van Jessica’s team, 2good 2be 4gotten, drukt perfect uit waarom Jessica besloten heeft zich in te schrijven.

“ … met geen pen te beschrijven”

Op 15 juli 2010 overleed Tristen, amper vier weken nadat de diagnose neuroblastoom was vastgesteld. Hij mocht maar tweeëneenhalf jaar oud worden. “De diepte van de hel waar je doorheen gaat, is met geen pen te beschrijven”, zegt Jessica. “Maar het kan nog erger. Binnen een jaar nadat we Tristen hebben begraven, bleek ook Bibi aan dezelfde vorm van kanker te lijden. Weer begon een periode van samen vechten tegen de sluipmoordenaar met de naam kanker.  Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Je staat continu in de gevechtshouding en je bent machteloos. En dan de klap wanneer die sluipmoordenaar de strijd toch weer wint. Zo’n twee weken voor haar achtste verjaardag overleed Bibi. We hebben haar naast Tristen begraven.”   

Met de hulp van familie, vriendinnen en vrienden kreeg Jessica haar leven weer op de rails. ‘Opgeven is geen optie’ is uiteindelijk Jessica’s motto geweest om vechtend en knokkend het wegvallen van haar kinderen stukje bij beetje mee te kunnen dragen, want deze oneerlijke gebeurtenis kun je geen plek geven! Het gemis blijft groot! Dat is goed merkbaar tijdens het gesprek met Jessica waarin ze toelicht wat haar drijft om op 7 juni 2018 om half vijf ’s ochtends in Le Bourg-D’Oisans aan de start te staan voor haar eerste klim naar boven. “Ik bereid me voor op een emotionele klim. In elke bocht zullen de vele brandende kaarsen mijn dierbaarste herinneringen aan Tristen en Bibi oproepen”, is Jessica’s stellige overtuiging.

“Als het hen helpt, wil ik ook deelnemen.”

Het idee om in 2018 deel te nemen aan Alpe d’HuZes begon op 1 juni 2017. Op die dag zat Jessica thuis, in het Brabantse waar ze overigens nog niet zo heel erg lang woont, op de bank te kijken naar de rechtstreekse beelden vanuit Frankrijk. Zoals elk jaar. De zeer herkenbare live-interviews met deelnemers herinnerden Jessica aan haar eigen machteloosheid in de strijd, haar verdriet, haar gemis. Maar ze brachten haar ook tot deze conclusie: “Als het hen helpt om te gaan met wat kanker met je leven kan doen, wil ik ook deelnemen. Die conclusie ben ik gaan delen met mijn vrienden en bekenden hier in het Brabantse. Zij wisten niet alle details uit mijn verleden, maar nu had ik een reden die alsnog met hen te delen. Binnen een mum van tijd konden we een compleet team inschrijven. En weet je wat ik zo mooi vind? Het hele team heeft mijn motivatie geadopteerd, samen gaan we er voor, samen gaan we zorgen voor een mooi geldbedrag. Voor onderzoek dat ertoe moet leiden dat kinderen, pappa’s, mamma’s, opa’s en oma’s de sluipmoordenaar ‘kanker’ kunnen ontlopen!”

“Zo zullen ze met mij omhoog fietsen!”

Trots is Jessica op de fiets waarmee zij het gevecht met de berg gaat voeren. “Ik heb in mijn vriendenkring een fietsspecialist. Toen hij lucht kreeg van mijn besluit om deel te nemen aan Alpe D’HuZes heeft hij voor mij een speciale fiets geprepareerd met allerlei details in de kleuren van Tristen en Bibi, blauw en roze. Zo zullen ze met mij omhoog fietsen!”

Jessica beseft dat tijdens de voorbereidingen nu en de beklimmingen in juni de hele film van de veel te korte levens van haar Tristen en Bibi voorbij zal trekken. Maar dat heeft ze ervoor over om die valsspeler 'kanker‘ te stoppen! Voor lezers in een vergelijkbare situatie die nog twijfelen om in het peloton aan te sluiten heeft Jessica een kort, maar welgemeend, advies: “Doen! Ik ben ervan overtuigd dat ik het als extra steun zal ervaren om met het gemis van Tristen en Bibi te om te gaan. Zij zijn 2Good 2Be 4Gotten!”

Laatste nieuws

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Doorkomsttijden opnieuw opgebouwd

20-06-2018

De tijden zijn opnieuw opgebouwd met de ruwe data en verwerkt de livetijden van deelnemers in de app en op de website. De live-tijden blijven tot april 2019 online beschikbaar.

Lees verder

13 onderzoekers aan de slag met geld van Alpe d’HuZes

15-06-2018

Vorige week vond de dertiende editie van Alpe d’HuZes plaats, waarbij deelnemers 1 tot 6 keer de legendarische Alpe d’Huez op lopen of fietsen. In 2018 heeft het evenement een miljoen euro meer opgehaald dan het jaar ervoor: 11 miljoen euro. Ook dat geld zal de komende tijd worden toegekend aan nieuwe onderzoeken om te zorgen dat kanker niet langer een dodelijke ziekte is.

Lees verder

Onze sponsors