search

Bijzonder: ‘herdenkingstegeltje voor Dorry brengt mensen bij elkaar’

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
5518819
Gedoneerd

Dit keer in ‘Bijzonder’: hoe een in bocht negen achtergebleven herdenkingstegeltje voor Dorry mensen na jaren weer bij elkaar bracht.

“Kijk,” zegt Susan en wijst op haar pols, “om onze vriendschap voor eens en voor altijd te bezegelen, lieten we dezelfde tattoo zetten.” Niet lang na het plaatsen van die tattoos overleed Dorry op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van eierstokkanker. Nu, tien jaar later, is de herinnering aan haar weer springlevend – als ware het door haar geregisseerd. Nog één keer een verhaal van ontmoeten en verbinden.

Zó geliefd en gemist

Op een zonnige herfstdag delen Susan Lok en Marjan, de moeder van Dorry van Bree, de mooiste herinneringen aan het leven met Dorry. Overmand door verdriet hadden ze tien jaar geleden afscheid genomen. Susan: “Dorry liet een enorme leegte achter. We deelden alles. En ze was een voorbeeld voor veel mensen in haar omgeving.” Op tafel liggen fotoboeken vol herinneringen. Dorry was in haar veel te korte leven een soulmate geweest, vriendinnen voor het leven waren ze. Tijdens de uitvaart werd een tegeltje uitgereikt met daarop Dorry’s vingerafdruk en de tekst ‘Carpe Diem’. Dorry werd een dierbare herinnering. Zó geliefd en gemist. Susan: “En dan gaat het leven door. Ieder gaat zijn weg en het contact met Marjan verwatert. Niet de herinnering aan Dorry. Alleen al het horen van het nummer ‘My Immortal’ houdt die levend.”

Naar Frankrijk om het leven van Dorry te vieren

In 2016 kreeg de sportieve Susan de kans om deel uit te maken van een team dat mee ging doen aan Alpe d’HuZes. Susan vertelt: “Het was voor mij direct duidelijk dat ik voor Dorry ging fietsen; met haar in mijn gedachten ging ik trainen.” Negen jaar na de begrafenis was ze klaar om naar Frankrijk te gaan. Op een middag, voorafgaand aan de koersdag, was ze naar bocht negen gereden en had daar ter herinnering aan haar hartsvriendin een herdenkingstegeltje neergelegd, met een foto en het overlijdensbericht met daarop een persoonlijke tekst. In bocht negen, want Dorry’s verjaardag viel op de negende. Susan: “Het was ontzettend emotioneel. Ik had het gevoel dat ze zo dicht bij me was. Iedere keer dat ik voorbij bocht negen kwam, kon ik het tegeltje zien en wat naar haar roepen.” Dorry de stille supporter en Susan de zwoegende fietser. Voor even waren ze weer sámen. Susan over de koersweek: “Het evenement en de herinneringen daaraan hebben nog weken in mijn systeem gezeten. Heel heftig! Het duurt echt weer een poos voor je er ervan loskomt.”

“De herinnering aan Dorry werd weer springlevend”

“Begin juni 2017 ontving ik via via het Alpe d’HuZes-online-dagmagazine van 31 mei 2017”, vertelt Marjan. “Een kennis maakte me attent op een foto die daarin stond. Een foto van een tegeltje. Haar dochter had de foto gezien tijdens haar deelname aan Alpe d’HuZes 2017, waarbij ze trouwens ook een beklimming aan Dorry had opgedragen.”

Marjan nam contact op met de redactie van het magazine. “Hoe was het tegeltje op de berg terechtgekomen, wie had het daar neergelegd?” Ze vervolgt: “We ontvingen een beeldbestand waarop vaag Suus’ handschrift te zien was. Ik wist niet dat zij had meegedaan aan Alpe d’HuZes, maar toen werd alles ineens wel duidelijk. Het was een heel emotionele ontdekking; opeens was Dorry weer in volle glorie aanwezig in ons leven. Het tegeltje werd in 2016 op de berg geplaatst en lag er in 2017 nóg. Ongelofelijk, maar waar! En toen werd het ook nog gefotografeerd. En die foto kreeg ik via een attente kennis onder ogen. Zo bijzonder, en dát tien jaar na Dorry’s overlijden. Het leek wel geregisseerd. Een wondertje! Het is geweldig dat er nog steeds mensen zijn die onze Dorry een warm hart toedragen en dat doet ons zó goed!”

En zo zijn Marjan en Susan tien jaar na Dorry’s overlijden weer bij elkaar gekomen. “We hebben geleerd van Dorry”, stellen ze vast. “Dat je het leven moet vieren zoals het komt en dat je moet proberen om van iedere dag een feestje te maken.” Op deze manier heeft Dorry geholpen om mensen met elkaar te verbinden. En zo geeft ze Alpe d’HuZes de kans om te laten zien wat het óók is: een plek voor saamhorigheid, troost en herinnering. Voor iedereen.

Dag lieve Dorry. Je bent ‘Immortal’. Je zit in ons hart.

Laatste nieuws

Milieusticker nodig in Frankrijk, levertermijn van 4 tot 6 weken!

17-04-2018

Houd rekening met een milieusticker op je auto wanneer je naar de Alpe d’Huez afreist.

Lees verder

Catering tijdens Alpe d’HuZes: maaltijden bestellen t/m 7 mei

03-04-2016

Tijdens de koersweek van Alpe d’HuZes 2018 kun je ontbijten, lunchen en dineren in de grote Alpe d'HuZes-tent op het finishplein. Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je maaltijden vooraf. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor alle supporters en vrijwilligers: iedereen is van harte welkom. De tent is open vanaf zaterdagmiddag (17.30 uur) t/m vrijdagavond en je kunt er gedurende de hele dag (tot 23.00 uur) ook terecht voor een hapje en een drankje.

Lees verder

Zondag 6 mei: kick-off Alpe d'HuZes (en fietsfestival Holland Classic)

03-04-2018

Op zondag 6 mei is de officiële kick-off van Alpe d'HuZes 2018! Dan tellen deelnemers en vrijwilligers samen af in aanloop naar de dertiende editie van ons mooie evenement. Fijn dat we alweer voor de achtste keer op rij te gast zijn op Sportcentrum Papendal. (Aansluitend kun je je klimbenen testen tijdens fietsfestival Holland Classic.)

Lees verder

Onze sponsors