search

Bijzonder: ‘De tiende keer’

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

Jordy van Ettekoven – De tiende keer. 

Vandaag, 1 juni 2017, beklimmen bijna 4000 deelnemers de Alpe d’Huez. Allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. We hebben speciaal aandacht voor Jordy van Ettekoven (36). Jordy zet zich voor de tiende keer op rij in als vrijwilliger. Ook op twee wielen, maar dan op de motor.

“Dit jaar zou het jaar worden dat ik tien jaar kankervrij ben.” 

Iets meer dan tien jaar geleden werd bij Jordy, toen nog maar 24 jaar, de ziekte van Hodgkin vastgesteld, ook wel bekend als lymfeklierkanker of het hodgkin-lymfoom. “Meteen had ik een ‘goede’ versie te pakken. Ik zat namelijk in het hoogste niveau, fase 4B, wat zoveel inhoudt dat het door je hele lichaam zit, en er een forse chemo tegenaan moest. Zestien behandelingen waren nodig om de hodgkin terug te dringen, en mij weer ‘beter’ te maken. ‘Beter’ is een groot woord, want als je eenmaal met de ziekte te maken hebt, zal dit voor altijd een rol blijven spelen.” Jordy’s behandelingen waren in mei 2007 afgerond. Hij werd ‘schoon’ verklaard, maar door een blijvende beschadiging aan zijn zenuwstelsel door de intensieve behandelingen is lopen en fietsen voor Jordy niet mogelijk. 

Na zijn behandeling hoorde hij voor het eerst van Alpe d’HuZes en hij was meteen enthousiast. “Meteen voelde ik me aangesproken door de missie en visie van Alpe d’HuZes. Als patiënt weet ik goed wat er beter kan in diagnostiek, behandeling en nazorg. Het toeval wil dat ik een motorrijder ben, en dat er op dat moment vrijwilligers werden gezocht om als motard het evenement te begeleiden. In de laatste dagen van mei kreeg ik te horen dat ik schoon was, maar helaas was de eerste week van juni dat jaar te vroeg om mee te kunnen naar de Alpe. Meteen heb ik mij opgegeven voor het jaar erop, en toen ben ik voor het eerst als motard meegegaan naar het avontuur dat Alpe d’HuZes heet.” Nu zorgt Jordy al tien jaar dat alle deelnemers veilig de berg af komen. 

Samen met zeventig andere motards staat Jordy vroeg op en werkt hij de hele dag hard om de dag in goede banen te leiden. De motards beginnen en eindigen de dag samen en beleven het evenement te midden van de deelnemers. “Het is een mooie en dankbare taak, die we allemaal met trots vervullen. Het is fantastisch om alle deelnemers te zien die zich met hart en ziel inzetten voor het gezamenlijke doel”, zo vertelt Jordy met zichtbare passie. “Er is een enorme verbondenheid tussen de motards. Er zijn er een aantal die ieder jaar herdacht worden en in gedachte ‘bij ons achterop zitten’. Ook zijn er motards die dit jaar wellicht voor het laatst kunnen deelnemen. En er zijn er een aantal die dit jaar strijden of gestreden hebben tegen kanker. Juist dit zorgt voor een sterk gevoel van saamhorigheid om een gezamenlijke vuist te maken. Allemaal om een gevecht te leveren voor hen die het zo nodig hebben.”

“Ieder jaar dat ik deelnam aan het evenement, bracht me weer een jaar verder weg van mijn ziekte.”

Jordy is gegrepen door het evenement. Voor Jordy betekent ieder jaar dat hij aan het evenement deelneemt, dat hij ook weer een jaar langer kankervrij is. Dat maakt het voor hem zo speciaal. Op die manier kan hij, net als alle andere deelnemers, stilstaan bij het leven en even tot bezinning komen. “Het maakt niet uit wie je bent, wat je hebt meegemaakt. Het maakt niet uit of je het uitspreekt of dat je in je eigen wereld de dagen in Frankrijk meemaakt. Iedereen is daar met een gezamenlijk doel, en dat voel je tot in je botten. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en motivatie, iets wat de bijzondere sfeer van Alpe d’HuZes kenmerkt. Aan het einde van de dag gaan we met zijn allen over de finish en het is elk jaar weer een persoonlijke overwinning, die me weer een jaar verder van de ziekte brengt.”

“Vlak voordat ik de finish zou halen, blijkt toch dat ik nog een stuk verder moet.”

In oktober 2016, tien jaar na dato, zou zijn laatste controle zijn. De champagne zou open kunnen na tien jaar kankervrij. Het liep helaas anders. “Een week of twee voor mijn laatste CT-scan, het laatste consult, ging ik met een opgezette klier naar de huisarts. Dit kon weinig bijzonders zijn in mijn optiek, aangezien ik de symptomen natuurlijk moet kunnen herkennen. De huisarts verwees mij vanwege mijn historie direct door naar mijn internist. De diagnose kwam als een schok: het was wederom mis. Opnieuw probeerde hodgkin mij eronder te krijgen. Het is alsof de finish in zicht is, maar je niet dichterbij komt.”

Jordy werd doorverwezen naar het AMC, waar een studie was gestart met een nieuwe toevoeging aan de behandeling. “In het AMC werd de behandeling gestart, en tegelijk werd ik gepromoveerd tot proefkonijn. Het nieuwe middel dat werd toegevoegd zou de chemotherapie in het lichaam beter moeten kunnen sturen naar de kwaadaardige cellen, en deze gericht aanvallen. Het toont wederom aan wat er met onderzoek allemaal mogelijk is. In tien jaar tijd is er al veel veranderd. Bijzonder was het feit dat ik een van de weinigen ben die na tien jaar hodgkin-recidief hebben. In de gehele studie die Europa-breed werd uitgevoerd, was er slechts één andere man die dit had. Dat voelt alsof je de omgekeerde loterij hebt gewonnen.”

Wederom volgt een zware behandeling, deze keer ook met een autologe stamceltransplantatie. Op 20 januari 2017 heeft Jordy zijn stamcellen teruggekregen en is het herstel begonnen. “Ik heb nog erg last van vermoeidheid, concentratie en een onregelmatige conditieopbouw. De hersteltijd is vele malen langer dan ik had gehoopt en anders dan ik tien jaar geleden heb ervaren.” Toch weerhoudt dit Jordy er niet van om weer zijn steen bij te dragen aan het evenement. 

En dan volgt weer een moment van de waarheid ...

Begin maart was wederom een moment van de waarheid: het einde van zijn behandeling. Nog steeds zijn er, weliswaar een klein aantal, actieve cellen te zien op de scans. Afwachten is het devies van de arts. Een week voordat Jordy naar de Alpe vertrekt krijgt hij de uitslagen. “De uitslagen waren helaas ‘twijfelachtig’. De PET-scan was niet unaniem positief, toch ben ik ‘goedgekeurd’ door een panel van specialisten. Officieel ben ik dus in remissie, maar zo voelt het nog niet. De ‘OK-stempel’ ontbreekt nog.” Eén ding staat echter als een paal boven water: ook dit jaar staat Jordy er. “Als we aan het einde van de dag weer over de finish gaan bij mijn tiende Alpe d’HuZes, besef ik weer dat ik leef. Samen met alle deelnemers, mijn vader, mijn vrienden, de motards, de toeschouwers en alle andere vrijwilligers maken we er een fantastisch evenement van. Als het aan mij ligt ben ik er over tien jaar nog steeds bij.” 

 

Laatste nieuws

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Doorkomsttijden opnieuw opgebouwd

20-06-2018

De tijden zijn opnieuw opgebouwd met de ruwe data en verwerkt de livetijden van deelnemers in de app en op de website. De live-tijden blijven tot april 2019 online beschikbaar.

Lees verder

13 onderzoekers aan de slag met geld van Alpe d’HuZes

15-06-2018

Vorige week vond de dertiende editie van Alpe d’HuZes plaats, waarbij deelnemers 1 tot 6 keer de legendarische Alpe d’Huez op lopen of fietsen. In 2018 heeft het evenement een miljoen euro meer opgehaald dan het jaar ervoor: 11 miljoen euro. Ook dat geld zal de komende tijd worden toegekend aan nieuwe onderzoeken om te zorgen dat kanker niet langer een dodelijke ziekte is.

Lees verder

Onze sponsors