search

Bijzonder: “Die massa, al die mensen met hetzelfde doel”

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

 •• BIJZONDER ••

Op 1 juni 2017 gaan bijna 5000 mensen de Alpe d’Huez beklimmen. Allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. In deze aflevering van de serie ‘Bijzonder’ laten we William Zomer aan het woord, die zijn levensverwachting twee keer heeft moeten bijstellen maar die ongelofelijk strijdbaar is.

Vlak na de zomer van 2014 werd bij William prostaatkanker vastgesteld. De schok was groot toen een week later bleek dat er ook uitzaaiingen waren gevonden. William kreeg alleen palliatieve zorg aangeboden, omdat een op genezing gerichte behandeling niet beschikbaar leek. William: “We hebben heel wat afgehuild die dag. En dan: hoe vertel ik het mijn kinderen? Vreselijk om mijn jongste zoon Robin te zien worstelen met z’n verdriet. Het ergste was nog dat mijn oudste zoon Michael op wereldreis was en ergens in Zuid-Amerika zat. Een paar weken later stond hij toch ineens op de stoep. Dat ik de mensen die mij het meest dierbaar zijn in mijn armen kon sluiten na de vreselijke diagnose, was het mooiste wat mij in jaren was overkomen.”

Toen Williams collega Linda – die zich toen aan het voorbereiden was op haar deelname – het nieuws over zijn diagnose hoorde, beloofde ze gelijk dat ze speciaal voor hem een derde keer de Alpe d’Huez op zou lopen. Ze maakte die belofte waar en toen was William ‘om’: “Ik wilde dat ook, ik wilde die berg bedwingen om te laten zien dat de kanker mij niet kon verslaan.” En zo werd team Stampertjes geboren en werd afgesproken om in 2016 te gaan deelnemen.

“Ik mag dan ongeneeslijk ziek zijn; ik wil mij er in ieder geval voor inzetten dat mensen na mij kanker kunnen overleven”

Met in z’n achterhoofd de gedachte dat hij nooit zal genezen, maar geïnspireerd door de verhalen van Linda en gemotiveerd om te strijden voor een wereld waarin niemand meer hoeft te overlijden aan kanker, bleef William zich stug voorbereiden op zijn deelname aan Alpe d’HuZes 2016. “Ik mag dan ongeneeslijk ziek zijn; ik wil mij er in ieder geval voor inzetten dat mensen na mij kanker kunnen overleven.” Over strijdbaar gesproken ... William zet zich maximaal in om sponsorgeld binnen te halen. Zijn blog was het meest succesvol. “Plotsklaps ging het heel snel. Dat er zoveel mensen zijn die om mij geven en mij wilden steunen, heeft me totaal overrompeld. Hartverwarmend waren ook de lieve woorden van de mensen. Daar kreeg ik enorm veel energie van.” En energie kon William wel gebruiken, want er stond hem een enorme uitdaging te wachten: de aanstaande beklimming van de Alpe d’Huez.

“We finishten met tranen van geluk”

De koersweek van 2016 bestempelt William als “geweldig”. “Tijdens de opbouw was ik tafels aan het sjouwen met een andere vrijwilliger. Hij vroeg of het mijn eerste keer was. En toen volgde het hele verhaal en op een gegeven moment lagen we huilend in elkaars armen”, vertelt William geëmotioneerd. Het was voor hem de ultieme ervaring van saamhorigheid. “Die massa, al die mensen met hetzelfde doel.” Prachtig vond hij het.

En over de koersdag: “Tijdens de klim kom je door al die bochten waar kaarsen zijn neergezet voor alle dierbaren. Ik merkte dat ik daar erg emotioneel van werd. Ik probeerde zoveel mogelijk de blik op oneindig te houden en naar boven te lopen.” Bijna boven, voor bocht 2, krijgt William een klap op z’n schouder. Een jongen roept: “Hé! Loop eens een beetje door, man!” Het is zijn jongste zoon Robin. Het plan om op de koersdag op de berg aanwezig te zijn als supporter was in het geheim goed voorbereid. William: “Staat ineens m’n jongste zoon naast me. Huilend vielen we elkaar in de armen. En toen kreeg ik ook nog een videoboodschap van Michael. Wat een geweldige kerels heb ik toch!” Met z’n allen liepen ze door naar de finish. “Het miezerde en het was koud, maar we werden gedragen door de warmte van alle mensen die langs de kant stonden. We finishten met tranen van geluk.” Dat smaakte naar meer: op naar 2017!

In de periode na de koersweek komt Williams leven opnieuw op z’n kop te staan. In het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis is een artsenteam van mening dat er wel degelijk een behandeling mogelijk is die uitzicht biedt op genezing. En terwijl hij midden in een reeks van 35 bestralingen zit, bereidt William opnieuw zijn deelname aan Alpe d’HuZes voor. Het appartement voor het verblijf op de berg is geboekt en sponsors worden gezocht. William wordt daarbij onder anderen geholpen door zijn zoon Robin. Die maakte een reeks YouTube-filmpjes over Williams deelname van vorig jaar. Elke keer dat zo’n filmpje wordt bekeken, levert een bijdrage aan Alpe d’HuZes op. “Inmiddels is er ruim € 1400 gedoneerd door zijn fans en mensen die geraakt zijn door de video’s.” Wij maken graag van de gelegenheid gebruik om ze nog eens onder de aandacht te brengen: https://youtu.be/Z3OwvFxhuMc.


Laatste nieuws

In memoriam: Frank Speets

21-09-2018

De dood wachtte om de hoek, maar Frank Speets hield hoop. Tot 19 september 2018. Frank is deze dag op 23-jarige leeftijd overleden aan kanker.

Lees verder

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Doorkomsttijden opnieuw opgebouwd

20-06-2018

De tijden zijn opnieuw opgebouwd met de ruwe data en verwerkt de livetijden van deelnemers in de app en op de website. De live-tijden blijven tot april 2019 online beschikbaar.

Lees verder

Onze sponsors