search

Bijzonder: 'Een beetje hoop voor iedereen'

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
3004137
Gedoneerd

Begin juni 2018 gaan ongeveer 5000 mensen de Alpe d’Huez beklimmen. Allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. In deze aflevering van de serie ‘Bijzonder’ staan vier zussen centraal. De deelneemsters doen mee aan Alpe d’HuZus op 6 juni 2018 en staan die dag stil bij de dood van hun vader, die precies een jaar eerder is overleden aan kanker. Net als hun moeder, die acht jaar eerder de wereld moest verlaten. De redactie van Alpe d’HuZes sprak met Jet en Nel, de jongste en de oudste zus.

Nel (60), Mieke (58), Connie (55) en Jet (49) doen dit jaar voor het eerst mee aan Alpe d’HuZes. Na het overlijden van hun vader hebben de zussen een gezamenlijk doel gevonden in het beklimmen van de Alpe d’Huez. “Alpe d’HuZes was al bij ons bekend omdat mijn zoon Koen in 2015 de berg vijf keer heeft beklommen voor zijn opa en oma. Wat was (o)pa trots op hem. Iedere keer als Koen boven was belde hij zijn opa op, terwijl hij een pannenkoek at die opa voor hem gebakken had in Nederland”, vertelt Nel, de oudste van het stel.

“Precies één jaar na het overlijden van pa lopen we ter nagedachtenis van hem de berg op”

De vier zussen uit het Brabantse Giessen lopen samen regelmatig een deel van het Pieterpad en kiezen er daarom voor de Alpe lopend te beklimmen. Na het overlijden van hun vader is het idee ontstaan mee te doen aan Alpe d’HuZes. “Op 6 juni 2017 is onze vader overleden. Precies een jaar later willen we ter nagedachtenis hiervan gezamenlijk de berg op lopen. Dat doen we op woensdag 6 juni 2018, met Alpe d’HuZus. Want waar kunnen wij daar, precies een jaar later, beter bij stilstaan dan boven op deze berg?”, vindt Jet, de jongste en sportiefste van het stel.

“De ziekte van mijn moeder heeft mijn leven gered”

Een dag later, op donderdag 7 juni, wordt Jet 50 jaar. Dat maakt die week extra speciaal, want ook Jet heeft in het verleden te maken gehad met kanker. “Toen onze moeder acht jaar geleden overleed aan kanker, heb ik mijn eigen lichaam laten controleren. Uit dit onderzoek bleek dat ik borstkanker had, en ik moest daarom een behandeling ondergaan. Gelukkig ben ik nu volledig hersteld. In die zin zou je kunnen stellen dat het overlijden van onze moeder mijn leven heeft gered. Zonder haar ziekte had ik mij nooit laten controleren. Ik ben dan ook dankbaar dat ik straks op de dag van Alpe d’HuZes mijn vijftigste verjaardag mag vieren. En mijn zus Connie wordt die dag 56. Dat maakt het nóg specialer.”

Op woensdag herdenken de zussen het overlijden van vader en op donderdag vieren zij de verjaardagen van Connie en Jet. Het klinkt als een dodenherdenking en een Bevrijdingsdag, en dat is het misschien ook. Aan de ene kant willen de zussen het overlijden van hun ouders een plek geven, maar aan de andere kant zijn ze dankbaar voor het mooie leven dat zij hebben gehad. Nel vertelt: “Onze pa was zeven jaar ouder dan ma. Te veel verschil, vonden haar ouders. Maar leeftijd zegt niets. Ma is namelijk op 74-jarige leeftijd overleden aan kanker, en onze vader heeft de mooie leeftijd van 89 jaar mogen bereiken.” En Jet vult aan: “We komen uit een groot gezin met nog eens twee zussen en zeven broers. Nu pa er niet meer is, merken we dat er geen plek meer is om samen te komen. Pa was altijd erg betrokken en hield het gezin bij elkaar. In ons ouderlijk huis konden wij altijd samenkomen. Dat is er nu niet meer. Met Alpe d’HuZes hopen we dat gat enigszins te kunnen opvullen.”

“Wij kunnen niet langer toekijken maar willen ook iets doen. Wij lopen die berg op voor onze ouders, voor onze schoonzus en voor iedereen die met kanker te maken heeft.”

Hoop is een woord dat centraal staat bij de zussen als je over kanker en Alpe d’HuZes praat. Want Alpe d’HuZes is veel meer dan een goed doel waarbij mensen zich inzetten in de strijd tegen kanker. Het is voor veel mensen ook een proces van rouwverwerking, of een manier om dankbaarheid te tonen. En om mensen te ondersteunen die momenteel onder behandeling zijn en ze ruimte te geven voor hoop. “Dat is ook een heel belangrijke reden om mee te doen”, vervolgt Nel. “We doen mee voor onze ouders, maar ook voor onze schoonzus Toos, die nu ook vecht tegen deze ziekte en in een zware periode zit. En zo zijn er talloze mensen die te maken hebben met deze vreselijke ziekte. Wij kunnen nu niet langer toekijken maar willen ook iets doen. Voor onze ouders, voor Toos en voor iedereen die met kanker te maken heeft. Het enige wat wij kunnen doen is geld inzamelen voor de onderzoeken die broodnodig zijn, zodat niemand meer dood hoeft te gaan aan kanker. Dat wil toch iedereen?”

“Alpe d’HuZes straalt hoop en positiviteit uit”

Als je de zussen vraagt wat zij de deelnemers van Alpe d’HuZes willen meegeven, hoeven ze niet lang na te denken. “Hoop en positiviteit, dat is wat Alpe d’HuZes uitstraalt. Als we zien hoe Toos met deze ziekte omgaat, hebben we zoveel respect voor haar. Zij is een echte rasoptimist en weet overal een positieve draai aan te geven”, zegt Jet. En Nel vertelt enthousiast over haar eerste ervaringen met Alpe d’HuZes: “Toen ik met Koen in 2015 in Frankrijk was, voelde ik de saamhorigheid op de berg. Iedereen steunt elkaar en gaat het gesprek met elkaar aan. Verhalen en ervaringen worden gedeeld. Dat zorgt voor een heel speciaal gevoel. Daar krijgen wij hoop van. Dat nemen wij mee de berg op. Een beetje hoop voor iedereen!”Laatste nieuws

Win kaarten ‘Masterclass Geluk’ van Guido Weijers

15-02-2018

Win kaarten ‘Masterclass Geluk’ van Guido Weijers Wanneer je je vóór 1 maart inschrijft voor Alpe d’HuZes 2018, maak je kans op twee toegangskaarten voor de ‘Masterclass Geluk’ van Guido Weijers. Deze vindt plaats op diverse plaatsen in Nederland in maart, april en mei 2018. Wij kunnen 5 compleet ingeschreven deelnemers gelukkig maken met kaarten voor deze inspirerende theatershow. Je hoeft je alleen maar in te schrijven voor Alpe d'HuZes 2018.

Lees verder

Bijzonder: “Wat daarna komt, zien we dan wel”

15-02-2018

Een week voor de negenjarige Luna overleed, schreef vader Jurgen van Riel zich in voor Alpe d’HuZes 2018. “Papa, je moet niet twee maar drie keer die berg op”, zei Luna toen ze met haar vader het plan smeedde.

Lees verder

Tweede Alpe d'Huzes-dag 10 maart 2018

09-02-2018

Voel de saamhorigheid die iedere deelnemer tijdens de koersweek ervaart! Meld je aan voor de Alpe d’HuZes-dag, bij Expo in Hoevelaken. Het programma in het kort: drie workshops, een plenaire bijeenkomst vanaf 12.00 uur, een informatiemarkt, een deelnemersmarkt en de Alpe d’HuZes-winkel.

Lees verder

Onze sponsors