search

Bijzonder: ‘Een eerbetoon aan Ron’

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
5518819
Gedoneerd

‘Een eerbetoon aan Ron’

Op 7 juni 2018 gaat Erwin Nonner (43) als eerbetoon aan zijn grote broer de Alpe bedwingen. Erwin en Ron waren elkaar lang uit het oog verloren. In de korte tijd dat zij weer contact hadden, wordt Ron gediagnosticeerd met slokdarmkanker. De manier waarop Ron met zijn ziekte omging heeft Erwin enorm geïnspireerd.

Na dertig jaar ontmoetten de broers Erwin en Ron elkaar weer. “Toen ik ongeveer zes jaar oud was, scheidden onze ouders”, vertelt Erwin. “Ze gingen ver uit elkaar wonen en Ron en ik werden op alle manieren uit elkaar gehouden. Na 30 jaar zocht ik contact met hem. In de ontmoeting die hierop volgde, spraken we af om alles wat we samen hebben gemist in te halen. In hele korte tijd bouwden we een geweldig mooie band op. Mijn vriendin en ik hoefden niet zonodig te trouwen, maar dat deden we nu toch omdat ik heel graag wilde dat hij mijn getuige was. En ook mijn kinderen waren helemaal gek met hun grote stoere oom. Een boom van een vent vol humor. Dat hij kanker kreeg is niet te beschrijven.”

Ron fietste graag maar steeds vaker kreeg hij last op zijn borst. Mogelijk had het met zijn fietshouding te maken. Maar het hoger afstellen van het stuur hielp niet. En het eten ging ook steeds moeizamer. Er volgde een bezoek aan de huisarts, waarbij hij te horen kreeg dat zijn slokdarm er niet goed uitzag. “Een tijdje later ben ik op vakantie”, vertelt Erwin. “En we sturen vrolijk wat vakantiekiekjes heen en weer, tot plots de telefoon gaat. Het is Ron. ‘Het is niet goed’, vertelt hij me. ‘Ik heb slokdarmkanker.’ De volgende keren dat de telefoon overgaat en ik zie Ron in het scherm staan, durf ik niet op te nemen. Bang voor wat hij me te vertellen heeft. Ook al spreken we af dat hij belt, ik bel hem wel weer terug.”

Ik ziek, iedereen ziek

Ron hield wel van een geintje en hij gebruikte zijn gezonde dosis aan humor ook tijdens zijn behandelingen. Erwin vertelt: “Hij heeft een keer in het ziekenhuis – hij zat met zijn vrouw achter zo’n gordijntje te wachten op zijn chemo – een apenmasker op zijn kop gezet. De arts en verpleegkundige schrokken zich natuurlijk kapot! ‘Tja, bijwerkingen’, zei zijn vrouw toen. “Zo was hij, dat was Ron.”

Een operatie blijkt niet meer mogelijk en chemobehandelingen volgen. Na elke behandeling kunnen ze niks meer bij hem vinden. Hij gaat ook gewoon door met zijn leven. Zo spreken we ook af om nog samen naar Wildlands Emmen te gaan, zodra deze geopend is. “Als ik ziek ben, is mijn hele omgeving ziek”, antwoordt hij Erwin later op de vraag hoe hij zo heeft kunnen leven met kanker zoals hij dat heeft gedaan. “Hij is altijd zo positief gebleven”, zegt Erwin. “Vrolijk, hup! Schouders eronder en doorgaan. Bij mij riep dat wel dubbele gevoelens op. Het maakte me blij maar ook angstig. Angstig voor het moment dat het serieus zou worden. Maar ja, toen hij met de uitslag kwam dat ze niks meer voor hem konden doen, zei Ron: ‘Jammer dat we niet meer samen naar de dierentuin kunnen gaan.’”

Alpe d’HuZes: gewoon dóén

Ron is een groot voorbeeld geweest voor Erwin. Hoe hij in het leven stond met kanker, en zijn positieve en vrolijke energie daarbij. “Ik heb hierdoor een andere kijk op het leven gekregen”, vertelt Erwin. “Sommige dingen moeten gebeuren, zoals werken om je boterham te verdienen. Maar als je iets kan doen wat je graag zou willen, doe het dan gewoon. Nu kan het. Zo sprak ik via via een mevrouw die nog twijfelde of ze mee zou doen met Alpe d’HuZes. ‘Gewoon doen’, was het meest duidelijke wat ik haar kon meegeven.”

Met de kracht van zijn broer gaat Erwin de Alpe op. “Op het laatst zei Ron tegen mij: ‘Laat ze maar testen en proberen; misschien helpt het een ander nog.’ Dit idee moet voortgezet worden en daar is geld voor nodig. Zodat mensen niet meer doodgaan aan kanker en deze ziekte de wereld uit geholpen wordt.” Elke beklimming staat voor Erwin symbolisch voor de behandelingen van kanker. “Onderaan de berg begin je ‘gezond’ en boven op de berg ben je kapot, en dat dan nog een paar keer. Het is echt een eerbetoon aan mijn broer. Ik kijk er enorm naar uit om dit op zijn fiets te doen. Het zal emotioneel ook zwaar worden. Zeker bij de eerste en laatste klim, stel ik me zo voor. Dat mijn vrouw en schoonzus me daarboven staan op te wachten …

Laatste nieuws

Milieusticker nodig in Frankrijk, levertermijn van 4 tot 6 weken!

17-04-2018

Houd rekening met een milieusticker op je auto wanneer je naar de Alpe d’Huez afreist.

Lees verder

Catering tijdens Alpe d’HuZes: maaltijden bestellen t/m 7 mei

03-04-2016

Tijdens de koersweek van Alpe d’HuZes 2018 kun je ontbijten, lunchen en dineren in de grote Alpe d'HuZes-tent op het finishplein. Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je maaltijden vooraf. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor alle supporters en vrijwilligers: iedereen is van harte welkom. De tent is open vanaf zaterdagmiddag (17.30 uur) t/m vrijdagavond en je kunt er gedurende de hele dag (tot 23.00 uur) ook terecht voor een hapje en een drankje.

Lees verder

Zondag 6 mei: kick-off Alpe d'HuZes (en fietsfestival Holland Classic)

03-04-2018

Op zondag 6 mei is de officiële kick-off van Alpe d'HuZes 2018! Dan tellen deelnemers en vrijwilligers samen af in aanloop naar de dertiende editie van ons mooie evenement. Fijn dat we alweer voor de achtste keer op rij te gast zijn op Sportcentrum Papendal. (Aansluitend kun je je klimbenen testen tijdens fietsfestival Holland Classic.)

Lees verder

Onze sponsors