search

Bijzonder: ‘Een eerbetoon aan Ron’

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

‘Een eerbetoon aan Ron’

Op 7 juni 2018 gaat Erwin Nonner (43) als eerbetoon aan zijn grote broer de Alpe bedwingen. Erwin en Ron waren elkaar lang uit het oog verloren. In de korte tijd dat zij weer contact hadden, wordt Ron gediagnosticeerd met slokdarmkanker. De manier waarop Ron met zijn ziekte omging heeft Erwin enorm geïnspireerd.

Na dertig jaar ontmoetten de broers Erwin en Ron elkaar weer. “Toen ik ongeveer zes jaar oud was, scheidden onze ouders”, vertelt Erwin. “Ze gingen ver uit elkaar wonen en Ron en ik werden op alle manieren uit elkaar gehouden. Na 30 jaar zocht ik contact met hem. In de ontmoeting die hierop volgde, spraken we af om alles wat we samen hebben gemist in te halen. In hele korte tijd bouwden we een geweldig mooie band op. Mijn vriendin en ik hoefden niet zonodig te trouwen, maar dat deden we nu toch omdat ik heel graag wilde dat hij mijn getuige was. En ook mijn kinderen waren helemaal gek met hun grote stoere oom. Een boom van een vent vol humor. Dat hij kanker kreeg is niet te beschrijven.”

Ron fietste graag maar steeds vaker kreeg hij last op zijn borst. Mogelijk had het met zijn fietshouding te maken. Maar het hoger afstellen van het stuur hielp niet. En het eten ging ook steeds moeizamer. Er volgde een bezoek aan de huisarts, waarbij hij te horen kreeg dat zijn slokdarm er niet goed uitzag. “Een tijdje later ben ik op vakantie”, vertelt Erwin. “En we sturen vrolijk wat vakantiekiekjes heen en weer, tot plots de telefoon gaat. Het is Ron. ‘Het is niet goed’, vertelt hij me. ‘Ik heb slokdarmkanker.’ De volgende keren dat de telefoon overgaat en ik zie Ron in het scherm staan, durf ik niet op te nemen. Bang voor wat hij me te vertellen heeft. Ook al spreken we af dat hij belt, ik bel hem wel weer terug.”

Ik ziek, iedereen ziek

Ron hield wel van een geintje en hij gebruikte zijn gezonde dosis aan humor ook tijdens zijn behandelingen. Erwin vertelt: “Hij heeft een keer in het ziekenhuis – hij zat met zijn vrouw achter zo’n gordijntje te wachten op zijn chemo – een apenmasker op zijn kop gezet. De arts en verpleegkundige schrokken zich natuurlijk kapot! ‘Tja, bijwerkingen’, zei zijn vrouw toen. “Zo was hij, dat was Ron.”

Een operatie blijkt niet meer mogelijk en chemobehandelingen volgen. Na elke behandeling kunnen ze niks meer bij hem vinden. Hij gaat ook gewoon door met zijn leven. Zo spreken we ook af om nog samen naar Wildlands Emmen te gaan, zodra deze geopend is. “Als ik ziek ben, is mijn hele omgeving ziek”, antwoordt hij Erwin later op de vraag hoe hij zo heeft kunnen leven met kanker zoals hij dat heeft gedaan. “Hij is altijd zo positief gebleven”, zegt Erwin. “Vrolijk, hup! Schouders eronder en doorgaan. Bij mij riep dat wel dubbele gevoelens op. Het maakte me blij maar ook angstig. Angstig voor het moment dat het serieus zou worden. Maar ja, toen hij met de uitslag kwam dat ze niks meer voor hem konden doen, zei Ron: ‘Jammer dat we niet meer samen naar de dierentuin kunnen gaan.’”

Alpe d’HuZes: gewoon dóén

Ron is een groot voorbeeld geweest voor Erwin. Hoe hij in het leven stond met kanker, en zijn positieve en vrolijke energie daarbij. “Ik heb hierdoor een andere kijk op het leven gekregen”, vertelt Erwin. “Sommige dingen moeten gebeuren, zoals werken om je boterham te verdienen. Maar als je iets kan doen wat je graag zou willen, doe het dan gewoon. Nu kan het. Zo sprak ik via via een mevrouw die nog twijfelde of ze mee zou doen met Alpe d’HuZes. ‘Gewoon doen’, was het meest duidelijke wat ik haar kon meegeven.”

Met de kracht van zijn broer gaat Erwin de Alpe op. “Op het laatst zei Ron tegen mij: ‘Laat ze maar testen en proberen; misschien helpt het een ander nog.’ Dit idee moet voortgezet worden en daar is geld voor nodig. Zodat mensen niet meer doodgaan aan kanker en deze ziekte de wereld uit geholpen wordt.” Elke beklimming staat voor Erwin symbolisch voor de behandelingen van kanker. “Onderaan de berg begin je ‘gezond’ en boven op de berg ben je kapot, en dat dan nog een paar keer. Het is echt een eerbetoon aan mijn broer. Ik kijk er enorm naar uit om dit op zijn fiets te doen. Het zal emotioneel ook zwaar worden. Zeker bij de eerste en laatste klim, stel ik me zo voor. Dat mijn vrouw en schoonzus me daarboven staan op te wachten …

Laatste nieuws

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Doorkomsttijden opnieuw opgebouwd

20-06-2018

De tijden zijn opnieuw opgebouwd met de ruwe data en verwerkt de livetijden van deelnemers in de app en op de website. De live-tijden blijven tot april 2019 online beschikbaar.

Lees verder

13 onderzoekers aan de slag met geld van Alpe d’HuZes

15-06-2018

Vorige week vond de dertiende editie van Alpe d’HuZes plaats, waarbij deelnemers 1 tot 6 keer de legendarische Alpe d’Huez op lopen of fietsen. In 2018 heeft het evenement een miljoen euro meer opgehaald dan het jaar ervoor: 11 miljoen euro. Ook dat geld zal de komende tijd worden toegekend aan nieuwe onderzoeken om te zorgen dat kanker niet langer een dodelijke ziekte is.

Lees verder

Onze sponsors