search

Bijzonder: ‘Een ziekte die ons allen raakt...’

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
10021548
Gedoneerd

 •• BIJZONDER ••

Op 1 juni 2017 gaan bijna 4000 mensen de Alpe d’Huez beklimmen. Allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. In deze aflevering van de serie ‘Bijzonder’ laten we Pater Moeskroen aan het woord. De vijfkoppige Nederlandse folkband reist dit jaar alweer voor de zevende keer af naar de Alpe: om te fietsen en om de ontlading op de slotavond muzikaal compleet te maken. Naar de top!

‘Een ziekte die ons allen raakt …’

“Het eerste jaar dat we meegingen naar de Alpe hadden we eigenlijk geen idee, we dachten dat we een weekje op reis gingen”, vertelt Vincent van Lent, de ‘pater’ van de blaasinstrumenten, de banjo, de mandoline, de doedelzak en … de fiets! Want hij fietst ook al zes jaar lang zes keer de berg op, voor het goede doel.

“Maar op onze eerste avond zagen we zo’n wand waar mensen van die hartverscheurende berichtjes op plaatsten. We voelden de sfeer en toen drong de ernst door: we waren daar met een doel! En dat doel hebben we nooit meer uit het oog verloren.”

De band krijgt geregeld verzoeken om mee te werken aan goede doelen, maar de mannen hebben voor Alpe d’HuZes gekozen en daar willen ze het maximale voor doen. Waarom?

Zowel Vincent als leadzanger en gitarist Bart Swerts heeft een dierbare aan kanker verloren. Vincent: “Op de dag dat ik in 2013 arriveerde op de Alpe, overleed de vrouw van mijn beste maat Leen. Op de koersdag is ze begraven, terwijl ik aan het fietsen was ... Dat was wrang. Het jaar daarop fietsten Leen en ik samen omhoog. Daardoor heb ik persoonlijk veel met Alpe d’HuZes en voel ik zo’n grote drang om elk jaar in juni op de Alpe te zijn. Met of zonder Pater Moeskroen. Tot nu toe blokken we nog met z’n allen die koersweek in de agenda’s en gaan we als band naar de Alpe, want dit soort levensgebeurtenissen is precies de reden om daar te zijn.”

‘… het is een ziekte die ons allen raakt’, ‘met een goed gevoel fietsen wij voor het goede doel’ en ‘ik val nog liever om dan dat ik stop’: een paar treffende regels uit Naar de top!, het Alpe d’HuZes-lied van Pater Moeskroen.

Voor Bart is Alpe d’HuZes belangrijk vanwege een vriend die drie jaar geleden aan kanker overleed. “Tranen, weemoed, euforie en feest, dat is voor mij Alpe d’HuZes. Alles draait om één doel, er ontstaan vriendschappen, het verbindt en het donderstraalt echt niks hoe vaak je die berg op gaat. Wij horen vaak dat het veel mensen goeddoet dat we daar zijn, dat het ze raakt.”

Het donderstraalt echt niks hoe vaak je die berg op gaat!

Vorig jaar had Bart beloofd vijf keer omhoog te fietsen als hij meer dan 2500 euro op zijn actiepagina had staan. Toen de teller daar ruim onder bleef hangen, besloot Vincent hem een handje te helpen. Gniffelend: “Ik heb een las- en constructiebedrijf en met de verkoop van tuinkacheltjes had ik al aardig wat centen voor het goede doel binnen. Ik heb toen de winst van die kacheltjes op de actiepagina van Bart laten storten. En ja hoor, toen zijn teller een dag voor de koersdag op 2490 euro stond, wist hij dat hij aan de bak moest. En hij heeft het gedaan: vijf keer omhoog! Extra knap, omdat hij toen nog een kilootje of vijftig zwaarder was!”

“Natuurlijk hebben wij ook van die momenten dat je het liefst gewoon stopt. Zoals wanneer je voor de 24e keer met je zelfgebakken oliebollen langs de deur gaat en iemand zegt dan ‘ik ga jouw vakantie toch zeker niet betalen’. Dat soort momenten kennen wij ook hoor, maar ook dat hoort bij Alpe d’HuZes: doorgaan tot je echt niet meer kan. Niks is onmogelijk. En dan staan er altijd nog een paar duizend langs de kant om je omhoog te duwen. Letterlijk en figuurlijk.”

Luister naar Naar de top

Klik hier en leer de tekst alvast uit je hoofd.

Laatste nieuws

Deelnemers gaven Alpe d’HuZes 2017 rapportcijfer 8,8

22-06-2017

Meer dan 50 procent van de deelnemers heeft de Alpe d’HuZes-enquête ingevuld: een enorm aantal van meer dan 2.200 mensen. Daar zijn we als Alpe d’HuZes-organisatie natuurlijk heel blij mee. Trots zijn we op het cijfer dat we voor het evenement kregen: een 8,8 op de schaal van 10. We zijn er stil van. Zo’n hoog cijfers kregen we nooit eerder!

Lees verder

Save the date: 1 oktober chequeoverhandiging

22-06-2017

Op zondag 1 oktober wordt het eindbedrag Alpe d'HuZes 2017 bekendgemaakt en overhandigd aan KWF Kankerbestrijding.

Lees verder

Column Maarten Vaessen

14-06-2017

Kanjers! Dat zijn jullie allemaal. Wat een week hebben we op onze berg gehad! Iedereen kreeg de kans te verwerken, te herdenken en te genieten. En alsof ons evenement al niet genoeg doet met onze emoties, werd daar nog een schep in overtreffende trap bovenop gedaan. Maar Alpe d'HuZes is Alpe d'HuZes, en dus hebben wij deze achtbaan aan emoties sámen verwerkt en opgepakt. (Het nummer Rollercoaster dat Armada Music speciaal voor ons heeft uitgebracht, is dan ook wel erg van toepassing …)

Lees verder

Onze sponsors