search

Bijzonder: ‘Een ziekte die ons allen raakt...’

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

 •• BIJZONDER ••

Op 1 juni 2017 gaan bijna 4000 mensen de Alpe d’Huez beklimmen. Allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. In deze aflevering van de serie ‘Bijzonder’ laten we Pater Moeskroen aan het woord. De vijfkoppige Nederlandse folkband reist dit jaar alweer voor de zevende keer af naar de Alpe: om te fietsen en om de ontlading op de slotavond muzikaal compleet te maken. Naar de top!

‘Een ziekte die ons allen raakt …’

“Het eerste jaar dat we meegingen naar de Alpe hadden we eigenlijk geen idee, we dachten dat we een weekje op reis gingen”, vertelt Vincent van Lent, de ‘pater’ van de blaasinstrumenten, de banjo, de mandoline, de doedelzak en … de fiets! Want hij fietst ook al zes jaar lang zes keer de berg op, voor het goede doel.

“Maar op onze eerste avond zagen we zo’n wand waar mensen van die hartverscheurende berichtjes op plaatsten. We voelden de sfeer en toen drong de ernst door: we waren daar met een doel! En dat doel hebben we nooit meer uit het oog verloren.”

De band krijgt geregeld verzoeken om mee te werken aan goede doelen, maar de mannen hebben voor Alpe d’HuZes gekozen en daar willen ze het maximale voor doen. Waarom?

Zowel Vincent als leadzanger en gitarist Bart Swerts heeft een dierbare aan kanker verloren. Vincent: “Op de dag dat ik in 2013 arriveerde op de Alpe, overleed de vrouw van mijn beste maat Leen. Op de koersdag is ze begraven, terwijl ik aan het fietsen was ... Dat was wrang. Het jaar daarop fietsten Leen en ik samen omhoog. Daardoor heb ik persoonlijk veel met Alpe d’HuZes en voel ik zo’n grote drang om elk jaar in juni op de Alpe te zijn. Met of zonder Pater Moeskroen. Tot nu toe blokken we nog met z’n allen die koersweek in de agenda’s en gaan we als band naar de Alpe, want dit soort levensgebeurtenissen is precies de reden om daar te zijn.”

‘… het is een ziekte die ons allen raakt’, ‘met een goed gevoel fietsen wij voor het goede doel’ en ‘ik val nog liever om dan dat ik stop’: een paar treffende regels uit Naar de top!, het Alpe d’HuZes-lied van Pater Moeskroen.

Voor Bart is Alpe d’HuZes belangrijk vanwege een vriend die drie jaar geleden aan kanker overleed. “Tranen, weemoed, euforie en feest, dat is voor mij Alpe d’HuZes. Alles draait om één doel, er ontstaan vriendschappen, het verbindt en het donderstraalt echt niks hoe vaak je die berg op gaat. Wij horen vaak dat het veel mensen goeddoet dat we daar zijn, dat het ze raakt.”

Het donderstraalt echt niks hoe vaak je die berg op gaat!

Vorig jaar had Bart beloofd vijf keer omhoog te fietsen als hij meer dan 2500 euro op zijn actiepagina had staan. Toen de teller daar ruim onder bleef hangen, besloot Vincent hem een handje te helpen. Gniffelend: “Ik heb een las- en constructiebedrijf en met de verkoop van tuinkacheltjes had ik al aardig wat centen voor het goede doel binnen. Ik heb toen de winst van die kacheltjes op de actiepagina van Bart laten storten. En ja hoor, toen zijn teller een dag voor de koersdag op 2490 euro stond, wist hij dat hij aan de bak moest. En hij heeft het gedaan: vijf keer omhoog! Extra knap, omdat hij toen nog een kilootje of vijftig zwaarder was!”

“Natuurlijk hebben wij ook van die momenten dat je het liefst gewoon stopt. Zoals wanneer je voor de 24e keer met je zelfgebakken oliebollen langs de deur gaat en iemand zegt dan ‘ik ga jouw vakantie toch zeker niet betalen’. Dat soort momenten kennen wij ook hoor, maar ook dat hoort bij Alpe d’HuZes: doorgaan tot je echt niet meer kan. Niks is onmogelijk. En dan staan er altijd nog een paar duizend langs de kant om je omhoog te duwen. Letterlijk en figuurlijk.”

Luister naar Naar de top

Klik hier en leer de tekst alvast uit je hoofd.

Laatste nieuws

1 oktober nieuwe site Alpe d'HuZes

23-09-2018

Vanaf 1 oktober heeft Alpe d’HuZes een compleet nieuwe website. Omdat er aan de website wordt gewerkt, kan het zijn dat deze week niet alle linkjes meer werken. In ieder geval gaan de actiepagina’s vanaf 25 september offline. Dat betekent dat er geen donaties meer gedaan kunnen worden.

Lees verder

In memoriam: Frank Speets

21-09-2018

De dood wachtte om de hoek, maar Frank Speets hield hoop. Tot 19 september 2018. Frank is deze dag op 23-jarige leeftijd overleden aan kanker.

Lees verder

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Onze sponsors