search

Bijzonder: 'Lennart de dappere leeuw'

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

 

Bijzonder – Lennart de dappere leeuw

Op donderdag 7 juni 2018 gaan ongeveer 5000 mensen de Alpe d’Huez beklimmen. Allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. In deze aflevering van de serie ‘Bijzonder’ laten we Christa de Lange-Doorn aan het woord. Deelneemster en moeder van drie jonge kinderen, waaronder een zoon van negen maanden oud. De zoon heet Lennart. Een mooie naam. Een naam die kracht uitstraalt. De naam van een dappere leeuw.

Op 2 mei 2017 wordt Lennart geboren. Vanaf deze dag zal het leven van Christa de Lange-Doorn en haar man Bertran nooit meer hetzelfde zijn. De zwangerschap van Christa is spoedig verlopen, maar vlak na de geboorte blijkt dat Lennart een zeldzame aandoening heeft: congenitale langerhanscelhistiocytose. De euforie van de geboorte slaat om in wanhoop, want een reeks van onderzoeken en onzekerheid volgt. “Lennart had bij zijn geboorte vreemde vlekjes op zijn lichaam. Nadat er uiteindelijk een biopt was afgenomen, bleek dat hij deze ziekte heeft. Het is een spectrumziekte. Er is een kans van 95 procent dat deze ziekte op een bepaald moment terugkomt, want deze vlekjes kunnen ook aan de binnenkant van het lichaam zitten. Als de ziekte terugkomt moet Lennart verder behandeld worden, waarbij de kans dat Lennart geneest 50 procent is. Of de ziekte daadwerkelijk terugkomt is onduidelijk. Dat kan de komende tien jaar nog gebeuren. Daarom gaan we met Lennart iedere drie maanden naar een kinderoncoloog in het AMC voor controle. Iedere keer is dat weer spannend.”

‘Hakuna matata: je hebt geen zorgen, zorg maar dat je geniet’

Lennart is pas negen maanden oud, maar doet het als baby erg goed. Tot nu toe lijkt hij zo gezond als iedere andere baby, dus Christa houdt zich vast aan de 5 procent die spontaan geneest, alhoewel ze ook beseft dat deze kans erg klein is. Toch geniet Christa van elke dag met haar familie. “We proberen er niet te veel aan te denken en hebben een positieve instelling. Ons motto is ‘Hakuna matata’: ‘Je hebt geen zorgen, zorg maar dat je geniet’, afgeleid van De Lion King. Dat vonden wij erg toepasselijk omdat Lennarts naam ‘dappere leeuw’ betekent. Ondanks de onzekerheid die ons de komende jaren boven het hoofd hangt, proberen we van iedere minuut te genieten als we met elkaar zijn. Met deze instelling denken we dat Lennart deze ziekte te boven kan komen. En gelukkig zien we dat Lennart het voorlopig goed doet. Daar putten wij hoop uit.”

‘Als verpleegkundige zie ik dagelijks mensen vechten tegen deze ziekte’

Ondanks de positieve instelling van de familie blijft het onzeker wat de toekomst gaat brengen. De ziekte van Lennart is Christa’s grootste motivatie om mee te doen aan Alpe d’HuZes. Want met meer onderzoek naar kanker wordt het doel van Alpe d’HuZes sneller bereikt: een wereld waarbij niemand doodgaat aan kanker. Maar Lennart is niet haar enige motivatie: “Ik werk als verpleegkundige, via detachering, op verschillende afdelingen binnen ziekenhuizen, waaronder hematologie en momenteel op de longafdeling. Dagelijks zie ik mensen vechten tegen deze ziekte en door mee te doen aan Alpe d’HuZes hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen aan de strijd tegen kanker. Daarnaast vind ik het belangrijk om aan mijn kinderen te laten zien dat het goed is om gezond en sportief te leven en tegelijkertijd iets goeds te doen voor de maatschappij. Via een oncologieavond op mijn werk ben ik bekend geraakt met Alpe d’HuZes als goed doel. Ik heb mij er goed in verdiept en uiteindelijk de knoop doorgehakt: ik ga die berg beklimmen”, vertelt een opgetogen Christa.

‘Het zal een dag worden van bezinning, vreugde, verdriet en liefde’

Toen Christa zich inschreef had ze nog nooit een racefiets aangeraakt, maar ze is begonnen met spinninglessen en heeft nu zelfs een fiets aangeschaft. “Wandelen kan ik al erg goed, maar die berg fietsend bedwingen is voor mij echt een uitdaging. Aan het begin voelde het spinnen even onwennig, maar na een aantal keer ging dat steeds beter. Nu begint het al bijna een verslaving te worden. Ik kan niet wachten om straks op de fiets te zitten.”

Vooralsnog lijkt het erop dat Christa alleen de berg op gaat, maar haar gezin en de opa en oma zullen haar zeker gaan aanmoedigen. Ze zal Alpe d’HuZes voor de eerste keer gaan ervaren, maar kan nu al niet wachten om op donderdag 7 juni om 4.30 uur op de fiets te stappen. “Ik heb gehoord dat de stilteklim een fantastische ervaring is. Midden in de nacht met eensgestemde zielen de berg op langs alle lichtjes op de berg. Wetende dat Lennart boven op de berg op me zal wachten, zal niets mij ervan weerhouden om de top te bereiken. Later op de dag hoop ik nog een tweede keer de berg op te kunnen. Verder zal het een dag worden van uitersten: van bezinning, vreugde, verdriet en liefde. En van Hakuna matata.”
Laatste nieuws

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Doorkomsttijden opnieuw opgebouwd

20-06-2018

De tijden zijn opnieuw opgebouwd met de ruwe data en verwerkt de livetijden van deelnemers in de app en op de website. De live-tijden blijven tot april 2019 online beschikbaar.

Lees verder

13 onderzoekers aan de slag met geld van Alpe d’HuZes

15-06-2018

Vorige week vond de dertiende editie van Alpe d’HuZes plaats, waarbij deelnemers 1 tot 6 keer de legendarische Alpe d’Huez op lopen of fietsen. In 2018 heeft het evenement een miljoen euro meer opgehaald dan het jaar ervoor: 11 miljoen euro. Ook dat geld zal de komende tijd worden toegekend aan nieuwe onderzoeken om te zorgen dat kanker niet langer een dodelijke ziekte is.

Lees verder

Onze sponsors