search

Bijzonder: 'Voor Wannie!'

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

Voor Wannie!

Op 7 juni gaat Ben van der Hoeven de Alpe d’Huez beklimmen. Die belofte deed hij op 24 september 2016 aan zijn uitbehandelde vriendin Wanda. “Dat ga ik waarmaken voor haar, met de powerwoman als herinnering op het frame van mijn fiets.”

“Een powerwoman was ze, een alleskunner”

Wanda overleed afgelopen juli op 36-jarige leeftijd. Ben en Wanda hadden elkaar eind 2014 leren kennen op het werk. Ben was gelijk overdonderd door de levenslust van zijn nieuwe collega. Een powerwoman was ze, een alleskunner. Ze zaten op dezelfde golflengte. Er ontwikkelde zich een sterke vriendschappelijke band waarin respect een belangrijke rol speelde. Wanda en Ben werden elkaars motivator en inspirator.

En toen kwam die dag. Kanker. “Een klap in m’n gezicht”, zegt Ben. In september 2016 werd hij gebeld door de moeder van Wanda. “Wanda had kanker, terminaal. Echt bizar: van het ene op het andere moment was de energieke Wanda een terminale patiënt.” Palliatieve zorg, gericht op verhoogde kwaliteit van leven, was het enige dat haar kon worden geboden. “Maar dat weigerde ze”, gaat Ben verder. Wanda ging de kanker bestrijden, ook met chemotherapie in haar arsenaal. Op 17 juli 2017 overleed ze uiteindelijk aan de gevolgen van longkanker. “In Suriname, het land waar haar roots lagen. Bizar heftig. Een enorm gemis.” Het leven van Wanda werd ineens een herinnering.

“Bennie gaat gewoon Alpe d’HuZes voor me fietsen”

“In de periode dat ze ziek was, was de machteloosheid enorm. Mensen willen, als er een probleem is, alles beter maken. Als er iets stuk is, slaan ze er een spijker in. Als iemand ziek is, geef je medicijnen. Maar ik kon niks doen.” Daarom besloot Ben om voor Wanda te gaan deelnemen aan Alpe d’HuZes. “Wanda vond het geweldig, het gaf haar op het laatst nog zo veel kracht. Ze begreep dat ik niet echt meer voor haar kon vechten. Maar mijn deelname vond ze zó gaaf! ‘Bennie gaat gewoon Alpe d’HuZes voor me fietsen’, riep ze dan.” Hoe mooi is het om iemand te ondersteunen met je deelname aan Alpe d’HuZes?

“Wanda is er niet meer, maar ze is er nog wel.” Die herinnering aan de prachtige powervrouw die Wanda was, geeft Ben de kracht om straks het gevecht aan te gaan met ‘de berg’. “En natuurlijk het feit dat mijn belofte om dat te doen haar zo veel kracht heeft gegeven.” Hij moet die belofte nakomen ter herinnering aan de vrouw die hem zo veel heeft gebracht.

Met de afbeelding van een powerwoman – die Wanda zelf gebruikte – op zijn frame fietst Ben de Alpe d’Huez op. “Het zal heel zwaar worden”, waarmee de vrijwel ongetrainde Ben niet alleen op de emoties doelt. “Treurig genoeg is Wanda’s moeder recentelijk ook gediagnosticeerd met kanker”, vertelt Ben. “Maar ze heeft desondanks het voornemen om mee te gaan naar Frankrijk om mij met haar familie aan te moedigen bij de finish. Met z’n allen in herinnering aan Wannie.”

Laatste nieuws

1 oktober nieuwe site Alpe d'HuZes

23-09-2018

Vanaf 1 oktober heeft Alpe d’HuZes een compleet nieuwe website. Omdat er aan de website wordt gewerkt, kan het zijn dat deze week niet alle linkjes meer werken. In ieder geval gaan de actiepagina’s vanaf 25 september offline. Dat betekent dat er geen donaties meer gedaan kunnen worden.

Lees verder

In memoriam: Frank Speets

21-09-2018

De dood wachtte om de hoek, maar Frank Speets hield hoop. Tot 19 september 2018. Frank is deze dag op 23-jarige leeftijd overleden aan kanker.

Lees verder

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Onze sponsors