search

Bijzonder: "We hopen dat hij gezond kan blijven"

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
165919
Gedoneerd

 •• BIJZONDER ••

Op 1 juni 2017 gaan ruim 4000 mensen de Alpe d’Huez beklimmen. Allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. In deze aflevering van de serie ‘Bijzonder’ laten we de 49-jarige Renate Tuijn uit Velserbroek aan het woord, die dit jaar voor de tweede keer meedoet voor Ruben, de zoon van haar beste vriendin. “De eerste keer deden mijn man en ik mee in de hoop dat Ruben zou genezen van leukemie. Nu, na twee jaar van behandeling en chemotherapie, doen we mee in de hoop dat hij gezond kan blijven.”

“Wij strijden voor Ruben 2.0, maar ook voor alle andere mensen die vechten tegen de ziekte.”

In 2015 werd bij Ruben, de zoon van de beste vriendin van Renate en tevens een goede vriend van haar dochter, acute leukemie gediagnosticeerd. De klap was groot, temeer omdat drie weken daarvoor de opa van Ruben was overleden aan kanker. De altijd vrolijke Ruben, op dat moment nog maar 16 jaar, gaat de strijd aan en een lange en onzekere tijd van behandelingen volgt. De chemotherapie slaat aan en nu, twee jaar later, lijkt de kanker te zijn verdwenen. “Ik zeg altijd ‘lijkt te zijn verdwenen’, omdat je zo veel verhalen hoort dat later blijkt dat de kanker toch niet helemaal weg was of weer terugkomt. Daarom blijft die angst bestaan”, zegt Renate. De eerste controle bij Ruben was in ieder geval goed en nu wordt weer naar de toekomst gekeken. “We beseffen echter dat met ons nog duizenden andere mensen dagelijks een strijd leveren tegen kanker. Daarom gaan we nogmaals de berg op. Voor een nieuwe toekomst van Ruben en voor alle andere mensen die vechten tegen de ziekte.”

 

“Het Alpe d’HuZes-gevoel is een gevoel dat niet te beschrijven valt.”

Deze keer krijgen Renate en haar man hulp uit onverwachte hoek, van 12-jarig nichtje Sanna. Samen vormen ze het team ‘Ruben 2 punt 0’ en zijn ze vastbesloten om de Alpe te bedwingen. Met z’n drieën proberen ze zich zo goed mogelijk voor te bereiden. “Sanna is erg betrokken en wilde graag een keer meedoen met Alpe d’HuZes. Het is een sterke meid met een groot hart. Als voorbereiding zijn we al naar de Schoorlse duinen, de Utrechtse heuvelrug en de Posbank geweest. Binnenkort staan de Limburgse heuvels en de Ardennen op het programma. Sanna heeft dezelfde vechtersmentaliteit als Ruben, dus ik ben ervan overtuigd dat zij de berg gaat bedwingen. Het is in ieder geval al fantastisch dat zij meedoet op zo’n jonge leeftijd. Dat maakt de dag straks extra speciaal.”

Dat het een speciale dag wordt, is een ding dat zeker is. Sinds Renate in 2015 als deelnemer en in 2016 als vrijwilliger heeft meegedaan aan Alpe d’HuZes, is zij verslaafd aan het ‘Alpe d’HuZes-gevoel’. “Dat is een gevoel dat niet te beschrijven valt en alleen herkenbaar is als je aanwezig bent geweest tijdens de koersweek. Eigenlijk zou iedereen dat moeten ervaren. Zoveel positiviteit en emotie bij elkaar zorgt voor een ongelooflijke energie, die allemaal samenkomt op het moment dat je de eindstreep boven op de berg haalt. Dat is voor mij echt een kippenvelmoment, het moment dat je beseft waar je het allemaal voor doet: voor Ruben, zijn opa, mijn vader en nog vele anderen.”

 

Laatste nieuws

Definitieve opbrengst Alpe d’HuZes 2017 10,4 miljoen euro

01-10-2017

De definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2017 is 10.381.912,47 euro. Dit werd bekend gemaakt tijdens de feestelijke cheque-overhandiging van Alpe d’HuZes aan KWF-directeur Michel Rudolphie. Het evenement, waarbij deelnemers 1 tot 6 keer de legendarische Alpe d’Huez op lopen of fietsen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, vond dit jaar plaats op 1 juni.

Lees verder

In memoriam: Tom van Thiel

28-09-2017

Tot ons groot verdriet is dinsdag 26 september Tom van Thiel, onze coördinator van het Medisch Team Alpe d'HuZes, plotseling overleden.

Lees verder

9 miljoen euro van Alpe d’HuZes naar nieuw kankeronderzoek

20-08-2017

Een grote groep onderzoekers kan van start met baanbrekend onderzoek naar de behandeling en bestrijding van kanker dankzij Alpe d’HuZes. KWF Kankerbestrijding heeft 22 projecten geselecteerd waar in totaal 9 miljoen euro naartoe gaat uit het Alpe d’HuZes/KWF Fonds. Het geld uit dit fonds is opgehaald door deelnemers aan het jaarlijkse fiets- en loopevenement in Frankrijk.

Lees verder

Onze sponsors