search

Lopers (hardlopers, wandelaars, handbikers)

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

DE LOPERS VAN ALPE D’HUZES:

De hardlopers, wandelaars en handbikers

Sinds Alpe d’HuZes 2008 wordt er tijdens Alpe d’HuZes ook gelopen. Wat begon met een tiental hardlopers in de beginjaren, is inmiddels uitgegroeid tot een grote groep deelnemers aan Alpe d’HuZes. In de editie van 2017 deden er ongeveer 200 hardlopers, 900 wandelaars en enkele handbikers mee, van de in totaal ruim 4000 deelnemers. 

20141030_Runners2015

De organisatie wil ook deze belangrijke groep deelnemers zo goed mogelijk ondersteunen en begeleiden. Daarom is het team ‘Alpe d’HuZes-lopers’ in het leven geroepen. De teamleiders Geert Welten, Fred Dentz en Jean-Jacques van Giels ondersteunen alle niet-fietsende deelnemers (hardlopers, wandelaars en handbikers) op weg naar en tijdens de koersdag. Hieronder vind je de belangrijkste informatie voor de lopers. 

Trainen voor Alpe d’HuZes

Een beklimming van de Alpe d'Huez is een behoorlijke inspanning. De lengte van de beklimming is 14,5 kilometer met daarin ruim 1100 hoogtemeters. Het spreekt voor zich dat je je hierop goed moet voorbereiden.
Vergelijk de beklimming van de Alpe qua belasting met het lopen van een vlakke halve marathon. Dit betekent voor hardlopers tussen de 1:30 en 2:30 uur en voor de wandelaars tussen de 3:30 en 4:30 uur lopen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je rust onderweg! Het betekent wel dat je deze inspanning moet kunnen leveren.

Het is verstandig om gedurende de winter eerst je uithoudingsvermogen/afstand te vergroten en daarna pas de helling. Natuurlijk is het goed om ook al wat heuveltjes, viaducten en bruggen mee te pakken. Zo kunnen je spieren en gewrichten rustig wennen aan de belasting. Daarna kan je verder gaan trainen op helling. Het gemakkelijkste gaat dit op een loopband; hier kun je de hellingsgraad rustig opbouwen.

Gezamenlijke trainingen voor Alpe d’HuZes 2018

Er zijn het komende jaar geen gezamenlijke trainingen. Wel zijn er routes en gebieden waarmee we goede ervaringen hebben om het heuvelachtig terrein onder de knie te krijgen. Denk aan bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug, de omgeving van Nijmegen en de Ardennen.

Parcoursverkenning hardlopers op maandag 4 juni 2018

Net als in voorgaande jaren zal er ook in 2018 weer een parcoursverkenning plaatsvinden. Tijdens deze klim kun je in een rustig tempo samen met andere hardlopers de berg, of een gedeelte ervan, verkennen. Er is helaas geen parcoursverkenning voor de wandelaars. Voor de wandelaars kunnen we de tocht van L’Oisans a du Coeur aanbevelen

De verkenningsklim start om 13.30 uur bij het startplein (de rotonde in Bourg d‘Oisans).

Start voor de lopers op 7 juni 2018

De lopers (hardlopers, wandelaars en handbikers) verzamelen voor de start op het dorpsplein in Bourg d'Oisans. Hier wordt een verdeling gemaakt in hardlopers, wandelaars die drie of vier beklimmingen gaan doen en wandelaars die één of twee beklimmingen gaan doen. Hierdoor proberen we het aantal inhaalbewegingen op de berg te beperken.  Vanaf 04.30 uur zal er gezamenlijk met de fietsers worden gestart. De lopers voegen in vanaf het dorpsplein aan de rechterkant en blijven zo veel mogelijk aan de rechterkant van de weg lopen met maximaal 2 lopers naast elkaar. Dit is voor de veiligheid van alle deelnemers aan Alpe d’HuZes!

Alleen de eerste start is vanuit het centrum van Bourg d'Oisans, de overige starts zijn vanaf het startplein bij de rotonde. Vanaf 05.30 uur is het startplein bij de rotonde het start- en keerpunt.

Vervoer lopers tijdens de koersdag

Vanwege de veiligheid en om blessures te voorkomen loop, wandel en handbike je alleen naar boven. Naar beneden ga je met de kabelbaan van Alpe d'Huez naar Oz-station en vervolgens met de bus naar het startplein in Bourg d'Oisans. Omdat de kabelbaan pas vanaf 7.00 uur werkt, zul je als je om 04.30 uur wilt starten, op eigen gelegenheid naar de start moeten gaan. De organisatie faciliteert hier niet in !!

De tickets voor de kabelbaan en de bus zijn tijdens de koersweek verkrijgbaar in het Palais des Sports. Afgelopen editie was er een bus die je van de rotonde na de finish naar de kabelbaan kon brengen. We gaan proberen om dit voor de editie 2018 ook te regelen.

De saamhorigheidsklim op 7 juni 2018

Ook in 2018 zal er weer een saamhorigheidsklim worden georganiseerd. Tijdens de saamhorigheidsklim zal een grote groep deelnemers (lopers en fietsers) gezamenlijk in een rustig tempo de Alpe bedwingen. De geschatte tijdsduur is 2 uur en 30 minuten.

Doel van deze gezamenlijke klim is om de saamhorigheid van de Alpe d'HuZesfamilie te benadrukken, de laatste klim van de koersdag wat specialer te maken en de laatste deelnemers te helpen met hun laatste beklimming. In elke bocht wordt ervoor gezorgd dat de groep weer compleet is en samen zullen we de finish bereiken. Net als de afgelopen jaren wordt het een enorme belevenis!

Omdat er tussen de wandelaars en de hardlopers een groot tempoverschil is, zullen de wandelaars zich in bocht 1 bij de hardlopers van de saamhorigheidsklim voegen om met zijn allen het laatste deel van de klim te doen.

Start om 16.45 uur; passage bocht 1 ongeveer 19.15 uur; finish om 19.30 uur.

Vragen?

Wil je aanvullende informatie, achtergrondinformatie en/of heb je vragen over hardlopen, wandelen of handbiken tijdens Alpe d’HuZes, voorbereiding, tips, trainingschema's, FAQ, enz., kom dan naar een van de deelnemersbijeenkomsten of gezamenlijke trainingen, of stuur een mailtje naar lopers@alpe-dhuzes.nl.

Met al je overige vragen over de lopende deelnemers kun je terecht op het e-mailadres deelnemers@alpe-dhuzes.nl.

Er is ook een Facebookpagina van de Alpe d’HuZes-lopers, waar je veel informatie kunt vinden en vragen kunt stellen. Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan!

Laatste nieuws

1 oktober nieuwe site Alpe d'HuZes

23-09-2018

Vanaf 1 oktober heeft Alpe d’HuZes een compleet nieuwe website. Omdat er aan de website wordt gewerkt, kan het zijn dat deze week niet alle linkjes meer werken. In ieder geval gaan de actiepagina’s vanaf 25 september offline. Dat betekent dat er geen donaties meer gedaan kunnen worden.

Lees verder

In memoriam: Frank Speets

21-09-2018

De dood wachtte om de hoek, maar Frank Speets hield hoop. Tot 19 september 2018. Frank is deze dag op 23-jarige leeftijd overleden aan kanker.

Lees verder

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Onze sponsors