Arko Hoondert

Heeft deelgenomen in 1 vorige edities

Mijn bijdrage aan de Alpe d'HuZes

In mijn werk als product manager voor KWF Kankerbestrijding heb ik het privilege dat ik met vrijwilligers mag werken. Een type mens dat mij onuitputtelijk blijft verbazen. Dat vanuit een intrinsieke motivatie het allerbeste uit zichzelf en anderen probeert te halen door zich tomeloos in te zetten voor een wereld zonder kanker.

Ik probeer mij middels deze actiepagina in te zetten voor hen en ieder ander die de berg bedwingt.

My Updates

Ode aan de vrijwilligers van de Alpe d'HuZes

In mijn werk als product manager voor KWF Kankerbestrijding heb ik het privilege dat ik met vrijwilligers mag werken. Een type mens dat mij onuitputtelijk blijft verbazen. Dat vanuit een intrinsieke motivatie het allerbeste uit zichzelf en anderen probeert te halen door zich tomeloos in te zetten voor een wereld zonder kanker.

Vandaag is het op de dag af 1,5 jaar geleden dat ik bij KWF kwam werken en was ik trots te gast bij de bekendmaking van het eindbedrag van, één van Nederlands bijzonderste evenementen, Alpe d’ HuZes.

Sinds juni 2006 inspireert Alpe d’HuZes heel Nederland (en wellicht wel de wereld) met haar buitengewone evenement. Alpe d’HuZes, een oer-hollands evenement in Frankrijk, dat begon als wilde droom van een tweetal visionairs die hun onmacht om wilde zetten in kracht door de Franse Alpe d’Huez niet 1 keer, maar wel 6 keer te bedwingen en zo geld op te halen voor de kankerbestrijding. Vanuit de kernwaarden die volledig draaien om de (ex-)kankerpatiënt, het antistrijkstokbeleid, de vrijwilligers, deelnemers, sponsoren en bovenal kankeronderzoek heeft Alpe d’HuZes in de afgelopen 12 jaar al meer dan 160 miljoen euro opgehaald. En als je iemand kent die de Alpe heeft bedwongen (als vrijwilliger of deelnemer) dan zal deze beamen dat dit evenement een bijzondere verandering teweeg heeft gebracht in zijn of haar leven. De wereld is gewoon anders dan dat ie was na deelname van Alpe d'HuZes.

Ik weet niet hoe ik het fenomeen in cijfers uit kan drukken. 160 miljoen euro komt niet eens in de buurt van de waarde die het teweeg brengt. De uren die aan de AD6 worden besteed, het bloed, zweet en de tranen die voor, op en door dit evenement een goed plekje hebben gevonden. Dat noem ik nog eens de kracht van een groep gepassioneerde individu's.

Die kracht werd mij vandaag ook weer opnieuw duidelijk. Want naast de meer dan 11 miljoen euro die dit jaar weer voor de kankerbestrijding is opgehaald, is vandaag ook de nieuwe website van de Alpe d’HuZes live gegaan.

Nog geen 2 maanden geleden kwam een groep vrijwilligers tezamen om met een extreem krappe deadline (vandaag), een nieuwe website uit de grond te stampen. En als je weet hoe complex zo’n evenementen platform is en hoeveel tijd dit alleen al kost in een professionele situatie dan acht je dit (bijna) onmogelijk… Een grote misvatting over vrijwilligers is dan ook “dat vrijwilligers niet professioneel zijn”, want het team dat ik te werk heb zien gaan kent zijn weerga niet. Er moest strategie, UX en design gemaakt worden, content verzameld en geschreven worden, er werd getest, vertaald en uren lang gediscussieerd over keuzes die een impact hadden voor de hele organisatie. Daarnaast mocht het natuurlijk ook nog eens geen cent kosten, zat het bedrijf die het platform maakte aan de andere kant van de wereld en moest het in de vrije uren van meer dan 40 vrijwilligers in de vakantieperiode gedaan worden (!)

Ik heb er bijna geen woorden voor hoe knap dit is… en het bijzondere; daarmee zijn deze toppers nog niet klaar… Ze doen dit het hele jaar rond! Dag in dag uit, week in week uit. Een gemiddelde vrijwilliger van de Alpe doet dat al voor bijna 5 jaar, gemiddeld 7 uur per week. Nee, vrijwilliger zijn bij Alpe d’HuZes is geen vrijblijvendheid, vrijwilliger, deelnemer of sympathisant voor de Alpe ben je voor het leven, het maakt het leven mooier, het brengt zingeving en voldoening voor iedereen die het aanraakt.

Een diepe, diepe buiging voor deze bijzondere club.

“Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has.” - Margret Mead