Lex Houweling

Heeft deelgenomen in 7 vorige edities

Waarom ik meedoe aan Alpe d'HuZes

Hoi ik ben Lex Houweling en komend jaar ga ik weer deelnemen aan Alpe d'HuZes onder de vlag van BIG Challenge. 

In 2007 werd er bij mijn vader, Herman Houweling,  kanker geconstateerd. Hij ging de strijd aan en in 2008/2009 startte hij de BIG Challenge. Samen met het team van Maxima medisch centrum ging hij in 2009 de alp op. Hij bracht €113.000 met zich mee en BIG Challenge was geboren.

In januari 2010 overleed mijn vader aan de gevolgen van kanker. Ik zou hoe dan ook die berg weer opgaan. Samen met een team vanuit mijn middelbare school ging ik de strijd aan. Bij de start in 2010 had ik de eer om samen met Bas Mulder omhoog te rijden. Samen met een groepje reden we met Bas omhoog. Ondanks zijn chemo's waar hij zich in bevond zou Bas koste wat kost de alpe weer opklimmen. In 2010 overleed ook Bas aan de gevolgen van kanker op 24-jarige leeftijd, de leeftijd die ik vorig jaar zelf had. Ik heb de leeftijd van Bas bereikt, maar ik ben er nog wel en Bas niet..

Natuurlijk deed ik in 2011 weer mee en tijdens mijn 6e klim reed ik samen omhoog met Josephine van Hees, beter bekend als  Phien. In de 1.45 uur durende klim leerde ik een geweldig persoon kennen. Met een kleine groep reden we met Phien omhoog in de strijd tegen die rotziekte. Maar ook Phien verloor de strijd tegen kanker. In 2012 stond ik anders aan de start dan voorgaande jaren. Ik voelde angst, iets dat ik nog nooit eerder had gehad tijdens de Alpe d’HuZes. Elk jaar reed ik met iemand omhoog die er het jaar erop niet meer was. Ik kon het even niet meer aan en deed en stap terug na 2012. 

In september 2014 ging ik met een groep van oud Alpe d'HuZessers terug naar de alp. Afscheid nemen van Alpe d’Huez en nog een keer alles opzij zetten voor een ander. Afscheid nemen werd het echter niet voor mij. Ik leerde tijdens die week in de auto Mark Bos kennen en ik had meteen een klik met hem. Mark was net als mijn vader ongeneeslijk ziek en ook hij was gebrand om die rotziekte de baas te blijven. Mark was journalist en maakte gebruik van alternatieve geneeswijzen. In zijn zoektocht naar genezing maakte Mark twee documentaires over deze tocht. In zijn documentaire brengt Mark de positieve en negatieve effecten van zijn methodes in beeld. In die week sloot ik Mark, net als vele andere personen, in mijn hart. Echter in 2015 sloeg het noodlot ook voor Mark toe en verloor ook hij de strijd. 
”Houdt het dan nooit op?”, waren de woorden die regelmatig door mijn hoofd schoten. 

In 2016 was het voor mij duidelijk dat ik weer naar de alp moest om door te gaan in de strijd tegen kanker. In 2017 stond ik weer aan de start maar nu onder de vlag van  BIG Challenge, het initiatief dat mijn vader in 2009 in het leven heeft geroepen en zo gigantisch is gegroeid. Ondertussen hebben er al 1300 mensen uit de agrarische sector deelgenomen en meer dan 8.7 miljoen euro opgehaald. Ik werd bevangen door de passie en kracht van de mensen van BIG Challenge en hun ongekende motivatie om de ziekte kanker een kopje kleiner te maken. 

In 2018 doe ik weer mee aan Alpe d'HuZes als lid van BIG Challenge, de actie van mijn vader. Ik wil mensen ondersteunen in hun strijd want mijn verhaal hierboven laat wel zien:  we zijn er nog niet. Kanker is nog steeds een ongeneeslijke zieke en doodsoorzaak nummer 1. Er is veel geld nodig om de ziekte in toom te krijgen. Sinds 2017 ben ik ook lid van de stuurgroep van BIG Challenge. Samen met al die andere mooie mensen hoop ik de actie weer tot een gigantisch succes te maken maar ook de mensen in de strijd te ondersteunen waar nodig. Maar dat niet alleen.. 

I have a dream: 
In de periode van mijn vaders ziek zijn heb ik van dichtbij meegemaakt hoe zwaar de strijd is. Mijn vader werd in die periode goed begeleid en kreeg de fysieke en psychologische begeleiding die hij nodig had. Hierdoor kon mijn vader gewoon mijn vader zijn ondanks dat hij terminaal ziek was. Hij kon met mij mee naar de voetbal, met mijn zusje naar de hockey en met ons gezin op vakantie. Maar bovenal hij kon de familieman zijn die hij zo was. 
Het doet mij pijn dat er in Nederland nog steeds geen goede begeleiding is voor iedereen die dat zo hard nodig heeft. Want iedere patiënt verdient de beste begeleiding. Op mijn werk ben ik samen met dr. Goof Schep bezig een groot onderzoek op te zetten om voor elke patiënt deze begeleiding mogelijk te maken. Eerst verbeteren en tools creëren en dan doorgaan tot het overal in Nederland geïmplementeerd is. Iedere patiënt moet de mogelijkheid hebben tot de optie die mijn vader had, de juiste ondersteuning indien gewenst. 

In juni 2019 ga ik weer meerdere keren omhoog 

Be the change you want to see in the world was de boodschap die mijn vader mij meegaf. 
Ik zal niet stoppen voordat kanker een ongeneeslijke ziekte is en elke patiënt de begeleiding krijgt die hij of zij nodig heeft. 


Steun mij in de strijd tegen kanker

?

Thank you to my Sponsors

20

Bas Doppenberg

Succes maat!

5

Jelle

Succes

50

Robert en Ilse

Lieve Lex, Je bent een kanjer! Heel veel succes daar boven op de berg. 6x omhoog fietsen of hardlopend, het gaat je zeker lukken! Xx Xx Robert, Ilse Tom en Yara

50

Arno van de Laar

Veel succes en tot op de Alpe! Groeten, Arno van de Laar

58

Gert Korblet / Sportvoedingwebshop

Veel succes gewenst LEX!

10

Anonymous

22

Johan Koenders

Dank je wel Lex dat je me alle 21 bochten (plus de bocht van Bas) omhoog geluld heb.

100

Karin

We gaan samen weer naar de alp en mooie herinneringen maken. Mama

20

Bertje

Succes Lex!

Show more