search

Bijzonder: “De periode ná de kanker was heftiger. Ik ben niet meer dezelfde persoon.”

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
4015042
Gedoneerd

•• BIJZONDER ••

Op 1 juni 2017 gaan bijna 5.000 mensen de Alpe d’Huez beklimmen. Allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. In de serie ‘Bijzonder’ lichten we er enkele deelnemers uit. In deze aflevering is Imke de Bruijn aan het woord. Zij weet na het overwinnen van baarmoederkanker als geen ander hoe belangrijk het is om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Ze doet al jaren mee in het roze team van Lekker Belangrijk.

Imkes wereld stond op haar kop in december 2010: baarmoederkanker. “Kanker betekende voor mij dood gaan, ik kende immers niemand die het had overleefd. Mijn zus Carla had een hersentumor gekregen en overleed een jaar later op 14-jarige leeftijd. Haar knuffeltje Snoopy draag ik op mijn helm. Nóóit had ik gedacht dat ik zelf kanker zou kunnen krijgen.”

Imke studeerde aan de Fontys Hogeschool, maar moest na drie maanden stoppen. “Docent Lodewijk Kaanders heeft mij in contact gebracht met Alpe d’HuZes. Hij wilde voor mij gaan fietsen. Tijdens de koersdag heb ik hem en alle andere deelnemers aangemoedigd en heb ik besloten om een jaar later (in 2012) zelf de Alpe d’HuZes te gaan fietsen. “

“Een olifant huilt om het verlies van soortgenoten.”

“Je leven verandert drastisch nadat je ziek geweest bent: je lijf en geest reageren anders. Voor mij persoonlijk geldt dat de periode van ziek zijn minder heftig was dan de periode erna. Het leven gaat door, maar ik ben niet meer dezelfde persoon als ervoor.” Volgens Imke mag er meer aandacht worden besteed aan de survivors.

“Team Lekker Belangrijk geeft mij iedere keer opnieuw ontzettend veel kracht en veel positieve energie. Vanaf 2011 zijn we een team met een diversiteit van mensen, ieder met zijn of haar eigen beweegreden om mee te doen.” Het officiële logo van Alpe d’HuZes is omgebogen naar het teamlogo, dat ook een iets andere betekenis heeft: een fietser en een loper ondersteund door twee olifanten, met een vrijwilliger in het midden (men kan niet zonder vrijwilligers). “We hebben voor de olifant gekozen omdat het een sociaal en beschermend dier is. Eén van de weinige diersoorten de huilt om het verlies van soortgenoten. Het mooie is dat een olifant steeds terugkeert naar de overlijdensplek van de familieleden, zelfs jaren later.” vertelt ze trots.

“Als ik over de finish kom, kijk ik naar boven. Want, dichter bij de hemel kom ik niet! Mijn vriendin Renate geef ik een hele dikke knuffel en we drinken samen een glas bubbels om het leven te vieren. 1 juni is namelijk ook nog eens mijn verjaardag!”

Laatste nieuws

Inschrijving Alpe d’HuZes 2017

20-10-2016

Alpe d’HuZes is een sportieve actie waarbij deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend, alleen of in een team, geld inzamelen voor kankeronderzoek. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ beklimmen we op 1 juni 2017 tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d’Huez. Het is de beklimming van je leven, voor het leven van een ander.

Lees verder

Kijkje achter de schermen van kankeronderzoek

21-02-2017

Speciaal voor Alpe d'Huzessers organiseert KWF drie rondleidingen in ziekenhuizen waar belangrijk kankeronderzoek plaatsvindt. Benieuwd naar de onderzoeken die met opbrengsten van Alpe d’HuZes gefinancierd worden? Of hoe kankeronderzoek eigenlijk in z’n werk gaat? Neem een kijkje achter de schermen!

Lees verder

Sportmedisch onderzoek

22-02-2017

De beklimming van de Alpe d’Huez is zowel fietsend als lopend een zware lichamelijke inspanning. Ook wanneer je één keer de berg beklimt. Het is daarom belangrijk dat jij weet wat jouw lijf aan kan. Hoe gezond ben jij en hoe goed is jouw conditie? Je gezondheid is jouw verantwoordelijkheid.

Lees verder

Onze sponsors