search

Koersdag

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
4015042
Gedoneerd

Inhoud ‘Koersdag’:

Het afsluiten van de berg

Op woensdag is de berg afgesloten voor Nederlandse auto’s tussen 11.00 en 14.45 uur.

Op donderdag is de berg afgesloten voor Nederlandse auto’s en wel op de volgende tijden:

 • vanaf 3.30 uur voor dalend autoverkeer vanuit Alpe d’Huez;
 • vanaf 4.00 uur voor al het verkeer (ook voor het stijgende verkeer).

Uitsluitend vervoer voor en door de organisatie is toegestaan op de berg. Voor het Franse lokale bestemmingsverkeer geldt een beperkte toegangsmogelijkheid.

Openingstijden berg na afloop koersdag

Op donderdag is de berg vanaf 21.00 uur weer open voor al het verkeer. Dit alles in verband met de veiligheid, aangezien er veel deelnemers zijn die afdalen nadat de finish gesloten wordt aan het einde van de koersdag.

Begeleide afdaling vanuit Alpe d’Huez voor de eerste start

Deelnemers die boven op de berg overnachten en ’s morgens vroeg met de fiets naar beneden willen, krijgen de gelegenheid om donderdag onder begeleiding van motards gezamenlijk met aangepaste snelheid af te dalen van Alpe d’Huez naar Bourg d’Oisans. Het verzamelpunt voor deze begeleide afdaling is het finishplein bij het Palais des Sports.

Fietsende deelnemers onder de achttien jaar en lopers mogen niet afdalen. Als je boven op de berg overnacht en op donderdagochtend geen eigen vervoer hebt naar het startplein, carpool dan met supporters of deelnemers die wel met eigen vervoer naar beneden gaan voor de eerste start om 4.30 uur.

Afdalen in de vroege ochtend op donderdag voor de fietsers
Op donderdag is de eerste start voor de fietsers om 4.30 uur.

Vertrek begeleide afdaling
De begeleide afdaling op donderdag start om 3.30 uur. De verwachting is dat de deelnemers dan om 4.15 uur bij de start in Bourg d’Oisans arriveren. Vanuit de organisatie wordt dringend geadviseerd om van deze begeleide afdaling gebruik te maken en NIET zelf in het donker af te dalen.

LET OP! Tot circa 6.00 uur is het nog donker. Zorg dus voor goede verlichting (voor en achter!) op je fiets, waardoor je op de berg zichtbaar bent voor alle verkeer.

LET OP! In de bergen is het ’s ochtends erg koud. Houd er rekening mee dat het rond het vriespunt kan zijn. Pas je kleding hierop aan!

Begeleide afdaling na de laatste finish

Aan deelnemers die verblijven onder aan de berg in Bourg d’Oisans of omgeving, wordt na de laatste finish op donderdag om 20.15 uur en om 20.30 uur een gezamenlijke afdaling onder begeleiding van de motards aangeboden.

Het verzamelpunt voor deze afdalingen is de grote rotonde aan het einde van de finishstraat bij de Av du Rif Nel.

Vanuit de organisatie wordt dringend geadviseerd om van deze begeleide afdalingen gebruik te maken.

Start(tijden)

Starten op woensdag
De wandelaars en hardlopers van Alpe d’HuZus kunnen starten vanaf twee locaties: het centrum van Bourg d’Oisans of het startplein.

Wandelende of hardlopende Zussen verzamelen:

 • om 10.45 uur op het startplein en starten om 11.00 uur vanaf het startplein; of verzamelen
 • om 11.15 uur op het dorpsplein tegenover restaurant La Romanche, om tegelijk met de fietsende Zussen te starten om 11.30 uur.

De fietsers van Alpe d’HuZus verzamelen om 11.00 uur bij de Foyer Municipal (gelegen aan de avenue de la Gare, schuin tegenover het busstation van de VFD) in Bourg d’Oisans.
De begeleide start is om 11.30 uur in het centrum van Bourg d’Oisans.

De startprocedure op woensdag kan mogelijk iets aangepast worden in verband met verkeers-drukte op de rotonde.

Starten op donderdag

De eerste start op donderdag voor alle deelnemers is om 4.30 uur vanuit het centrum van Bourg d’Oisans. Vanaf 5.30 uur is het startplein voor iedereen het start- en keerpunt.

Strakke regie bij de start
Een gezamenlijke start met zo'n grote groep deelnemers vraagt om een strakke regie:

 • De lopers worden via een vaste route naar de start in het centrum begeleid en opgesteld vlakbij de start.
 • De fietsers worden via een vaste route naar het centrum geleid en opgesteld. Ook hier zijn veel vrijwilligers en motards ingeschakeld om je de weg te wijzen. Volg hun aanwijzingen op!
 • Er wordt opgesteld in startvakken. Vanuit de startvakken wordt met tussenpozen van een paar minuten gestart. (Een en ander is afhankelijk van de weersomstandigheden.)
 • Het eerste deel fiets of loop je onder begeleiding van motards richting de eerste bocht.
 • De startmat ligt voor de eerste start van zowel de fietsers als de lopers in het centrum van Bourg d’Oisans.
 • Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent, want tijdens de start wordt een deel van de aanrijroute afgesloten.
 • Er wordt gestart op volgorde van aankomst. Je sluit achteraan aan. Je deelnemersnummer speelt geen rol bij de startvolgorde.
 • Op donderdagochtend duurt de gehele startprocedure van de eerste tot de laatste loper/fietser circa 45-60 minuten.

Let op - tijdregistratie tot 5.30 uur:
Tussen 4.30 uur en 5.30 uur wordt de start alleen in het dorp geregistreerd. Vanaf 5.30 uur worden de starts vanaf het startplein geregistreerd. Wat betekent dit? Wil je vóór 5.30 uur de berg op, dan zul je vanuit het dorp moeten starten. Invoegen op de rotonde is niet mogelijk. Doe je dit wel, dan wordt je eerste start niet geregistreerd.

Starttijd saamhorigheidsklim
Op donderdag verzamelen:

 • de hardlopers op het startplein om 17.00 uur, waarna de start is om 17.15 uur.
 • de fietsers op het startplein om 17.15 uur, waarna de start is om 17.30 uur.

Laatste start

De laatste start donderdag is om 18.00 uur. Daarna gelden de volgende uiterste doorkomsttijden:

BochtTijdstip
16 uiterlijk 18.30 uur
7 uiterlijk 19.15 uur
finish uiterlijk 20.00 uur

Ben je later dan deze tijd bij de desbetreffende bocht, dan zal je gevraagd worden te stoppen en in de bezemwagen plaats te nemen.

Snelheid tijdens het afdalen

Op de koersdag is de maximumsnelheid voor de dalende fietser 45 km per uur. Dit in verband met je eigen veiligheid, in combinatie met de grote hoeveelheid deelnemers.

Wij vragen je dringend om je aan deze limiet te houden, om zo voor jezelf en voor anderen geen gevaar te vormen. Hiermee voorkomen we te grote onderlinge snelheidsverschillen. De motards zullen je bij hogere snelheden vriendelijk verzoeken je aan de maximale snelheid te houden. Daal je te snel of te onverantwoord af, dan kunnen we je uit de koers halen. Houd daar rekening mee!

Vervoer dalende deelnemers onder de 18 jaar en lopers

Fietsende deelnemers onder de 18 jaar mogen niet afdalen op de fiets. Lopers dalen ook niet lopend af. Daarom maken zij gebruik van de volgende route om weer aan de start te verschijnen:

 • Je fietst vanaf de finish 800 meter naar de dichte cabineliften in Alpe d’Huez. Daar zul je geholpen worden door vrijwilligers die jou en je fiets de lift in helpen. Bij aankomst in Oz-station wachten bussen om jou en je fiets naar de start in Bourg d’Oisans te brengen, waarna je aan je volgende beklimming kunt beginnen.
 • De lopers worden met een elektrische pendelbus van Alpe d’Huez vanaf de finish naar de liften gebracht. De lopers kunnen instappen in de bus die wacht bij de grote rotonde die ligt aan het begin van het laatste rechte eind van de finishstraat. Lopers worden vanaf Oz-station met de bus naar de start in Bourg d’Oisans gebracht.
 • Wanneer je als loper niet wilt wachten op de bus die jou vanaf de finish naar de liften brengt, dan zul je de 800 meter naar de liften lopend moeten volbrengen.
 • Fietsende deelnemers onder de 18 jaar en lopers moeten naast een liftpas ook buskaartjes kopen. Het is van belang dat je dit alles voor de koersdag hebt aangeschaft.

Deelnemers hebben, ten opzichte van supporters, voorrang bij het vervoer per bus en kabelbaan.

Finish

De finish is in Alpe d’Huez bij het Palais des Sports. In de omgeving van de finish en het Palais des Sports is parkeren niet toegestaan. Op het finishplein zijn diverse eet- en drinkgelegen-heden. Tevens is medische verzorging en massage mogelijk. Als je in het finishgebied wilt pauzeren, zet je fiets dan in de hiervoor bestemde rekken, zodat het finishterrein begaanbaar blijft en de fietsen niet beschadigd raken.

Verder is het verboden om op de finish en rond het finishplein, teksten, sponsoruitingen of aanmoedigingen op de grond te schrijven.

Wij streven naar een rookvrij evenement, dus het gehele finishplein is rookvrij.

Elke deelnemer heeft zijn eigen beleving bij het finishen. Geniet ten volle van jouw finishmoment en de ambiance, maar houd daarbij rekening met de overige deelnemers. Een vlotte doorstroming (blijf dus niet stilstaan op de rijbaan) is belangrijk voor een goed verloop. Geniet en houd het parcours vrij.

Tijdmeting en videoregistratie

De klimtijden worden geregistreerd met behulp van het registratiesysteem van MySports. De tijdregistratiechip is verwerkt in een sticker die aan de zadelpen moet worden vastgeplakt. In de sticker zit een zeer dunne chip verwerkt, die bij plaatsing aan de zadelpen optimaal met de registratiematten en richtantennes kan communiceren. Bij het passeren van een mat of richtantenne klinkt een piepsignaal. Mocht je bij de passage niets horen, ga dan nog even terug voor een tweede poging. Beter twee keer geregistreerd dan niet geregistreerd. Bij twee keer registreren binnen korte tijd geldt de tweede tijd.

De metingen worden direct gepubliceerd op de website (opgevenisgeenoptie.nl), zodat de supporters thuis je verrichtingen kunnen volgen.

Na afloop van Alpe d’HuZes worden jouw persoonlijke videobeelden en hoge resolutiefoto’s beschikbaar gesteld via www.mysports.tv, zodat je deze online kunt bekijken en/of kopen.

We registreren per beklimming een aantal tijden: start en aankomst, en nog een aantal tussentijden. Het registratiesysteem is zo ingericht dat de tijden alleen bij de beklimmingen worden opgeslagen en niet bij de afdalingen. Per deelnemer wordt tot een maximum van zes beklimmingen geregistreerd.

De organisatie doet er alles aan om het proces van de tijdregistratie goed te laten verlopen. Wij kunnen echter geen garantie geven voor de volledigheid en juistheid van de resultaten van de tijdregistratie. Je kunt geen aanspraak maken op resultaten die, om welke reden dan ook, niet of foutief in het systeem aanwezig zijn.

Let op - tijdregistratie tot 5.30 uur:
Tussen 4.30 uur en 5.30 uur wordt de start alleen in het dorp geregistreerd. Vanaf 5.30 uur worden de starts vanaf het startplein geregistreerd. Wat betekent dit? Wil je vóór 5.30 uur de berg op, dan zul je vanuit het dorp moeten starten. Invoegen op de rotonde is niet mogelijk. Doe je dit wel, dan wordt je eerste start niet geregistreerd.

Tot slot: Alpe d’HuZes is geen wedstrijd. De registratie van tijden zal nooit gebruikt worden om je aan te moedigen om snelheidsrisico’s te nemen. Veiligheid staat voorop en we vertrouwen erop dat je dit respecteert! Dat geldt ook voor het aantal beklimmingen. Bij Alpe d’HuZes gaat het om maximaal zes beklimmingen en niet meer.

Met vragen tijdens en na de Alpeweek over de tijdregistratie kun je terecht bij .

 

Kleding en voeding

Iedere deelnemer is verantwoordelijk voor zijn eigen kleding, voeding en drinken tijdens de koersdagen. Het temperatuurverschil tussen het klimmen en dalen is zo groot dat voor het dalen vaak extra of andere kleding wordt aangetrokken. Ook wil men graag de eigen voeding of drank bij de hand hebben.

Op verschillende plaatsen langs het parcours (startplein, bocht 16, bocht 7, Huez en op het finishplein) zal water worden aangeboden. Afhankelijk van de weersomstandigheden en in overleg met team Medisch kan het assortiment worden gewijzigd of aangevuld. Bij de start, in bocht 7 en op het finishplein zal (indien de omstandigheden dit nodig maken) ook bouillon beschikbaar zijn.

LET OP! Er is GEEN kledingtransport van beneden naar boven en v.v. Je dient dus zelf extra kleding mee te nemen.

 

Medische verzorgingspunten op de koersdag

Het team Medisch is op de koersdag aanwezig. Er zullen behandelposten ingericht worden op diverse plaatsen langs de route. Hier zullen zij je van alle noodzakelijke zorg voorzien. Dat kan van alles zijn: een massage, water, bouillon. Zij proberen de opkomende kramp te verhelpen of de pijnlijke rug los te maken. Je kunt ook bij hen terecht voor een paar bemoedigende woorden om je weer op weg te helpen wanneer het even niet zo lekker gaat. En natuurlijk mag je bij het team Medisch ook komen uitrusten.

Team Medisch wordt op de koersdag geassisteerd door een team van Event Medical Service (E.M.S.). Dit zijn professionals die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van sportevenementen. Zij hebben een team van artsen en verpleegkundigen paraat die in geval van calamiteiten (valpartijen, onwel worden) in actie komen. Hiervoor zijn zij met speciale voertuigen op de route aanwezig./p>

Waar kun je ons vinden

Waar kun je ons vinden
start In de tent bij het startplein.
bocht 16 Hier is een tent ingericht langs de route.
bocht 7 Hier is een tent ingericht langs de route.
finish In de grote zaal bij de finish in het Palais des Sports. Hier vind je ook de noodopvang van E.M.S.
onderweg Er zijn de hele dag voertuigen van E.M.S. op het parcours aanwezig. Je kunt ze herkennen aan hun geel-blauwe kleuren. Deze voertuigen zijn voorzien van alle noodzakelijke medische hulpmiddelen.

De medische posten zijn op de koersdag bemand vanaf de start totdat de laatste deelnemer binnen is. Je kunt hier dus altijd terecht. Bij elke post zijn artsen en verpleegkundigen aanwezig. Ook zijn er altijd meerdere therapeuten en sportmasseurs actief. Als er iets is of je hebt hulp nodig, stop dan en kom bij ons langs. We helpen je dan zo snel mogelijk. Medische hulpmiddelen zoals verbandmateriaal, defibrillator, infusen en dergelijke zijn aanwezig.

De posten staan met elkaar in verbinding via portofoon en ze hebben telefoons. Als er andere hulp nodig is kan dat geregeld worden. Heb je onderweg mensen gezien die hulp nodig hebben of heb je zelf hulp nodig, maak dat dan kenbaar aan andere deelnemers of aan de motards van het motorondersteuningsteam die ook de hele dag rondrijden. Zij kunnen contact opnemen met een van de posten of de centralist van Event Medical Service. Op die manier wordt zo snel mogelijk hulp geregeld.

Tevens is er een noodnummer voor medische hulp. Dit telefoonnummer (00 33 627 47 86 66) staat op je startbordje.

Je kunt de mensen van team Medisch en van Event Medical Service herkennen aan hun witte shirts en rode vesten. Heb je hun hulp nodig, spreek ze dan aan. Ze zullen je graag van dienst zijn. Volg ook de aanwijzingen op die je van hen krijgt. Ze zijn er om je in geval van nood te helpen. Zeker onderweg is het belangrijk om de mensen van Event Medical Service goed hun werk te kunnen laten doen. Ze zijn erop getraind om bij ongevallen en calamiteiten de juiste medische zorg te verlenen. Geef ze de mogelijkheid en de ruimte om dat goed te doen.

Op de koersdag zal het erg druk worden op de berg. Wees dan ook voorzichtig. Niet alleen tijdens het klimmen, maar vooral tijdens het afdalen. Let op de vlaggers en motards, en volg hun signalen. Ze zijn er voor jouw veiligheid!

Verder nog het volgende:

 • Het dragen van een helm tijdens het fietsen is verplicht, ook tijdens de beklimming.
 • Trek voldoende warme en liefst winddichte kleding aan tijdens het dalen.
 • Houd rekening met temperatuurverschillen op de berg en neem extra arm- en beenstukken of een bodywarmer mee.
 • Ben je loper? Draag dan iets op je hoofd tegen de zon.
 • Denk aan zonnebrandcrème bij warm weer.
 • Drink voldoende tijdens de klim: minimaal 1 bidon.
 • Eet tussen de beklimmingen voldoende en zorg voor aanvulling van je vochtbalans.
 • Als er iets gebeurt, denk dan ook aan je eigen veiligheid.
 • Wellicht nog ten overvloede: Alpe d’HuZes is geen wedstrijd. Je bent ook een kanjer als je één keer boven komt, en niet alleen als je zes keer boven komt.
 • Luister naar je lichaam! Wees verstandig en forceer niet die laatste kilometer als je merkt dat het niet meer gaat. Je eigen gezondheid gaat boven alles.

Laten we hopen dat we ons, als team Medisch, op de koersdagen vooral kunnen bezighouden met je aan te moedigen en op weg te helpen met een extra steuntje in de rug!

Laatste nieuws

Inschrijving Alpe d’HuZes 2017

20-10-2016

Alpe d’HuZes is een sportieve actie waarbij deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend, alleen of in een team, geld inzamelen voor kankeronderzoek. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ beklimmen we op 1 juni 2017 tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d’Huez. Het is de beklimming van je leven, voor het leven van een ander.

Lees verder

Kijkje achter de schermen van kankeronderzoek

21-02-2017

Speciaal voor Alpe d'Huzessers organiseert KWF drie rondleidingen in ziekenhuizen waar belangrijk kankeronderzoek plaatsvindt. Benieuwd naar de onderzoeken die met opbrengsten van Alpe d’HuZes gefinancierd worden? Of hoe kankeronderzoek eigenlijk in z’n werk gaat? Neem een kijkje achter de schermen!

Lees verder

Sportmedisch onderzoek

22-02-2017

De beklimming van de Alpe d’Huez is zowel fietsend als lopend een zware lichamelijke inspanning. Ook wanneer je één keer de berg beklimt. Het is daarom belangrijk dat jij weet wat jouw lijf aan kan. Hoe gezond ben jij en hoe goed is jouw conditie? Je gezondheid is jouw verantwoordelijkheid.

Lees verder

Onze sponsors