search

Bas Mulder Award 2014

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
1919953
Gedoneerd

Bas Mulder Award 2014

Bas Mulder was het toonbeeld van goed en gelukkig leven met kanker. Bas wist tijdens zijn ziekte mensen van alle leeftijden te inspireren en in te laten zien dat je altijd iets van je leven kunt maken. Hoe moeilijk ook en hoe kort soms. Zijn motto was: aan wat je overkomt kun je veelal niets doen, aan hoe je ermee omgaat des te meer.

Bas is op 9 september 2010 op 24-jarige leeftijd overleden. Hij leeft voort in onze gedachten en met de Bas Mulder Award inspireren wij jonge wetenschappers om het uiterste van zichzelf te geven. In creatieve en onafhankelijke zin. In geestelijk en fysiek opzicht. Nooit opgeven. Niet tijdens het leven en zeker niet tijdens het onderzoek.

Lees het verhaal over Bas, een nieuwsgierig ventje dat nooit wilde opgeven

De vijf winnaars van de Bas Mulder Award 2014

In Alpe d’Huez hebben drie jonge onderzoekers maandag 2 juni 2014 de Bas Mulder Award ontvangen, een gezamenlijk initiatief van Stichting Alpe d'HuZes en KWF Kankerbestrijding. Later in het jaar zijn daar nog twee toekenningen aan toegevoegd. Met de uitreiking is een totaalbedrag van bijna 2,5 miljoen euro gemoeid. De medici krijgen het geld voor onderzoek naar kanker.

Bekijk het filmpje en hoor meer over de achtergrond van de Bas Mulder Award. Verder vertellen de winnaars over hun onderzoek.

Wilbert Zwart van het NKI-AVL:

‘Al tientallen jaren zijn er medicijnen beschikbaar waarmee hormonen kunnen worden beïnvloed. Sommige van deze medicijnen worden nu gebruikt om borstkanker of prostaatkanker mee te behandelen, maar andere hormonale medicijnen zijn ontwikkeld voor de behandeling van hartklachten, allergieën, astma of zelfs om abortussen mee op te wekken. Er zijn steeds meer sterke aanwijzingen dat al deze hormonen ook actief zijn in tumoren. Tumoren waarvan we tot dusver de ‘achilleshiel’ nog niet gevonden hebben. Dit is een heel belangrijke bevinding, want als deze tumoren nu afhankelijk zijn van hormonen, hebben we de medicijnen daarvoor al klaarliggen! Met ons onderzoek gaan we exact bepalen welke kankersoorten geremd worden met deze bestaande medicijnen. Zo willen we ‘behandeling op maat’ zo snel mogelijk beschikbaar maken voor zoveel mogelijk patiënten: door verstandig gebruik te gaan maken van de bestaande medicijnen.

Tom van Meerten van het UMC Groningen:

‘Door resistentie tegen de standaardbehandeling geneest helaas bijna de helft van de patiënten met lymfklierkanker niet. De standaardbehandeling bestaat uit chemotherapie in combinatie met zogeheten anti-CD20-immuuntherapie, een behandeling die heel specifiek gericht is tegen het CD20-molecuul dat op de lymfklierkankercel zit. Als we de resistentie tegen deze anti-CD20-immuuntherapie kunnen opheffen, kunnen patiënten langer leven of zelfs genezen. Het doel van mijn onderzoek is om de oorzaak van anti-CD20-resistentie op te sporen en te overwinnen.’

Anniek van der Waart van de Radboud Universiteit:

‘Je kunt kankercellen op heel veel manieren aanpakken, zoals met chemotherapie. Maar het mooie van een therapie als stamceltransplantatie is dat het donorafweersysteem niet alleen een oplossing is voor het wegvallen van het afweersysteem van de patiënt, maar dat het ook kan helpen de mogelijk achtergebleven tumorcellen op te ruimen. Door kleine verschillen tussen de patiënt en donor, kunnen de donorafweercellen de tumorcellen specifiek herkennen en opruimen. Door dit te gebruiken in onze nieuwe therapie kunnen we gerichter de kankercellen aanvallen en kunnen we meer ‘met scherp schieten’ in plaats van ‘met hagel’. In ons project willen we in het laboratorium donorafweercellen gaan maken op een manier waardoor ze specifiek de kankercellen kunnen aanvallen.’

Theo Plantinga van de Radboud Universiteit

‘Mijn onderzoek richt zich op het ontstaan van therapieresistentie bij schildklierkanker. Bij de behandeling daarvan wordt in veel gevallen radioactief jodium gebruikt dat door schildkliercellen wordt opgenomen. In het verloop van de ziekte kan het vermogen om jodium op te nemen echter verloren gaan. Dit proces van dedifferentiatie gaat gepaard met een agressiever gedrag van de tumor en maakt dat deze niet langer gevoelig is voor radioactief jodium. In deze gevallen is nu geen genezing mogelijk. In eerder onderzoek heb ik aangetoond dat, in het laboratorium tenminste, de dedifferentiatie in schildkliercellen teruggedraaid kan worden. Hierdoor kunnen deze cellen weer (radioactief) jodium opnemen en worden ze weer gevoelig voor de behandeling daarmee. Doordat we de jodiumopname precies kunnen meten, zijn schildkliertumoren bovendien uitstekend geschikt om het proces van dedifferentiatie te bestuderen. De mechanismes hierachter zijn naar verwachting grotendeels gelijk voor vele vormen van kanker. Inzicht in deze mechanismes zal uiteindelijk bij kunnen dragen aan het voorkomen dan wel terugdraaien van therapieresistentie.’

Marco de Bruyn van het UMC Groningen

Veel tumoren hebben de vervelende eigenschap dat ze het natuurlijke afweersysteem van de patiënt onderdrukken. Dat doen ze onder meer door T-cellen (afweercellen die tumoren kunnen binnendringen en opruimen) te blokkeren. Recentelijk zijn spectaculaire resultaten geboekt met medicijnen die deze blokkade opheffen, maar helaas werkt deze aanpak niet bij iedereen. Onderdrukte T-cellen kunnen ook geactiveerd worden met behulp van afweerstimulerende medicatie. Een belangrijk probleem hierbij is dat deze niet alleen de tumor schade toebrengen, maar ook gezonde organen. Marco de Bruyn gaat daarom onderzoek doen naar afweerstimulerende middelen die zich uitsluitend ophopen op de plek van de tumor en alleen daar T-cellen (re)activeren. Hij gaat de haalbaarheid van deze nieuwe vorm van immunotherapie testen bij eierstok- en baarmoederkanker. 

Laatste nieuws

Meld je aan voor een sportmedisch onderzoek

23-01-2018

Jouw gezondheid is jouw verantwoordelijkheid. Alpe d'HuZes raadt jou met klem aan om als deelnemer van Alpe d’HuZes of Alpe d’HuZus een sportmedisch onderzoek te doen. Met name wanneer je een onregelmatige sporter bent, je een aandoening of ziekte hebt (of hebt gehad) of wanneer er hart- en/of vaatziekten in de familie voorkomen, is een sportmedisch onderzoek zeer aan te raden.

Lees verder

Posters Alpe d'HuZes verkrijgbaar bij 32 Bike Totaal-winkels

05-01-2018

Heb jij de Alpe d’HuZes-poster al achter het raam hangen of op het prikbord op het werk? Nog niet? Kom de poster dan halen bij Bike Totaal. Deelnemers kunnen bij 32 Bike Totaal-fietsenwinkels terecht.

Lees verder

Start nieuwe kankeronderzoeken dankzij Alpe d’HuZes

03-01-2018

Start nieuwe kankeronderzoeken dankzij Alpe d’HuZes 3 januari 2018 Twee onderzoekers gaan nieuw baanbrekend onderzoek doen naar de behandeling van kanker, dankzij Alpe d’HuZes. Dr. Victor Peperzak en dr. Renske Steenbergen krijgen samen ruim 700.000 euro uit het Alpe d’HuZes/KWF fonds voor hun onderzoeken.

Lees verder

Onze sponsors