search

Bestedingen

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
?
Gedoneerd

Geldbesteding

Besteed in 2017: de opbrengst van Alpe d’HuZes 2016

Lees hier over de manier waarop de 11,1 miljoen euro die Alpe d’HuZes in 2016 opbracht, is uitgegeven. Elke eurocent die door de deelnemers in dat jaar bijeen is gefietst en gelopen, is uitgegeven aan het doel waarvoor het is bedoeld: onderzoek naar de genezing van kanker en verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

In de loop van 2018 zal bekend worden aan welke projecten de opbrengst van Alpe d’HuZes 2017 wordt besteed.

In het geldbestedingsplan van Alpe d’HuZes zijn drie thema’s vastgelegd die in overeenstemming zijn met de missie en visie van de stichting. De opbrengst wordt steeds over deze drie thema’s verdeeld.

Zo werd er geld besteed aan vijf ‘Hermannetjes’ (2,6 miljoen euro). In het kader van het thema ‘ambitie’ werden zestien projecten – geleid door jonge onderzoekers – ondersteund voor in totaal 8,5 miljoen euro. Ook in het kader van ‘nieuwe ontwikkelingen’ werd aan zestien projecten geld besteed (2,7 miljoen euro). In totaal dus zelfs méér dan het eindbedrag van Alpe d’HuZes 2016. Dit is het gevolg van herbesteding van budgetten die uit andere projecten terugvloeien.‘Hermannetjes’

De ‘Hermannetjes’ bestaan uit projecten waarbij de kennisbenutting van bepaalde onderzoeksresultaten wordt versneld door een financieel ‘duwtje in de rug’. Met deze financiering kunnen onderzoekers hun bevindingen sneller bij de patiënt krijgen. Er werden vijf ‘Hermannetjes’ gegeven.Ambitie (‘Bas Mulder Award’)

Aan het thema ‘ambitie’ wordt invulling gegeven door het stimuleren van jonge, talentvolle onderzoekers om baanbrekend onderzoek te verrichten en het uiterste van zichzelf te vergen. Zij krijgen daarvoor de zogenoemde Bas Mulder Awards (Young Investigator Grants). Met de opbrengst van Alpe d’HuZes 2016 werden zestien van dergelijke projecten gefinancierd.

Zo gaat dr. Raphaële van Litsenburg (VUmc) onderzoeken of het mogelijk is om slapeloosheid bij overlevers van kinderkanker te behandelen. Dit probleem treedt bij ongeveer een kwart van de patiënten op als langetermijneffect.Nieuwe ontwikkelingen

In het kader van ‘nieuwe ontwikkelingen’ ondersteunt Alpe d’HuZes unieke, vooruitstrevende onderzoeksprojecten die niet binnen bestaande financieringsvormen passen. Er zijn zestien van zulke unieke hoogrisicoprojecten toegekend.

Een voorbeeld van zo’n uniek hoogrisicoproject is het ‘cancer on a chip’-onderzoek van dr. Dik van Gent (Erasmus MC). Hij gaat geneesmiddelen testen in kleine apparaatjes gevuld met kweekstof, waaraan dunne plakjes tumorweefsel toegevoegd kunnen worden. Deze chips moeten het mogelijk maken om voor elke patiënt te bepalen of een behandeling zal aanslaan of niet.

Daarnaast zal dr. Victor Peperzak de komende jaren aan het UMC Utrecht werken aan het ‘trainen’ van een bepaald type afweercel om tumorcellen op te sporen en te verslaan. En dr. Renske Steenbergen (VUmc) onderzoekt de groeiwijze van tumoren die hun oorsprong kennen in een HPV-infectie, zoals baarmoederhalskanker. Beide onderzoeken werden mogelijk door financiering uit het Alpe d’HuZes/KWF-fonds.


Onderzoekers vinden hier meer informatie over het indienen van projectvoorstellen en het aanvragen van financiering


Laatste nieuws

NPO Radio 5 doet live verslag van Alpe d’HuZes 2018

22-05-2018

Op donderdag 7 juni gaan 4500 deelnemers tot zes keer toe de Alpe d’Huez beklimmen om geld in te zamelen voor onderzoek naar de genezing van kanker. NPO Radio 5 is bij Alpe d’HuZes, het grootste goede-doelenevenement van Nederland, om live verslag te doen van deze dertiende editie.

Lees verder

Oproep bij Evers Staat Op

16-05-2018

Zojuist waren we bij Evers Staat Op op Radio 538! We zijn nog op zoek naar de volgende goederen.

Lees verder

Het aftellen is begonnen!

13-05-2018

Zondag 6 mei was de Kick-off van Alpe d’HuZes 2018. De Kick-off vond plaats in het altijd gastvrije Papendal. Koerskleding kon worden opgehaald, het was druk in de Alpe d’HuZes-winkel en de vele vaste vrijwilligers van Alpe d’HuZes voorzagen de deelnemers van de laatste informatie

Lees verder

Onze sponsors