search

Ambitie – Een betere chirurgische behandeling van alvleesklierkanker

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
630511
Gedoneerd

•• Ambitie ••

Het geld dat de deelnemers aan Alpe d’HuZes inzamelen, besteden wij aan projecten die uiteindelijk de grootst mogelijke voordelen opleveren voor patiënten die kanker hebben, of het in de toekomst krijgen. Hier belichten we enkele van deze projecten, zoals het onderzoek van Sven Mieog naar de chirurgische behandeling van alvleesklierkanker.

Naam: dr. J.S.D. (Sven) MieogInstituut: LUMC
Vakgebied: oncologische chirurgie
Start project: 1 juli 2016
Looptijd: 4 jaar
Financiering KWF: 629.928,- euro

Een tumor in de alvleesklier laat zich lastig opereren. “De alvleesklier wordt wel eens de ‘chirurgische ziel van het lichaam’ genoemd” , vertelt onderzoeker van de week Sven Mieog. “Hij schakelt namelijk aan veel andere organen, zoals de lever en het maagdarmstelsel. Maar met name is het een samenkomst van een aantal belangrijke bloedvaten. Als je een alvleeskliertumor wegsnijdt, moet je de resterende alvleesklier verbinden aan een nieuw stuk darm. Dat is een hele uitdagende operatie, ook omdat de alvleesklier sterke verteringssappen maakt: als er lekkage optreedt, zullen mensen door een hele zieke periode gaan.”


Elke mogelijkheid tot verbetering van deze zware ingreep is dus welkom. Mieog leert het chirurgische vak in het LUMC, waar de Bas Mulder Award van Alpe d’HuZes hem in staat stelt om te onderzoeken welke technieken tot betere vooruitzichten leiden. “Op dit moment wordt er nog te vaak door de tumor heen gesneden bij een operatie, waardoor er tumorcellen kunnen achterblijven. Ik wil proberen de tumor beter zichtbaar te maken, zodat we deze straks voldoende weg kunnen halen.”

De hele tumor zien

Daarbij heeft Mieog een aantal moderne technieken tot zijn beschikking: “Met een PET-MRI-scanner kunnen we ons beter informeren over de tumorlokalisering en waar de rand precies zit. Dat is verfijnder dan met de huidige CT-scans mogelijk is. Vervolgens willen we tijdens de operatie met 3D-echografie de bloedvoorziening en de ingroei van de tumor in het omgevende weefsel in beeld brengen. Daar is nog vrij weinig onderzoek naar gedaan, maar ons voorwerk is zo veelbelovend dat we dat goed willen uitzoeken. We hebben daar hoge verwachtingen van en het is makkelijk in te zetten in de kliniek.” Beide technieken moeten uiteindelijk leiden tot een betere selectie van patiënten die in aanmerking komen voor operatieve verwijdering van de tumor.

De andere tak van zijn onderzoek richt zich op fluorescente beeldvormingstechniek. Mieog: “Ik ben de eerste promovendus in het LUMC op fluorescentiegebied, bij dr. Alex Vahrmeijer en prof. Cock van de Velde. Bij deze techniek spuit je een stof in die bindt aan de tumorcel. De stof is gemerkt met een fluorescente kleurstof die je met een camerasysteem zichtbaar kunt maken. Je ziet dan de tumor live en kunt dan alles wat licht geeft wegsnijden. Dat is dan het tumorweefsel. Ook kunnen we er leveruitzaaiingen mee zien.”

Het succes van het onderzoek meet Mieog af aan twee uitkomsten: “We kijken in eerste instantie of de snijvlakken vaker tumorvrij zijn dan nu het geval is, maar ook of de kwaliteit van leven toeneemt door effectievere tumorverwijdering en minder onnodige operaties. De verwachting is dat deze nieuwe aanpak uiteindelijk ook overlevingswinst voor de patiënt op gaat leveren.” 

Samen beelden maken
Beeldvormende technieken, waaronder innovatieve manieren om tumoren zichtbaar te maken, zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Mieog is dan ook niet de enige onderzoeker in Nederland die eraan werkt. Gelukkig wordt er ook veel samengewerkt. “Met het UMC Groningen doen we onderzoek naar de juiste kleurstoffen om tumorweefsel mee aan te kleuren. En we werken ook nauw samen met het Erasmus MC in Rotterdam. Daar is nu een fluorescentiecamera naartoe voor gebruik bij colorectale levertumoren. Als ons onderzoek hier succesvol is, willen we onze kennis en kunde graag delen met andere centra en samen onderzoeken doen.”

Alpe d’HuZes
Zijn Bas Mulder Award kreeg Mieog uitgereikt tijdens het jaarlijkse evenement Alpe d’HuZes. Dat heeft indruk gemaakt. “Al die verhalen en de sfeer die daar hangt. Dat gaf een enorme extra motivatie. Je ziet waar die mensen het voor doen. Dan is het een groot voorrecht om de bij elkaar gefietste gelden in te mogen zetten voor het kankeronderzoek.”

Op de Alpe kwam Mieog in contact met een andere Bas Mulder Award-winnaar: Luuk Hawinkels, een collega uit het LUMC.  “Zijn onderzoek naar uitzaaiingen is wat fundamenteler, maar we zijn aan het kijken of we samen kunnen werken. Als je allebei de Bas Mulder Award hebt, is dat nog gaver. Soms zit je  heel erg naar het buitenland te kijken, maar in Nederland gebeurt ook zoveel mooi onderzoek. En dan ook nog eens in hetzelfde ziekenhuis. We zijn nu met een paar ideeën bezig die we verder uit kunnen werken. Dat vind ik hele mooie dingen.” 

Laatste nieuws

Vroege Vogels-actie sponsorlogo’s

14-12-2017

Heb jij al je sponsoren voor je koersshirt al binnen? Dan kun je meedoen met de Vroeg Vogel-actie sponsorlogo’s. Deelnemers die uiterlijk zondag 28 januari 2018 (24.00 uur) alle sponsorlogo’s die ze hebben verzameld correct hebben aangeleverd, kunnen meedoen met deze Vroege Vogel-actie.

Lees verder

Nieuwe poster Alpe d'HuZes 2018 te downloaden

27-11-2017

Het nieuwe Alpe d'HuZes-jaar is na de Alpe d'HuZes-dag in Nieuwegein echt van start. Daar hoort ook een nieuwe poster bij.

Lees verder

Zondag 19 november: 1e Alpe d’HuZes-dag in Nieuwegein

09-11-2017

Wil je meer weten over Alpe d’HuZes 2018? Kom dan naar de eerste Alpe d’HuZes dag in Nieuwegein. Meld je aan voor een van de workshops, laat je verrassen op de informatiemarkt en inspireren tijdens de plenaire bijeenkomst.

Lees verder

Onze sponsors