search

Bas Mulder Award - Madelon Paauwe

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

Allereerste Bas Mulder Award werpt vruchten af met baanbrekend onderzoek

“Zonder de Bas Mulder Award was dit onderzoek er nooit gekomen.”

Madelon Paauwe ontdekte hoe uitzaaiingen van borst- en darmkanker zich ontwikkelen én hoe die te bestrijden zijn. Haar promotieonderzoek werd gefinancierd door de eerste Bas Mulder Award uit 2011. De Bas Mulder Award stimuleert jonge onderzoekers tot het doen van baanbrekend kankeronderzoek (zie link) en is daarmee een prachtig voorbeeld van hoe Alpe d’HuZes zijn vruchten afwerpt.

“I don’t stop when I’m tired, I stop when I’m done”

Als Paauwe begint met haar onderzoek speelt zij nog softbal op het hoogste nationale niveau, en daarnaast doet zij dagelijks aan calisthenics (krachttraining met het eigen lichaamsgewicht), dus zij weet hoe het is om tot het uiterste te gaan en te presteren op hoog niveau. In haar laatste jaar als onderzoeker moet zij haar passie voor het softbal opgeven. Uiteindelijk bereikt ze na ups en downs de finish van haar promotietraject. “Als ik ergens voor ga, zal ik dat nooit voor minder dan honderd procent doen en niet stoppen voordat het klaar is. De laatste zin van mijn proefschrift is dan ook heel toepasselijk: ‘I don’t stop when I’m tired, I stop when I’m done.’ Op de dag van mijn promotie heb ik gemerkt dat deze instelling de grootst mogelijke voldoening geeft.

De 31-jarige Paauwe promoveerde op 9 februari 2017 in het academiegebouw van de Universiteit Leiden. Ze deed dat glansrijk met haar onderzoek getiteld ‘Targeting stromal interactions in the pro-metastatic tumor microenvironment – Endoglin & TGF-β as (un)usual suspects’. De conclusies uit het onderzoek geven inzicht in de rol van de tumor-micro-omgeving (TME) in tumorgroei en de vorming van uitzaaiingen. De resultaten wijzen erop dat endoglin een belangrijke rol speelt in het proces van uitzaaiingen bij darm- en borstkanker. De signalering van endoglin in tumoren biedt een aangrijpingspunt voor nieuwe behandelingen en (preventieve) therapieën.

Het is een belangrijk onderzoek, want bij de meeste vormen van kanker is niet de primaire tumor, maar de vorming van uitzaaiingen (metastasen) de voornaamste oorzaak van overlijden. Dit geldt ook bij borst- en dikkedarmkanker. “Als we weten hoe uitzaaiingen ontstaan en kunnen voorspellen hoe ze groeien, kunnen we ook nieuwe methodes ontwikkelen om ze ‘aan te vallen’”, aldus een enthousiaste Paauwe. “Het remmen van endoglin binnen een tumor kan een zeer geschikte methode zijn. Bovendien is deze methode vrij gemakkelijk toe te passen, omdat de medicatie wordt toegediend via het bloed, en weinig bijwerkingen kent in vergelijking met andere therapieën. We moeten dit nu verder onderzoeken om te bepalen hoe we dergelijke behandelingsmethoden kunnen optimaliseren.”

Bas Mulder Award

“Zonder de Bas Mulder Award was dit onderzoek er nooit gekomen”, stelt dr. Luuk Hawinkels (LUMC), ontvanger van de eerste Bas Mulder Award in 2011 en co-promotor van het onderzoek. Hawinkels won de award met het project ‘Endoglin als een marker en doelwit voor behandeling van uitzaaiingen’. Dit onderzoek bracht voor het eerst aan het licht dat endoglin op steuncellen in een tumor een belangrijke rol speelt bij het uitzaaien van tumoren.

Hawinkels wilde dit specifieke vervolgonderzoek opstarten, maar hij kon dit niet alleen. Met het geld van de award kon hij Madelon Paauwe aantrekken als promovenda voor het nieuwe onderzoek. In Paauwe vond Hawinkels de perfecte kandidaat. Een trotse Hawinkels: “Madelon is een echte sportvrouw met karakter en doorzettingsvermogen. Dat heb je nodig als onderzoeker. Wat dat betreft heeft onderzoek doen veel gelijkenissen met Alpe d’HuZes. Het is ongelooflijk zwaar, maar je moet doorgaan totdat je de finish gehaald hebt. Zelfs als het einde soms even niet meer in zicht is en je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Ook als onderzoeker kun je niet opgeven en moet je door blijven gaan. Dit resultaat hebben we samen met alle studenten die hebben meegeholpen, bereikt. Dit onderzoek biedt perspectief voor de toekomst.”

Hoe verder?

Madelon Paauwe werkt momenteel bij een andere onderzoeksgroep binnen het LUMC en doet onderzoek naar het stollingssysteem in tumorprogressie en uitzaaiingen. Daarnaast blijft zij uiteraard betrokken bij het vervolgonderzoek dat wordt uitgevoerd door haar opvolger Mark Schoonderwoerd. Luuk Hawinkels vertelt hierover: “Er zijn publicaties in internationale tijdschriften verschenen en onze resultaten zijn gepresenteerd door Madelon en mij op internationale congressen. Verder presenteer ik een deel van onze resultaten binnenkort op een groot internationaal congres en zijn we op bezoek geweest bij een Amerikaans bedrijf om de klinische toepassingen te bespreken. Wat opvalt bij dergelijke congressen en ons bezoek in Amerika, is dat Alpe d’HuZes zelfs wereldwijd bekendheid heeft.”

Hawinkels heeft in Mark Schoonderwoerd een nieuwe onderzoeker in opleiding gevonden om het endoglin-project te vervolgen en het werk van Paauwe voort te zetten. Met het vervolgonderzoek willen Hawinkels en Schoonderwoerd de interactie van endoglin met het eigen afweersysteem van de mens onderzoeken. Hiermee wordt de weg ingeslagen naar een nieuwe tak van het onderzoek. “Dit benadrukt nog maar eens het belang van het bestaan van Alpe d’HuZes, waardoor dit soort onderzoeken mogelijk zijn.” De dankbaarheid van Hawinkels is groot, wat ook duidelijk naar voren kwam tijdens de promotieplechtigheid, waarbij de deelnemers en vrijwilligers van Alpe d’HuZes expliciet werden bedankt. Kortom: een prachtig resultaat dat mede mogelijk is gemaakt door alle vrijwilligers die zich hebben ingezet voor Alpe d’HuZes.

Madelon tot slot: “Als wetenschapper hoop ik mijn steentje bij te dragen aan het uit de wereld helpen van kanker. Ook al is mijn bijdrage misschien maar een klein stukje van de grote puzzel, ik ben ervan overtuigd dat we met zijn allen kunnen bereiken dat uiteindelijk niemand meer doodgaat aan kanker. Ik hoop dat ik mij als onderzoeker voor dit doel kan blijven inzetten. Misschien dat ik in de toekomst ook nog een keer meedoe aan Alpe d’HuZes. Ik ken de verhalen van Luuk die de berg hardlopend heeft bedwongen. Het lijkt mij een hele mooie en unieke ervaring. Ik pak dan wel de fiets.”

Laatste nieuws

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Doorkomsttijden opnieuw opgebouwd

20-06-2018

De tijden zijn opnieuw opgebouwd met de ruwe data en verwerkt de livetijden van deelnemers in de app en op de website. De live-tijden blijven tot april 2019 online beschikbaar.

Lees verder

13 onderzoekers aan de slag met geld van Alpe d’HuZes

15-06-2018

Vorige week vond de dertiende editie van Alpe d’HuZes plaats, waarbij deelnemers 1 tot 6 keer de legendarische Alpe d’Huez op lopen of fietsen. In 2018 heeft het evenement een miljoen euro meer opgehaald dan het jaar ervoor: 11 miljoen euro. Ook dat geld zal de komende tijd worden toegekend aan nieuwe onderzoeken om te zorgen dat kanker niet langer een dodelijke ziekte is.

Lees verder

Onze sponsors