search

9 miljoen euro van Alpe d’HuZes naar nieuw kankeronderzoek

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

9 miljoen euro van Alpe d’HuZes naar nieuw kankeronderzoek 

Een grote groep onderzoekers kan van start met baanbrekend onderzoek naar de behandeling en bestrijding van kanker dankzij Alpe d’HuZes. KWF Kankerbestrijding heeft 22 projecten geselecteerd waar in totaal 9 miljoen euro naartoe gaat uit het Alpe d’HuZes/KWF Fonds. Het geld uit dit fonds is opgehaald door deelnemers aan het jaarlijkse fiets- en loopevenement in Frankrijk. 

Bestuurslid geldbesteding van Alpe d’HuZes Jeanine Boesen: “Wat ontzettend gaaf om te zien waar ons geld nou concreet naartoe gaat. Hier doen we het voor. Deze onderzoekers brengen ons dichter bij ons doel: een wereld waar niemand meer doodgaat aan kanker. Dit inspireert ons nog meer om ons klaar te maken voor de volgende editie van Alpe d’HuZes, waarvoor de inschrijving nu loopt.” 

Waar gaat het geld naartoe

Het geld waar de deelnemers van Alpe d’HuZes hard voor gefietst en gelopen hebben, gaat naar verschillende soorten onderzoek. Zo zijn er tien zogenaamde Bas Mulder Awards toegekend, onderzoeksgeld voor jonge, talentvolle onderzoekers. Daarnaast zijn er vier zogenaamde Hermannetjes toegekend, die bedoeld zijn als laatste duwtje in de rug om onderzoeksresultaten sneller bij de patiënt te brengen. Ten slotte zijn er acht unieke hoogrisicoprojecten toegekend; dit zijn nieuwe, baanbrekende onderzoeksideeën. 

Cancer on a chip

Een voorbeeld van zo’n uniek hoogrisicoproject is het ‘cancer on a chip’-onderzoek van dr. Dik van Gent (Erasmus MC). Hij gaat geneesmiddelen testen in kleine apparaatjes gevuld met kweekvloeistof, waaraan dunne plakjes tumorweefsel toegevoegd kunnen worden. Deze chips moeten het mogelijk maken om voor elke patiënt te bepalen of een behandeling zal aanslaan of niet. Voor de ontwikkeling van deze techniek komt ruim 170.000 euro beschikbaar uit het Alpe d’HuZes/KWF Fonds. 

Alpe d’HuZes 2018

De dertiende editie van Alpe d’HuZes zal plaatsvinden op 7 juni 2018, waarbij er weer maximaal vijfduizend deelnemers één tot zes keer de berg op lopen of fietsen om geld op te halen in de strijd tegen kanker. Deelnemers kunnen zich inschrijven via inschrijving.opgevenisgeenoptie.nl. Iedereen die zich nu inschrijft is verzekerd van deelname en heeft voldoende tijd om geld in te zamelen voor zijn streefbedrag. 

Laatste nieuws

1 oktober nieuwe site Alpe d'HuZes

23-09-2018

Vanaf 1 oktober heeft Alpe d’HuZes een compleet nieuwe website. Omdat er aan de website wordt gewerkt, kan het zijn dat deze week niet alle linkjes meer werken. In ieder geval gaan de actiepagina’s vanaf 25 september offline. Dat betekent dat er geen donaties meer gedaan kunnen worden.

Lees verder

In memoriam: Frank Speets

21-09-2018

De dood wachtte om de hoek, maar Frank Speets hield hoop. Tot 19 september 2018. Frank is deze dag op 23-jarige leeftijd overleden aan kanker.

Lees verder

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Onze sponsors