search

9 miljoen euro van Alpe d’HuZes naar nieuw kankeronderzoek

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
3427517
Gedoneerd

9 miljoen euro van Alpe d’HuZes naar nieuw kankeronderzoek 

Een grote groep onderzoekers kan van start met baanbrekend onderzoek naar de behandeling en bestrijding van kanker dankzij Alpe d’HuZes. KWF Kankerbestrijding heeft 22 projecten geselecteerd waar in totaal 9 miljoen euro naartoe gaat uit het Alpe d’HuZes/KWF Fonds. Het geld uit dit fonds is opgehaald door deelnemers aan het jaarlijkse fiets- en loopevenement in Frankrijk. 

Bestuurslid geldbesteding van Alpe d’HuZes Jeanine Boesen: “Wat ontzettend gaaf om te zien waar ons geld nou concreet naartoe gaat. Hier doen we het voor. Deze onderzoekers brengen ons dichter bij ons doel: een wereld waar niemand meer doodgaat aan kanker. Dit inspireert ons nog meer om ons klaar te maken voor de volgende editie van Alpe d’HuZes, waarvoor de inschrijving nu loopt.” 

Waar gaat het geld naartoe

Het geld waar de deelnemers van Alpe d’HuZes hard voor gefietst en gelopen hebben, gaat naar verschillende soorten onderzoek. Zo zijn er tien zogenaamde Bas Mulder Awards toegekend, onderzoeksgeld voor jonge, talentvolle onderzoekers. Daarnaast zijn er vier zogenaamde Hermannetjes toegekend, die bedoeld zijn als laatste duwtje in de rug om onderzoeksresultaten sneller bij de patiënt te brengen. Ten slotte zijn er acht unieke hoogrisicoprojecten toegekend; dit zijn nieuwe, baanbrekende onderzoeksideeën. 

Cancer on a chip

Een voorbeeld van zo’n uniek hoogrisicoproject is het ‘cancer on a chip’-onderzoek van dr. Dik van Gent (Erasmus MC). Hij gaat geneesmiddelen testen in kleine apparaatjes gevuld met kweekvloeistof, waaraan dunne plakjes tumorweefsel toegevoegd kunnen worden. Deze chips moeten het mogelijk maken om voor elke patiënt te bepalen of een behandeling zal aanslaan of niet. Voor de ontwikkeling van deze techniek komt ruim 170.000 euro beschikbaar uit het Alpe d’HuZes/KWF Fonds. 

Alpe d’HuZes 2018

De dertiende editie van Alpe d’HuZes zal plaatsvinden op 7 juni 2018, waarbij er weer maximaal vijfduizend deelnemers één tot zes keer de berg op lopen of fietsen om geld op te halen in de strijd tegen kanker. Deelnemers kunnen zich inschrijven via inschrijving.opgevenisgeenoptie.nl. Iedereen die zich nu inschrijft is verzekerd van deelname en heeft voldoende tijd om geld in te zamelen voor zijn streefbedrag. 

Laatste nieuws

Column Jan Kouwenhoven

22-02-2018

Een brok in mijn keel krijg ik soms, als onze vrijwilligers mij bijpraten over hun ervaringen met Alpe d’HuZes. Sommigen zetten zich al meer dan tien jaar vrijwillig in!

Lees verder

Bijzonder: “Wat daarna komt, zien we dan wel”

15-02-2018

Een week voor de negenjarige Luna overleed, schreef vader Jurgen van Riel zich in voor Alpe d’HuZes 2018. “Papa, je moet niet twee maar drie keer die berg op”, zei Luna toen ze met haar vader het plan smeedde.

Lees verder

Win kaarten ‘Masterclass Geluk’ van Guido Weijers

15-02-2018

Win kaarten ‘Masterclass Geluk’ van Guido Weijers Wanneer je je vóór 1 maart inschrijft voor Alpe d’HuZes 2018, maak je kans op twee toegangskaarten voor de ‘Masterclass Geluk’ van Guido Weijers. Deze vindt plaats op diverse plaatsen in Nederland in maart, april en mei 2018. Wij kunnen 5 compleet ingeschreven deelnemers gelukkig maken met kaarten voor deze inspirerende theatershow. Je hoeft je alleen maar in te schrijven voor Alpe d'HuZes 2018.

Lees verder

Onze sponsors