search

Bijzonder: "De energie en veerkracht van onze Mick zijn zo bijzonder"

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
502068
Gedoneerd

•• BIJZONDER ••

De grootste nachtmerrie van iedere ouder: een ernstig ziek kind. Een van de oprichters van Armada Music, Maykel Piron, en zijn vrouw Chantal hoorden in juli 2016 dat hun zoontje Mick (6) leukemie heeft. Al snel na de diagnose besloot Maykel mee te doen aan Alpe d’HuZes 2017, met een zo groot mogelijk Armada-team.

Maykel Piron (links)

Maykel: “We waren op vakantie dit voorjaar, toen we middenin de nacht een telefoontje kregen. Mijn schoonvader was ziek. Kanker, bleek bij thuiskomst. Twee weken later was hij overleden. Het gekke was, toen hij op zijn sterfbed lag, zei hij: ‘Dit mag een kind nóóit overkomen.’ Niemand hoefde bloemen mee te nemen naar zijn uitvaart, iedereen moest maar iets storten voor onderzoek naar kinderkanker. Terwijl hij het daar niet eerder over had gehad.

Vijf maanden later werd de diagnose leukemie gesteld bij mijn vijfjarige zoon Mick. Hij had altijd een sterke connectie met mijn schoonvader. Nu denk ik dat die al aanvoelde dat er iets aan de hand was. Om die reden vertrouw ik erop dat het goedkomt, Mick heeft namelijk een beschermengel: zijn opa.”

Van week tot week

“Mick was al een tijdje wat aan het slepen met zijn been. In april was hij gevallen en hij bleef last houden. Scans lieten niets zien. Chantal is verschillende keren met hem naar de huisarts geweest, ook omdat Mick moe en hangerig was. De huisarts adviseerde ons lekker uit te rusten tijdens onze vakantie op Ibiza. Tijdens de vakantie werd iedereen bruin maar Mick bleef extreem wit. Terwijl hij normaal altijd snel een zomers kleurtje krijgt. En dan al die andere vage klachten... Dat was het eerste moment dat we aan iets ernstigs dachten.

Vier dagen na aankomst daar zijn we toch weer naar een plaatselijke arts geweest, het voelde gewoon niet goed om af te wachten. Zijn bloedwaarden bleken helemaal ingestort. Acute lymfatische leukemie was de diagnose. Ja, dan stort je wereld wel even in. Opeens bevind je je in een leven dat je helemaal niet kent. Elke dag naar het ziekenhuis, voor je zesjarige zóón nota bene. Dat is eigenlijk niet te beschrijven. Het heeft ons wel geleerd dat het belangrijk is naar je gevoel te luisteren, als je denkt dat er iets niet klopt. Zeker als het je kind betreft!

Toen we de diagnose hoorden, dacht ik in eerste instantie dat het leven daar ophield. Dat we in een hoek zouden gaan zitten en maar moesten wachten tot dit over zou gaan. Maar dat is niet zo. De artsen zeiden: ‘Leef van week tot week, probeer niet teveel vooruit te denken.’ We gaan zoveel mogelijk door met normale dingen, met school, met vriendjes. Zodat Mick hier later op terug kan kijken en kan denken: O ja toen was ik ziek, maar het leven ging ook gewoon door.

Mick doet het zo goed. Hij is een enorm lief, energiek ventje. We hebben het geluk dat hij goed reageert op de chemo’s, we kunnen ook nog een leven naast de ziekenhuisopnamen hebben. Als Mick wakker wordt uit de narcose, zegt hij: ‘Oké, nu naar school!’ Zit er net een driedubbele dosis chemo in dat lijfje, hè… Die energie en veerkracht van hem, zo bijzonder om te zien. We hebben superweekenden, met veel gezelligheid.”

Bewegen geeft ruimte

“Om de dag door te komen kun je makkelijk denken: Ik neem even een glas wijn extra. Maar daar heb je niets aan. Ik moet blijven bewegen, dacht ik, om het vol te houden. Elke dag. Dat ben ik gaan doen. Ik was al wel aan het mountainbiken, maar vanaf dat moment nog intensiever. Bewegen is voor iedereen goed, maar al helemaal als je in een moeilijke periode zit. Het ontspant, geeft ruimte.

Al snel na de diagnose hoorde ik over de Alpe d’HuZes. Zo’n mooie actie. Dat moesten we doen, dat wist ik meteen. Als je je erin verdiept, dan zie je hoeveel stappen onderzoekers hebben gezet de afgelopen jaren. Ik ben zo blij dat we niet twintig jaar geleden leven. Nu geneest het grootste gedeelte van de kinderen die leukemie hebben. Maar dat kan nóg beter. Stel je voor dat we het over een paar jaar volledig onder controle hebben? Hoe sneller dat moment er komt, hoe beter. Daarom ga ik die berg op fietsen. 

Inmiddels hebben we 25 deelnemers verzameld voor onze WeArmada Alpe-groep. Onze actiepagina staat net online, die hebben we nog niet eens gepromoot, maar toch is er al geld binnengekomen. Het gaat mij naast geld ook om bewustwording. De artiesten waarmee we samenwerken hebben we gevraagd of ze zich ook willen inzetten. Verder hebben we partners in alle uithoeken van de wereld gevraagd iets te geven: geld, tijd, acties. Ik wil dit groots aanpakken.”

Reis met de juiste bestemming

“Weet je, je gaat er altijd maar vanuit dat je gezond bent. Je denkt: Dit overkomt mij niet. Maar dan gebeurt het toch. Je realiseert je niet hoe bijzonder gezondheid eigenlijk is. Het is een reis waar we in zitten. Een heftige reis, maar wel met de juiste bestemming: Mick die weer gezond is. En we doen dit met elkaar. Ook het fietsen.”

Laatste nieuws

Win kaarten voor A State Of Trance met Alpe d'HuZes

02-11-2017

Als je je vóór 1 december inschrijft voor Alpe d’HuZes 2018, maak je kans op twee toegangskaarten voor A State of Trance, het wereldwijde elektronische muziekfestival. Dit vindt plaats op zaterdag 17 februari van 22.00 tot 6.00 uur in de Jaarbeurs Utrecht, met onder andere Armin van Buuren.

Lees verder

Definitieve opbrengst Alpe d’HuZes 2017 10,4 miljoen euro

01-10-2017

De definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2017 is 10.381.912,47 euro. Dit werd bekend gemaakt tijdens de feestelijke cheque-overhandiging van Alpe d’HuZes aan KWF-directeur Michel Rudolphie. Het evenement, waarbij deelnemers 1 tot 6 keer de legendarische Alpe d’Huez op lopen of fietsen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, vond dit jaar plaats op 1 juni.

Lees verder

In memoriam: Tom van Thiel

28-09-2017

Tot ons groot verdriet is dinsdag 26 september Tom van Thiel, onze coördinator van het Medisch Team Alpe d'HuZes, plotseling overleden.

Lees verder

Onze sponsors