search

Bijzonder: 'Nog één keer knallen'

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

•• Bijzonder ••

Op 4 juni 2015 hebben bijna vijfduizend mensen de Alpe d'Huez beklommen. Dit doen zij niet alleen fietsend, maar ook wandelend of rennend. Allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. In de serie 'Bijzonder' lichten we enkele deelnemers uit. De 22-jarige Sander Tichler was in juni te ziek om te fietsen. In september hervond hij zijn krachten en beklom de berg alsnog.

Sander Tichler met team

'Nog één keer knallen'

Zijn chemokuren duurden nog tot eind maart. ‘Mooi!’, dacht Sander, ‘Dan heb ik nog een paar maanden om te trainen.’ Voor het derde jaar op rij had hij zich samen met team ‘Sparkles’ ingeschreven voor Alpe d’HuZes. Maar eind april had hij weer veel pijn.

'Kanker is niet leuk’
Sander was slechts zeven jaar toen er op zijn rib een vreemd knobbeltje ontdekt werd. Dat knobbeltje bleek botkanker te zijn. ‘Als kind wist ik niet precies wat dat was. Bij de eerste chemokuur kwam ik er een beetje achter: het was niet leuk.’ De kanker werd bestreden met veertien chemokuren en een aantal operaties. Na veel controles werd Sander genezen verklaard.

Helaas kwam de kanker terug en sindsdien volgden er vele chemokuren, bestralingen en operaties, afgewisseld met perioden waarin hij schoon verklaard werd. Vier jaar geleden werden echter op meerdere plekken in zijn lichaam tumoren gevonden. Toen was duidelijk: Sander wordt niet meer beter.

Gevoel
Tegenwoordig maken de dokters in het LUMC geen scans meer na een chemokuur. ‘Ze gaan gewoon op mijn gevoel af, want ik kan zelf prima voelen wanneer iets wel of niet werkt.’ Begin mei kreeg hij echter veel last van zijn buik en onderrug. Sander bleek een blindedarmontsteking opgelopen te hebben en de tumoren waren weer gegroeid. Het was al snel duidelijk dat hij niet zou kunnen fietsen. Sander viel erg veel af, had veel pijn en kon niet veel meer dan in bed liggen.

Stichting Ambulancewens
Acht dagen voor Alpe d’HuZes kreeg hij een nieuwe chemokuur die vijf dagen duurde. Na een paar dagen merkte Sander al dat de pijn minder werd. Zijn moeder en zusje kwamen vervolgens met het plan om Stichting Ambulancewens in te schakelen, zodat Sander toch mee kon naar Frankrijk. Op maandag lag Sander nog in het ziekenhuis, op dinsdag vertrok hij met de ambulance naar Alpe d’Huez.

 ‘Er werd heel erg goed voor mij gezorgd, er waren een chauffeur en een verpleegster die continu bij mij bleven.’ Dankzij Stichting Ambulancewens kon Sander zijn vrienden en familie die deelnamen aan Alpe d'HuZes zien starten en finishen. ‘Naast de finish was een tent opgezet waar ik onder kon liggen. Ik had de beste plek!’

Ultieme test
Eenmaal thuis sloegen de chemokuren goed aan en knapte Sander weer wat op. ‘Langzaamaan bouwde ik alles weer op. Eerst lopen, traplopen, 5 kilometer fietsen, 10 kilometer fietsen.. Stiekem ontstond in mijn hoofd het plan om alsnog de Alpe d’Huez op te fietsen, als ik wat sterker was. Ik wilde nog één keer knallen.’ Begin september fietste Sander 100 kilometer tijdens de Ride for the Roses. ‘Dat was de ultieme test en toen dat goed ging, hebben we gelijk de reis naar Frankrijk geboekt.'

Sander op de Alpe

‘Ik bedacht alle mensen er gewoon bij’
Op 9 september beklom Sander samen met zijn vader en teamgenoot Quin de Alpe d´Huez. ‘Het was heel anders dan tijdens Alpe d’HuZes, de berg was bijna uitgestorven. Maar ik dacht al die mensen van Alpe d’HuZes er gewoon bij, in bocht 7, bocht 16. Het was zwaar, maar ging erg goed.’

‘Ik weet al vier jaar dat ik niet meer beter word en zit al ontzettend in mijn bonustijd. Daar ben ik dankbaar voor en geniet daardoor meer van dingetjes dan normaal. Dit wens je echter niemand toe en door mee te doen aan Alpe d’HuZes wil ik helpen voorkomen dat mensen hetzelfde te horen krijgen als ik.’


Laatste nieuws

1 oktober nieuwe site Alpe d'HuZes

23-09-2018

Vanaf 1 oktober heeft Alpe d’HuZes een compleet nieuwe website. Omdat er aan de website wordt gewerkt, kan het zijn dat deze week niet alle linkjes meer werken. In ieder geval gaan de actiepagina’s vanaf 25 september offline. Dat betekent dat er geen donaties meer gedaan kunnen worden.

Lees verder

In memoriam: Frank Speets

21-09-2018

De dood wachtte om de hoek, maar Frank Speets hield hoop. Tot 19 september 2018. Frank is deze dag op 23-jarige leeftijd overleden aan kanker.

Lees verder

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Onze sponsors