search

Bijzonder: 'Nog één keer knallen'

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
3427517
Gedoneerd

•• Bijzonder ••

Op 4 juni 2015 hebben bijna vijfduizend mensen de Alpe d'Huez beklommen. Dit doen zij niet alleen fietsend, maar ook wandelend of rennend. Allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. In de serie 'Bijzonder' lichten we enkele deelnemers uit. De 22-jarige Sander Tichler was in juni te ziek om te fietsen. In september hervond hij zijn krachten en beklom de berg alsnog.

Sander Tichler met team

'Nog één keer knallen'

Zijn chemokuren duurden nog tot eind maart. ‘Mooi!’, dacht Sander, ‘Dan heb ik nog een paar maanden om te trainen.’ Voor het derde jaar op rij had hij zich samen met team ‘Sparkles’ ingeschreven voor Alpe d’HuZes. Maar eind april had hij weer veel pijn.

'Kanker is niet leuk’
Sander was slechts zeven jaar toen er op zijn rib een vreemd knobbeltje ontdekt werd. Dat knobbeltje bleek botkanker te zijn. ‘Als kind wist ik niet precies wat dat was. Bij de eerste chemokuur kwam ik er een beetje achter: het was niet leuk.’ De kanker werd bestreden met veertien chemokuren en een aantal operaties. Na veel controles werd Sander genezen verklaard.

Helaas kwam de kanker terug en sindsdien volgden er vele chemokuren, bestralingen en operaties, afgewisseld met perioden waarin hij schoon verklaard werd. Vier jaar geleden werden echter op meerdere plekken in zijn lichaam tumoren gevonden. Toen was duidelijk: Sander wordt niet meer beter.

Gevoel
Tegenwoordig maken de dokters in het LUMC geen scans meer na een chemokuur. ‘Ze gaan gewoon op mijn gevoel af, want ik kan zelf prima voelen wanneer iets wel of niet werkt.’ Begin mei kreeg hij echter veel last van zijn buik en onderrug. Sander bleek een blindedarmontsteking opgelopen te hebben en de tumoren waren weer gegroeid. Het was al snel duidelijk dat hij niet zou kunnen fietsen. Sander viel erg veel af, had veel pijn en kon niet veel meer dan in bed liggen.

Stichting Ambulancewens
Acht dagen voor Alpe d’HuZes kreeg hij een nieuwe chemokuur die vijf dagen duurde. Na een paar dagen merkte Sander al dat de pijn minder werd. Zijn moeder en zusje kwamen vervolgens met het plan om Stichting Ambulancewens in te schakelen, zodat Sander toch mee kon naar Frankrijk. Op maandag lag Sander nog in het ziekenhuis, op dinsdag vertrok hij met de ambulance naar Alpe d’Huez.

 ‘Er werd heel erg goed voor mij gezorgd, er waren een chauffeur en een verpleegster die continu bij mij bleven.’ Dankzij Stichting Ambulancewens kon Sander zijn vrienden en familie die deelnamen aan Alpe d'HuZes zien starten en finishen. ‘Naast de finish was een tent opgezet waar ik onder kon liggen. Ik had de beste plek!’

Ultieme test
Eenmaal thuis sloegen de chemokuren goed aan en knapte Sander weer wat op. ‘Langzaamaan bouwde ik alles weer op. Eerst lopen, traplopen, 5 kilometer fietsen, 10 kilometer fietsen.. Stiekem ontstond in mijn hoofd het plan om alsnog de Alpe d’Huez op te fietsen, als ik wat sterker was. Ik wilde nog één keer knallen.’ Begin september fietste Sander 100 kilometer tijdens de Ride for the Roses. ‘Dat was de ultieme test en toen dat goed ging, hebben we gelijk de reis naar Frankrijk geboekt.'

Sander op de Alpe

‘Ik bedacht alle mensen er gewoon bij’
Op 9 september beklom Sander samen met zijn vader en teamgenoot Quin de Alpe d´Huez. ‘Het was heel anders dan tijdens Alpe d’HuZes, de berg was bijna uitgestorven. Maar ik dacht al die mensen van Alpe d’HuZes er gewoon bij, in bocht 7, bocht 16. Het was zwaar, maar ging erg goed.’

‘Ik weet al vier jaar dat ik niet meer beter word en zit al ontzettend in mijn bonustijd. Daar ben ik dankbaar voor en geniet daardoor meer van dingetjes dan normaal. Dit wens je echter niemand toe en door mee te doen aan Alpe d’HuZes wil ik helpen voorkomen dat mensen hetzelfde te horen krijgen als ik.’


Laatste nieuws

Column Jan Kouwenhoven

22-02-2018

Een brok in mijn keel krijg ik soms, als onze vrijwilligers mij bijpraten over hun ervaringen met Alpe d’HuZes. Sommigen zetten zich al meer dan tien jaar vrijwillig in!

Lees verder

Bijzonder: “Wat daarna komt, zien we dan wel”

15-02-2018

Een week voor de negenjarige Luna overleed, schreef vader Jurgen van Riel zich in voor Alpe d’HuZes 2018. “Papa, je moet niet twee maar drie keer die berg op”, zei Luna toen ze met haar vader het plan smeedde.

Lees verder

Win kaarten ‘Masterclass Geluk’ van Guido Weijers

15-02-2018

Win kaarten ‘Masterclass Geluk’ van Guido Weijers Wanneer je je vóór 1 maart inschrijft voor Alpe d’HuZes 2018, maak je kans op twee toegangskaarten voor de ‘Masterclass Geluk’ van Guido Weijers. Deze vindt plaats op diverse plaatsen in Nederland in maart, april en mei 2018. Wij kunnen 5 compleet ingeschreven deelnemers gelukkig maken met kaarten voor deze inspirerende theatershow. Je hoeft je alleen maar in te schrijven voor Alpe d'HuZes 2018.

Lees verder

Onze sponsors