search

Column Johan van der Waal (11)

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

‘Uit het hart’

’La leçon du coeur’,  dat is wat de Franse pers afgelopen vrijdag schreef, na weer een geweldige Alpe d’HuZes, editie 2015. ‘De les van het hart’.

Met die uitspraak geven ze op een mooie wijze aan wat wij afgelopen week allemaal hebben meegemaakt op 'onze' berg. Want bij iedere deelnemer en toeschouwer kwam de kracht om af te zien voor anderen, rechtstreeks uit het hart. En na dat afzien kwam de voldoening aan de finish. In een editie met hoge temperaturen was het zeker afzien, maar dat is niets vergeleken met het afzien dat vele kankerpatiënten dagelijks meemaken of hebben meegemaakt.

Ik heb enorm veel respect voor de vele fietsers, runners en wandelaars, die weer het uiterste van zichzelf hebben gegeven en daardoor hun omgeving ervan hebben overtuigd dat er nog veel geld nodig is voor kankeronderzoek. Verrassend was het hoge aantal toezeggingen per klim dit jaar. Iedereen heeft weer het uiterste uit zichzelf gehaald en de donateurs mogen dat nu belonen met ook het hard maken van de toezeggingen. Probeer jouw beleving ook eens over te brengen aan je donateurs, wellicht doen ze dan volgend jaar zelf mee.

Wanneer iedereen zijn toezeggingen binnenhaalt, kunnen we in oktober een nog hoger bedrag dan die 11,5 miljoen die we nu al bij elkaar hebben, overmaken naar het vernieuwde Alpe d’HuZesfonds bij KWF Kankerbestrijding. Voor dit fonds hebben we dit jaar vooraf de thema’s bepaald waar onderzoekers een aanvraag voor kunnen indienen.

Deze thema’s hebben we zorgvuldig samengesteld. Hoewel we veel progressie maken met al dat onderzoek, zijn we nog lang niet klaar. Nog steeds overlijden jaarlijks meer dan 40.000 mensen aan kanker en dat zijn er veel te veel. Nog steeds krijgen ieder jaar meer mensen kanker en dus blijft het belangrijk om te zorgen voor een goede kwaliteit van een leven met kanker.

Met ons streven om Unieke kansen te belonen, Ambitie (de Bas Mulder Award) te waarderen en de Hermannetjes uit te delen (aan die onderzoeken die een steuntje in de rug nodig hebben om bij de patiënt te komen) maken we ook op dit vlak weer stappen.

In die mooie week die nu achter ons ligt, hoorden we tijdens de uitreiking van de Bas Mulder Award dat  we nog lang niet klaar zijn, dat de onderzoekers volop bezig zijn en bezig willen zijn, maar dat geld voor dat onderzoek nog steeds hard nodig is. Zeker bij een zich terugtrekkende overheid, die steeds minder subsidies geeft, zijn acties zoals de onze de primaire financierders van deze belangrijke onderzoeken.

Alpe d’HuZes is dus ook nog niet klaar en daarom gaan we volgend jaar op 1 en 2 juni 2016 opnieuw de strijd aan om ons hart te laten spreken. Maar Alpe d’HuZes zou Alpe d’HuZes niet zijn als we niet zouden blijven vernieuwen en stappen ondernemen:

Zo geven we in 2016 Alpe d’HuKids een nieuwe boost en komen we in de winter met een heel nieuw event: de Alpe d’HuZes Top2000 spinningmarathon. Tijdens de Radio 2 Top2000 gaan we 156 uur spinnen, vanaf Eerste Kerstdag 2015 12.00 uur tot 31 december 2015 00.00 uur. We gaan in die periode 66 fietsen continu bezet houden en laten ons sponsoren per uur per fiets. De locatie in het midden van het land houden we nog even geheim, maar het belooft weer een geweldige actie te worden. Dit met maar één doel: zorgen dat we het sneller voor elkaar krijgen dat er niemand meer doodgaat aan kanker.

Un grand merci voor alle deelnemers en vrijwilligers, en ik hoop jullie volgend jaar opnieuw boven op die berg te zien!

Johan van der Waal
7 juni 2015 

Laatste nieuws

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Doorkomsttijden opnieuw opgebouwd

20-06-2018

De tijden zijn opnieuw opgebouwd met de ruwe data en verwerkt de livetijden van deelnemers in de app en op de website. De live-tijden blijven tot april 2019 online beschikbaar.

Lees verder

13 onderzoekers aan de slag met geld van Alpe d’HuZes

15-06-2018

Vorige week vond de dertiende editie van Alpe d’HuZes plaats, waarbij deelnemers 1 tot 6 keer de legendarische Alpe d’Huez op lopen of fietsen. In 2018 heeft het evenement een miljoen euro meer opgehaald dan het jaar ervoor: 11 miljoen euro. Ook dat geld zal de komende tijd worden toegekend aan nieuwe onderzoeken om te zorgen dat kanker niet langer een dodelijke ziekte is.

Lees verder

Onze sponsors