search

Column Johan van der Waal (16)

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

Anders denken

Wie zit er op jouw bagagedrager? Wie neem jij mee in je rugzak? Dat zijn vragen die je jezelf moet stellen bij jouw eigen actie binnen Alpe d’HuZes om zoveel mogelijk geld binnen te halen.

Niemand meer dood aan kanker, dat wil jij toch ook? Daar is veel voor nodig: geld (zodat onderzoekers aan de gang kunnen), nieuw denken, de stem van de patiënt, de stem van iedereen.

Anders denken in het zoeken naar een oplossing. Dat zie ik gelukkig veel Bas Mulder Awardwinnaars doen. Jonge mensen vol elan, die weten dat er nieuwe en andere manieren nodig zijn, omdat het anders te lang duurt voor we een oplossing vinden.

Anders denken in de politiek. Politici moeten niet alleen budgetbewaker zijn, nee, ze zijn er ook maatschappelijk verantwoordelijk voor om mee te denken in oplossingen. Denk aan publiek-private samenwerking onder goede coördinatie van het departement. Ik vraag me af of ‘anders denken’ daar al gebeurt.

Anders denken door onze deelnemers. Deelnemen doet een beroep op je creativiteit om geld bij elkaar te krijgen. Ik zie weer de mooiste voorbeelden langskomen. Natuurlijk is er veel hetzelfde, maar ik geniet van alle zelfgemaakte sambal, tapenades, mutsen, knutsels, enz.

En wat is erop tegen om al die mensen die toch al wekelijks gaan spinnen, een keer te vragen voor een spinningmarathon? Alle beetjes helpen. Hou het altijd dicht bij jezelf; jij met je eigen verhaal, dat is toch echt waar het om gaat. De mensen op jouw bagagedrager, in jouw rugzak. Veel deelnemers denken écht anders en maken van Alpe d’HuZes een feestje.

Anders denken als vrijwilligers. Denken vanuit de overvloed in de maatschappij: wie produceert te veel, of heeft iets over. Bij Alpe d’HuZes is dat precies wat we kunnen gebruiken. Want als vrijwilligersorganisatie willen wij liever geen kosten maken, maar alleen opbrengsten genereren. En ook dat kan beter; iedereen kent wel iemand die ‘iets’ overheeft wat we bij Alpe d’HuZes kunnen gebruiken.

Anders denken als organisatie. Dat doen we door een herstart te maken met Alpe d’HuKids. Omdat we willen werken aan de educatie van onze jongeren. Met lespakketten, voorlichting over hoe om te gaan met kanker in je omgeving, op school, bij jezelf, maar ook over hoe om te gaan met je eigen lichaam, je lifestyle. Omdat we allemaal weten dat lifestyle wel degelijk invloed heeft op ziekten als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Je kunt er niet altijd wat aan doen; menig patiënt zal zeggen: ‘Ik heb altijd gezond geleefd en toch ben ik ziek geworden.’

Maar voor een groot deel is de relatie wel bekend. En dat roken slecht voor je is, hoeven we toch niemand meer uit te leggen. Dat nemen we mee in Alpe d’HuKids. Want we willen kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar uitdagen mee te doen aan het Alpe d’HuKidsevenement in Kerkrade op 17 september a.s.

Binnen Alpe d'HuZes hebben we gezien hoe belangrijk het is dat kinderen zich samen inzetten in de strijd tegen kanker. Zij moeten later tegen hun kinderen kunnen zeggen: ‘Vroeger ging je dood aan kanker.’ En we willen kinderen meegeven wat het betekent als je je onbaatzuchtig inzet voor een ander. Hoe kan dat mooier dan door fietsend of lopend mee te doen aan een sportief evenement!

Het is nog zo hard nodig! Het overlijden van oud-deelnemer Peter van Opdorp maakte dat onlangs weer ten overvloede duidelijk. Van het groepje jongeren die hun verhaal vertelden in de uitzending van Bert Kranenbarg in 2011, zijn er inmiddels helaas drie overleden. Waarom we nog steeds doorgaan, is dus geen discussie.

Opgeven is geen optie. Ik wens jullie veel succes met actievoeren en zie jullie op 20 maart in Noordwijkerhout! En voor je kinderen: zet die 17e september alvast in de agenda.

 

maart 2016

Laatste nieuws

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Doorkomsttijden opnieuw opgebouwd

20-06-2018

De tijden zijn opnieuw opgebouwd met de ruwe data en verwerkt de livetijden van deelnemers in de app en op de website. De live-tijden blijven tot april 2019 online beschikbaar.

Lees verder

13 onderzoekers aan de slag met geld van Alpe d’HuZes

15-06-2018

Vorige week vond de dertiende editie van Alpe d’HuZes plaats, waarbij deelnemers 1 tot 6 keer de legendarische Alpe d’Huez op lopen of fietsen. In 2018 heeft het evenement een miljoen euro meer opgehaald dan het jaar ervoor: 11 miljoen euro. Ook dat geld zal de komende tijd worden toegekend aan nieuwe onderzoeken om te zorgen dat kanker niet langer een dodelijke ziekte is.

Lees verder

Onze sponsors