search

Column Johan van der Waal (16)

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
10021548
Gedoneerd

Anders denken

Wie zit er op jouw bagagedrager? Wie neem jij mee in je rugzak? Dat zijn vragen die je jezelf moet stellen bij jouw eigen actie binnen Alpe d’HuZes om zoveel mogelijk geld binnen te halen.

Niemand meer dood aan kanker, dat wil jij toch ook? Daar is veel voor nodig: geld (zodat onderzoekers aan de gang kunnen), nieuw denken, de stem van de patiënt, de stem van iedereen.

Anders denken in het zoeken naar een oplossing. Dat zie ik gelukkig veel Bas Mulder Awardwinnaars doen. Jonge mensen vol elan, die weten dat er nieuwe en andere manieren nodig zijn, omdat het anders te lang duurt voor we een oplossing vinden.

Anders denken in de politiek. Politici moeten niet alleen budgetbewaker zijn, nee, ze zijn er ook maatschappelijk verantwoordelijk voor om mee te denken in oplossingen. Denk aan publiek-private samenwerking onder goede coördinatie van het departement. Ik vraag me af of ‘anders denken’ daar al gebeurt.

Anders denken door onze deelnemers. Deelnemen doet een beroep op je creativiteit om geld bij elkaar te krijgen. Ik zie weer de mooiste voorbeelden langskomen. Natuurlijk is er veel hetzelfde, maar ik geniet van alle zelfgemaakte sambal, tapenades, mutsen, knutsels, enz.

En wat is erop tegen om al die mensen die toch al wekelijks gaan spinnen, een keer te vragen voor een spinningmarathon? Alle beetjes helpen. Hou het altijd dicht bij jezelf; jij met je eigen verhaal, dat is toch echt waar het om gaat. De mensen op jouw bagagedrager, in jouw rugzak. Veel deelnemers denken écht anders en maken van Alpe d’HuZes een feestje.

Anders denken als vrijwilligers. Denken vanuit de overvloed in de maatschappij: wie produceert te veel, of heeft iets over. Bij Alpe d’HuZes is dat precies wat we kunnen gebruiken. Want als vrijwilligersorganisatie willen wij liever geen kosten maken, maar alleen opbrengsten genereren. En ook dat kan beter; iedereen kent wel iemand die ‘iets’ overheeft wat we bij Alpe d’HuZes kunnen gebruiken.

Anders denken als organisatie. Dat doen we door een herstart te maken met Alpe d’HuKids. Omdat we willen werken aan de educatie van onze jongeren. Met lespakketten, voorlichting over hoe om te gaan met kanker in je omgeving, op school, bij jezelf, maar ook over hoe om te gaan met je eigen lichaam, je lifestyle. Omdat we allemaal weten dat lifestyle wel degelijk invloed heeft op ziekten als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Je kunt er niet altijd wat aan doen; menig patiënt zal zeggen: ‘Ik heb altijd gezond geleefd en toch ben ik ziek geworden.’

Maar voor een groot deel is de relatie wel bekend. En dat roken slecht voor je is, hoeven we toch niemand meer uit te leggen. Dat nemen we mee in Alpe d’HuKids. Want we willen kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar uitdagen mee te doen aan het Alpe d’HuKidsevenement in Kerkrade op 17 september a.s.

Binnen Alpe d'HuZes hebben we gezien hoe belangrijk het is dat kinderen zich samen inzetten in de strijd tegen kanker. Zij moeten later tegen hun kinderen kunnen zeggen: ‘Vroeger ging je dood aan kanker.’ En we willen kinderen meegeven wat het betekent als je je onbaatzuchtig inzet voor een ander. Hoe kan dat mooier dan door fietsend of lopend mee te doen aan een sportief evenement!

Het is nog zo hard nodig! Het overlijden van oud-deelnemer Peter van Opdorp maakte dat onlangs weer ten overvloede duidelijk. Van het groepje jongeren die hun verhaal vertelden in de uitzending van Bert Kranenbarg in 2011, zijn er inmiddels helaas drie overleden. Waarom we nog steeds doorgaan, is dus geen discussie.

Opgeven is geen optie. Ik wens jullie veel succes met actievoeren en zie jullie op 20 maart in Noordwijkerhout! En voor je kinderen: zet die 17e september alvast in de agenda.

 

maart 2016

Laatste nieuws

Deelnemers gaven Alpe d’HuZes 2017 rapportcijfer 8,8

22-06-2017

Meer dan 50 procent van de deelnemers heeft de Alpe d’HuZes-enquête ingevuld: een enorm aantal van meer dan 2.200 mensen. Daar zijn we als Alpe d’HuZes-organisatie natuurlijk heel blij mee. Trots zijn we op het cijfer dat we voor het evenement kregen: een 8,8 op de schaal van 10. We zijn er stil van. Zo’n hoog cijfers kregen we nooit eerder!

Lees verder

Save the date: 1 oktober chequeoverhandiging

22-06-2017

Op zondag 1 oktober wordt het eindbedrag Alpe d'HuZes 2017 bekendgemaakt en overhandigd aan KWF Kankerbestrijding.

Lees verder

Column Maarten Vaessen

14-06-2017

Kanjers! Dat zijn jullie allemaal. Wat een week hebben we op onze berg gehad! Iedereen kreeg de kans te verwerken, te herdenken en te genieten. En alsof ons evenement al niet genoeg doet met onze emoties, werd daar nog een schep in overtreffende trap bovenop gedaan. Maar Alpe d'HuZes is Alpe d'HuZes, en dus hebben wij deze achtbaan aan emoties sámen verwerkt en opgepakt. (Het nummer Rollercoaster dat Armada Music speciaal voor ons heeft uitgebracht, is dan ook wel erg van toepassing …)

Lees verder

Onze sponsors