search

Column Johan van der Waal (6)

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
5180261
Gedoneerd

‘Lekker belangrijk!’

‘Dit voorstel is prima, maar het gaat erom dat we het wel volgens de juiste procedure doen.
Procedureel gezien is het niet juist; daarom wijzen we het af.’

Zomaar een zin uit een gesprek dat ik voor mijn werk voerde in de week na Alpe d’HuZes. Ik moest op mijn tong bijten om niet emotioneel erin te vliegen met: ‘Goh, lekker belangrijk. Gaan we ons daar druk om maken. Laten we ons druk maken om echt belangrijke zaken, zoals zorgen dat er niemand meer doodgaat aan kanker’.

Soms flap ik het er zomaar uit en dan kijken mensen mij verschrikt aan. Natuurlijk het is niet altijd reëel om dat te roepen, maar de ‘after-Alpe d’HuZesweken’ zijn een emotionele achtbaan. Waarin je de gevoelens van die mooie week meeneemt en weer moet terugschakelen naar het leven in Nederland. Tegelijkertijd wil je die goede gevoelens en vooral ook die basishouding zoveel mogelijk vasthouden. Meer respect, meer begrip, meer aanvaarding, meer ...

Op de berg is dat alom aanwezig, maar in Nederland moeten we even wennen aan onze omgeving, die dat gevoel niet kent. Een mooie missie om die kennissen of collega’s te overtuigen het volgend jaar maar eens te ervaren.

In de afgelopen weken heb ik heel veel Alpe d’HuZessers gesproken. Mensen die hun ervaring wilden delen, waardevolle adviezen wilden geven. Ik stel dat zeer op prijs en probeer ook altijd tijd te vinden voor zo’n gesprek. Daarnaast hebben we met alle teamleiders het evenement weer geëvalueerd en heeft iedere deelnemer een enquête ontvangen. Alpe d’HuZes is namelijk van ons allemaal en daarom telt iedere mening.

Al die ervaringen nemen we mee in de voorbereidingen voor de editie van 2015, die weer voorzichtig zijn begonnen. Nadat wij in oktober eerst een mooie cheque aan KWF Kankerbestrijding overhandigen, start de inschrijving. En we weten allemaal dat het nog hard nodig is, zo werd mij weer duidelijk in een berichtje dat ik van Xander kreeg. Na een strijd van zeventien jaar verloor hij dit jaar zijn vrouw.

Dat het hard nodig is, vertellen ook de onderzoekers Annemiek Walenkamp, Judith van Loon of Marjanka Schmidt, die prominent op onze website staan. De laatste doet onderzoek in het belang van borstkankerpatiënten en nadat ik haar verhaal had gelezen, werd ik getriggerd door een mooie blog van Femke van Rossum ‘Daar veeg ik mijn achterwerk mee af!’. Zij reageert op het Borstkankerspel 2014 op Facebook. Daarin moet je kiezen uit veertien ‘posts’ en die in je status plaatsen. Je meldt dat je duizend euro met een kraslot hebt gewonnen of dat je aan de diarree bent of dat je verliefd bent, en nog meer van dat soort kreten. Degenen die een dergelijk bericht liken of erop reageren, krijgen een melding dat hij/zij dat zij ook een post moeten plaatsen.

Ik kwam dat bericht ook tegen en ik dacht in eerste instantie: oké, de afzender zal ik niet teleurstellen. Maar gelukkig attendeerde mijn grote Alpe d’HuZesvriendin Jose mij erop dat ik aan onzin meedeed. Een berichtje plaatsen in het belang van borstkankerpatiënten, zegt de tekst. Ik heb direct mijn post verwijderd, want geen patiënt wordt beter van zo’n post. Er gaat geen cent extra naar onderzoek.

Na het lezen van de blog van Femke nam ik me voor het gevoel en de houding van de koersweek gewoon permanent vast te houden. Ik zal dus wat vaker roepen: lekker belangrijk!

Ik wens iedereen mooie zomermaanden. (En ja, dat vind ik belangrijk genoeg om te zeggen ...)

Johan van der Waal
5 juli 2014 

Laatste nieuws

Inschrijving Alpe d’HuZes 2017

20-10-2016

Alpe d’HuZes is een sportieve actie waarbij deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend, alleen of in een team, geld inzamelen voor kankeronderzoek. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ beklimmen we op 1 juni 2017 tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d’Huez. Het is de beklimming van je leven, voor het leven van een ander.

Lees verder

Huiswerkbegeleiding tijdens Alpe d’HuZes

22-04-2017

Tijdens Alpe d’HuZes 2017 zal er in het Palais des Sport huiswerkbegeleiding worden gegeven. Dit wordt georganiseerd door de stichting Alpe d’HuKids Nederland i.s.m. Groeien & Bloeien, onderwijsadviezen en coaching.

Lees verder

Eten tijdens Alpe d’HuZes: maaltijden bestellen tot 2 mei

03-04-2016

Tijdens de koersweek kun je ontbijten, lunchen en dineren in de grote Alpe d’HuZes-tent op het finishplein. Gezamenlijk eten is het ideale moment om ervaringen te delen, de actiesfeer te proeven en voor de saamhorigheid. Van 1 april tot en met 2 mei kun je e-tickets bestellen voor ontbijt, lunch of diner.

Lees verder

Onze sponsors