search

Column Johan van der Waal (9)

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
5180261
Gedoneerd

‘Vraag of iemand gelukkig is’

Wat zeg je tegen iemand die niet meer beter wordt? Het was één van de vragen waar Alpe d’HuZes 2014 mee opende. Een vraag die de patiënt zelf het beste kan beantwoorden, zo bleek ook afgelopen week weer, toen ik vol respect het verhaal van Mark Bos aanhoorde en zag bij RTL Late Night. Humberto Tan vroeg zich dit namelijk ook af en ik weet dat velen met ons zich die vraag regelmatig stellen. Mark gaf daar een persoonlijk, mooi antwoord op. “Vraag of iemand gelukkig is”. Zijn antwoord was “Ja”.

Natuurlijk was dat een persoonlijk antwoord, maar Mark liet in het hele gesprek met Humberto zien waar het uiteindelijk altijd om gaat: Kan ik als patiënt goed, gelukkig en gezond (binnen de omstandigheden) door met leven voor de tijd die ik nog heb?

Het is de discussie die we al veel te lang voeren, denk ik. Want, dit is op het oog toch het simpelste te implementeren? Respect voor de patiënt, luisteren naar de patiënt, bedenken wat de patiënt eigenlijk wil.

Enerzijds hebben we het de afgelopen jaren voor elkaar gekregen om de overlevingskans op de ziekte kanker te verhogen naar rond de 60%. Al het onderzoek van de afgelopen jaren brengt ons echt verder. Zeker als we daar steeds creatiever en innovatiever in worden, zoals in diezelfde genoemde uitzending werd uitgelegd door Wilbert Zwart. Wilbert is een jonge onderzoeker die een Alpe d’HuZessubsidie heeft gekregen als winnaar van een Bas Mulder Award. Hij gaf duidelijk aan dat je kanker op andere manieren kan benaderen en dat juist dat de afgelopen jaren ook forse stappen vooruit heeft opgeleverd.

Anderzijds hebben we het over de kwaliteit van leven, de wijze waarop de patiënt zijn behandelingen doorstaat of wil doorstaan. Mark Bos vertelde over zijn zogenaamde keuze voor de laatste chemotherapie behandelingen en dat was een duidelijk voorbeeld waar eigenlijk de patiënt wil kiezen maar geen keuze ervaart.

Die andere kant van de zorg wordt beheerst door een overmatig streven naar efficiency van de zorg, waarin wordt gekeken of we zo goedkoop en efficiënt mogelijk iemand kunnen helpen.

We confronteren de patiënt met tien verpleegkundigen met allemaal andere taken (taakgericht werken is goedkoper), vijf artsen allemaal experts (expertise is “goed” voor de patiënt) , die alleen je patiëntennummer kennen en we hebben protocollen die voor alle patiënten gelden. Daarbij is het begrip “patiënt” ineens een naam die iedereen als identiek neerzet. Dus zijn we in de protocollen allemaal hetzelfde, hebben we blijkbaar dezelfde ziekte en horen we via die lijn te werken of behandeld te worden.

Inmiddels weten we toch echt wel beter hoop ik. Geen ziekte is echt hetzelfde, kijk eens hoeveel verschillende soorten kanker, met allemaal weer hun eigen verschijningsvormen. Is geen mens zowel fysiek als psychisch hetzelfde. En toch zijn we in de behandeling verworden tot een standaard product.

Laten we met elkaar alsjeblieft zorgen dat we die kwaliteit van leven op een goede manier blijven invullen, dat we de gezondheidszorgsector de vraag blijven stellen “zou jij op deze manier door jezelf geholpen willen worden”. En ja, daar is lef voor nodig, daar is geld voor nodig en daar is een beweging voor nodig.

Mark Bos, dank je wel dat je dit nog eens zo duidelijk voor het voetlicht hebt gebracht. Alpe d’HuZes zal in zijn geldbesteding, nog meer dan al gebeurde, de patiënt centraal stellen. En als je als deelnemer nog een plaatsje hebt op je bagagedrager ... reserveer die dan voor Mark.

Johan van der Waal,
27 april 2015

Laatste nieuws

Inschrijving Alpe d’HuZes 2017

20-10-2016

Alpe d’HuZes is een sportieve actie waarbij deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend, alleen of in een team, geld inzamelen voor kankeronderzoek. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ beklimmen we op 1 juni 2017 tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d’Huez. Het is de beklimming van je leven, voor het leven van een ander.

Lees verder

Huiswerkbegeleiding tijdens Alpe d’HuZes

22-04-2017

Tijdens Alpe d’HuZes 2017 zal er in het Palais des Sport huiswerkbegeleiding worden gegeven. Dit wordt georganiseerd door de stichting Alpe d’HuKids Nederland i.s.m. Groeien & Bloeien, onderwijsadviezen en coaching.

Lees verder

Eten tijdens Alpe d’HuZes: maaltijden bestellen tot 2 mei

03-04-2016

Tijdens de koersweek kun je ontbijten, lunchen en dineren in de grote Alpe d’HuZes-tent op het finishplein. Gezamenlijk eten is het ideale moment om ervaringen te delen, de actiesfeer te proeven en voor de saamhorigheid. Van 1 april tot en met 2 mei kun je e-tickets bestellen voor ontbijt, lunch of diner.

Lees verder

Onze sponsors