search

In memoriam: Tom van Thiel

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

In Memoriam: Tom van Thiel

Tom van Thiel, traumachirurg en clustercoördinator team Medisch Alpe d’HuZes

Tom studeerde in de zeventiger jaren in Leiden geneeskunde en specialiseerde in de algemene chirurgie in Heemstede bij de opleider Siebeles  en in Delft  bij opleider Oosterwijk. Zijn verdieping in de traumachirurgie vond plaats in het OLVG in Amsterdam en bij Prof Co Greep  het UMC-Maastricht. Geen wonder dat hij zeer bekend en geliefd was bij een zeer grote groep chirurgen in Nederland. Deze bekendheid was niet alleen aan zijn technische vaardigheid als chirurg te danken, maar vooral ook door zijn vanzelfsprekende beminnelijkheid en toegankelijkheid als mens en dokter.

Hij vestigde zich in het “Koningin Beatrix Ziekenhuis” in Winterswijk als chirurg met bijzondere aandacht voor traumachirurgie en sportheelkunde. Vooral zijn expertise in het scopisch herstel van de inwendige knie, zoals de kruisbanden zijn legendarisch geworden en hij onderwees deze technieken in het hele land in meerdere klinieken bij gevestigde chirurgen en orthopeden. Hij presenteerde vele lezingen over de kruisbandreconstructies in binnen en buitenland.

Met die achtergrond werd hij sportarts, eerst bij de voetbalclub “Vitesse” en later “De Graafschap” en werd in 2006 met zijn sterk communicatieve vaardigheden opgenomen in het bestuur van clubartsen van het betaalde voetbal. Tom kon als geen ander met veel eigen humor en rust de scherpe kantjes in een gesprek afslijpen om de eenheid in een groep te bewaren en een ieder tot zijn recht te laten komen met een positief resultaat als gevolg. Vasthoudend was hij in het streven naar veilige sportcondities voor de deelnemers van evenementen omdat hij zich de verantwoording daar serieus aantrok.

Als  voorzitter van het “Post Olympisch Congres” sedert de Olympische spelen in Athene in 2004 was hij de bindende figuur tijdens de presentaties van zovele verschillende sporters, artsen, fysiotherapeuten en sportwetenschappers. Het komende congres in november zal Tom als illustere voorzitter erg missen!

Zijn inzet bij de “Advanced Trauma Life Support” training; de cursus om de patiënt bij een ernstig ongeval de beste kans op overleving te bieden is een voorbeeld voor onze jonge generatie artsen

Sedert beëindiging van zijn ziekenhuiscarrière in 2016 was hij vooral de initiator en roerganger van “SportmedX”, het instituut met vestigingen in het hele land met sportspreekuren door sportartsen en traumachirurgen en orthopeden.

In 2015 werd hij de bevlogen clustermanager van het Medisch Team van de organisatie “Alpe duZes”. Hij coördineerde de medische zorg van dit sportieve goede doelen evenement, ten behoeve van de kankerzorg in Nederland, op de berg Alpe d’Huez in Frankrijk.

Tom was bevlogen skiër en fietser; zelf beschreef hij na een skiongeval met heupletsel de vlucht hangend onder de helikopter als de spannendste vlucht in zijn leven. Gelukkig herstelde hij volledig en bleef  gepassioneerd op de latten in de sneeuw.

Met zijn echtgenote Jacqueline en een hechte vriendenschare uit de Achterhoek vierde hij het leven met muziek en festivalbezoek. Vorig jaar ging Tom met een kleindochter een nieuwe levensfase in met zijn directe familiekring. Aandacht voor zijn zeer bejaarde moeder in s’Gravenzande was voor hen beiden vanzelfsprekend. Zeer recent overleed hun zeer geliefde stiefmoeder waarvoor hun vakantie werd afgebroken. Tom leidde natuurlijk de uitvaart op zijn kenmerkende innemende wijze.

 Tom en zijn vrouw waren zo gelukkig samen en genoten van hun hechte relatie met veel humor en aandacht voor elkaar. Een onverslaanbaar duo voor al hun familie en vrienden om dit tweetal heen.

Dat dit geluk zo abrupt en onverwacht werd afgebroken is tragisch en zo hard. De plannen voor de toekomst niet altijd scherp, maar wel gericht op aandacht voor elkaar en in betrokkenheid met al die mensen in hun levenscirkel.

Tom overleed  thuis en onverwacht op dinsdagmiddag 26 september .

De afscheidsbijeenkomst in theater “de Storm” in Winterswijk , voorafgaande aan de crematie, vond plaats op maandag 2 oktober.  Honderden mensen kwamen voor hem; het was een afscheid van een lief mens om nooit te vergeten.

 

Laatste nieuws

1 oktober nieuwe site Alpe d'HuZes

23-09-2018

Vanaf 1 oktober heeft Alpe d’HuZes een compleet nieuwe website. Omdat er aan de website wordt gewerkt, kan het zijn dat deze week niet alle linkjes meer werken. In ieder geval gaan de actiepagina’s vanaf 25 september offline. Dat betekent dat er geen donaties meer gedaan kunnen worden.

Lees verder

In memoriam: Frank Speets

21-09-2018

De dood wachtte om de hoek, maar Frank Speets hield hoop. Tot 19 september 2018. Frank is deze dag op 23-jarige leeftijd overleden aan kanker.

Lees verder

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Onze sponsors