search

Sportmedisch onderzoek

Nog
dagen,
uur,
minuten en
seconden
11230804
Gedoneerd

Je gezondheid? Dat is jouw verantwoordelijkheid!

De beklimming van de Alpe d’Huez is zowel fietsend als lopend een zware lichamelijke inspanning. Ook als je één keer de berg beklimt. Het is daarom belangrijk dat jij weet wat jouw lijf aankan. Hoe gezond ben jij en hoe goed is jouw conditie? Je gezondheid is jouw verantwoordelijkheid.

Alpe d'HuZes adviseert alle deelnemers een sportmedisch onderzoek te laten doen. Met name wanneer je een onregelmatige sporter bent, je een aandoening of ziekte hebt of wanneer er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen. Voor deze mensen wordt een sportmedische keuring sterk aanbevolen door Alpe d’HuZes.

Wat houdt een sportmedisch onderzoek in?

Bij een sportmedisch onderzoek kijkt een sportarts of je fit genoeg bent en of je veilig (meer) kunt sporten. Via het onderzoek krijg je inzicht in hoeveel inspanning jouw lichaam aankan, hoe goed jouw conditie is en of er geen ‘verborgen gebreken’ zijn. Zo'n onderzoek bestaat uit het invullen van een medische vragenlijst, een onderzoek en een gesprek met de sportarts. Op basis hiervan krijgt de sportarts een goed beeld van je lichamelijke gezondheid en conditie. Dit wordt met je besproken en er is ook aandacht voor jouw persoonlijke doelen en specifieke (trainings)tips en adviezen om deze te bereiken. De kans dat je de klim succesvol volbrengt, wordt hierdoor groter en de risico’s op gezondheidsschade worden geminimaliseerd.

Maak zo snel mogelijk een afspraak met een sportarts om je te laten keuren. Blijkt uit de keuring een gezondheidsrisico, dan heb je nog ruim de tijd om een diepgaander onderzoek te laten doen om risico’s uit te sluiten.

Wij willen dat alle deelnemers  veilig kunnen deelnemen, aan zowel Alpe d’HuZes als Alpe d’HuZus.

Waar kun je terecht?

Voor een sportmedisch onderzoek kun je terecht bij een SMA (Sport Medisch Adviescentrum). Veel SMA’s zijn verbonden aan een ziekenhuis.

Heb je vragen?

Onder aan deze pagina kan je een lijst met veelgestelde vragen vinden. Staat je vraag daar niet tussen? Stel ze dan aan deelnemers@alpe-dhuzes.nl.

Trainingsschema

Het beste trainingsschema voor jou


Veelgestelde vragen sportmedisch onderzoek Alpe d’HuZes 2018

Hoe bereid je je op een gezonde manier voor op deelname Alpe d’HuZes?

Vier stappen:

 1. Laat je gezondheid en fitheid testen via een sportmedisch onderzoek;
 2. Doe dit op tijd (voor 1 april);
 3. Train voldoende. Een sportmedisch onderzoek geeft je inzicht wat voldoende voor jou is;
 4. Zorg voor goede voeding en een passend eetpatroon (eet als een atleet). Een sportarts kan je hierover tijdens het sportmedisch onderzoek adviseren.

Voor wie is een sportmedisch onderzoek bedoeld?

Alpe d’HuZes raadt alle deelnemers (Alpe d’HuZes en Alpe d’HuZus) aan een sportmedisch onderzoek te laten doen. Dit onderzoek is niet verplicht, maar zeer aan te raden voor deelnemers die:

 • ziek zijn geweest of nog zijn, of
 • voor langere tijd niet of weinig intensief hebben gesport, of
 • mogelijk erfelijk belast zijn met hart- en vaatziekten. 

Bij wie kan ik terecht voor een sportmedisch onderzoek?

Via deze link kom je op de site van Sportzorg; een overkoepelende organisatie van SMA’s in Nederland. Hier staat meer informatie over sportmedisch onderzoek.

Aanmelden voor een sportmedisch onderzoek kan hier: https://mijn.sportvitalit.nl/alpedhuzes/aanmelden. Na aanmelding ontvang je een mail van SportvitalIT met je inlogcode en de mogelijkheid een afspraak te maken met een sportarts bij jou in de buurt.

Twijfel je of een sportmedisch onderzoek nodig is? Doorloop dan dit stroomschema voor een antwoord.

Ik heb vorig jaar een sportmedisch onderzoek gedaan. Is dit onderzoek nog bruikbaar?

Een sportmedisch onderzoek is in principe drie jaar geldig vanaf de datum dat het onderzoek heeft plaatsgevonden. Laat ons weten of dit het geval is. Daarvoor vragen we je om je aan te melden via deze link. Je krijgt dan de vraag of je de afgelopen drie jaar een sportmedisch onderzoek bij een (sport)arts hebt gedaan. Is het antwoord JA dan vult de deelnemer de sportmedische vragenlijst in en kan hij/zij op het einde hiervan aangeven of het onderzoek bij een sportarts of een andere arts heeft plaatsgevonden. Indien bij een sportarts koppelt Sportvitalit de vragenlijst aan de betreffende locatie voor herbeoordeling en goedkeuring van jouw sportmedisch onderzoek.

Indien niet bij sportarts dan verzorgt Team Medisch de beoordeling. Neem daarvoor contact op met medischteam@alpe-dhuzes.nl.

Houdt er echter wel rekening mee dat wanneer er fysiologische veranderingen zijn opgetreden door bijvoorbeeld ziekte, het ten zeerste is aangeraden een nieuwe sportmedische keuring te ondergaan. Daarnaast is het belangrijk om zorg te dragen dat jouw medisch verslag digitaal beschikbaar is tijdens het evenement.

Twijfel je of een sportmedisch onderzoek nodig is? Doorloop dan dit stroomschema voor een antwoord.

Is een sportmedisch onderzoek verplicht als deelnemer Alpe d’HuZes?

Alpe d’HuZes vindt dat jij als deelnemer zelf verantwoordelijk bent voor het wel of niet doen van een sportmedisch onderzoek. Alpe d’HuZes vindt het noodzakelijk je er op te wijzen dat het beklimmen van de Alpe d’Huez zowel fietsend als lopend geen alledaagse inspanning is. Zeker niet als je dit meerdere keren op één dag gaat doen. Daarom vindt de organisatie het belangrijk je erop te wijzen dat een sportmedisch onderzoek erg belangrijk is, zeker waar het gaat om het constateren van mogelijke hartafwijkingen. Jaarlijks wordt een aantal mensen door het sportmedisch onderzoek op tijd behandeld voor een geconstateerde afwijking.

Waarom hamert Alpe d’HuZes zo op een goede gezondheid en fitheid van de deelnemers?

De gezondheid van de deelnemers is de verantwoordelijkheid van elke individuele deelnemer. Iedereen beslist zelf of hij of zij meedoet en zorgt er zelf voor gezond en fit te zijn tijdens de trainingen en beklimmingen.

We willen dat deelnemers zich bewust zijn van hun eigen gezondheid en fitheid. En wat dit betekent voor je lijf, je trainingsintensiteit en je klimdoelstellingen. Want een beklimming van de Alpe d’Huez is een zware inspanning. Zeker wanneer een deelnemer meerdere beklimmingen op één dag doet. Als organisator van een sportief evenement zijn we ons zeer bewust van de risico’s die deelnemers lopen. We willen dat alle deelnemers na afloop van het evenement weer gezond naar huis kunnen. We doen er daarom alles aan om de risico’s tijdens de koersdag tot een minimum te reduceren. Naast dat we bijvoorbeeld voor de verkeersveiligheid zorgen, is er een professioneel medisch team aanwezig dat razendsnel in actie komt wanneer medisch hulp nodig is.

We vragen deelnemers ook om hun verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen fit en gezond aan de start van Alpe d’HuZes te verschijnen.

Wat is het nut van sportmedisch onderzoek?

Elk jaar wordt de sportwereld een aantal keer opgeschrikt door het plotseling overlijden van een sporter. Per jaar komt dit zo’n 150 tot 200 keer voor. De oorzaak van plotse hartdood is sterk afhankelijk van de leeftijd van de sporter:

 • Bij sporters jonger dan 35 jaar is dit meestal het gevolg van een aangeboren hartafwijking;
 • Bij sporters ouder dan 35 jaar betreft het bijna altijd een vernauwing van de kransslagaders die het hart van bloed voorzien. Hierdoor kan er niet voldoende zuurstof naar de hartspier gevoerd worden en kan een hartinfarct optreden.

In 80% van de gevallen is plotse hartdood tijdens of vlak na sporten het gevolg van een hartinfarct. Eigenlijk is sport dus niet zozeer de oorzaak van de acute hartdood, maar het onderliggende hartlijden.

Wat kun je met de uitslag van een sportmedisch onderzoek?

 • Zekerheid dat je bent 'goedgekeurd' voor deelname door een sportarts en dat je gezondheidstechnisch veilig kunt deelnemen.
 • Je kunt gezond en effectief trainen voor deelname aan Alpe d’HuZes.
 • De gegevens delen met team Medisch van Alpe d’HuZes. Mocht jou iets overkomen tijdens de koersdag, dan zijn jouw gegevens beschikbaar voor de artsen van het team Medisch. Dit team kan effectiever handelen wanneer de gezondheidsgegevens van deelnemers beschikbaar zijn.

Wat houdt een sportmedisch onderzoek in?

Bij een sportmedisch onderzoek kijkt een sportarts of je fit genoeg bent en of je veilig (meer) kunt sporten. Via het onderzoek krijg je inzicht in hoeveel inspanning jouw lichaam aankan, hoe goed jouw conditie is en of er geen ‘verborgen gebreken’ zijn. Zo'n onderzoek bestaat uit het invullen van een medische vragenlijst, een onderzoek en een gesprek met de sportarts. Op basis hiervan krijgt de sportarts een goed beeld van je lichamelijke gezondheid en conditie. Dit wordt met je besproken en er is ook aandacht voor jouw persoonlijke doelen en specifieke (trainings)tips en adviezen om deze te bereiken. De kans dat je de klim succesvol volbrengt, wordt hierdoor groter en de risico’s op gezondheidsschade worden geminimaliseerd.

Maak zo snel mogelijk een afspraak met een sportarts om je te laten keuren. Blijkt uit het sportmedisch onderzoek een gezondheidsrisico, dan heb je nog ruim de tijd om een diepgaander onderzoek te laten doen om risico’s uit te sluiten.

Wat kost een sportmedisch onderzoek?

De kosten van het sportmedisch onderzoek zijn per sportmedische instelling verschillend. Voor de kosten kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de instelling van jouw keuze.

Krijg ik de kosten voor mijn sportmedisch onderzoek vergoed?

De vergoeding voor het sportmedisch onderzoek valt onder de aanvullende verzekering en heeft dus geen invloed op het eigen risico. De kosten worden, wanneer je een aanvullende verzekering hebt, door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. Informatie over vergoedingen vind je op https://www.sportzorg.nl/_asset/_public/Files/Vergoedingen2018.pdf.

Voor wanneer moet ik het sportmedisch onderzoek hebben gedaan?

Maak zo snel mogelijk een afspraak met een sportarts om je te laten keuren. Blijkt uit het sportmedisch onderzoek een gezondheidsrisico, dan heb je nog ruim de tijd om een diepgaander onderzoek te laten doen om risico’s uit te sluiten.

Is een sportmedisch onderzoek ook bedoeld voor deelnemers Alpe d’HuZus?

Jazeker. Voor deelnemers Alpe d’HuZus geldt de zelfde procedure als voor deelnemers Alpe d’HuZes.

Wie is Sportzorg.nl en wat doet deze organisatie?

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van alle sportartsen in Nederland. De ontwikkeling van de website is mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Deze onafhankelijke website heeft zich ten doel gesteld bewustwording te creëren bij de sporter/bewegende mens op het gebied van verantwoord sporten. De verantwoordelijkheid voor een gezonde sportdeelname ligt bij de sporter zelf.

Waar kan ik meer informatie vinden over het sportmedisch onderzoek?

https://www.sportzorg.nl/alpedhuzes

Wat is het verschil tussen een sportkeuring en een sportmedisch onderzoek?

Vroeger bestond de sportkeuring uit tien diepe kniebuigingen en werd de bloeddruk gemeten. Tegenwoordig is de sportkeuring flink uitgebreid en spreken we liever van een sportmedisch onderzoek. Deze onderzoeken zijn bedoeld om te komen tot een veilige en verantwoorde sportbeoefening. Tevens wordt er ook een juist inzicht in conditie en een hierbij passend, gericht trainingsadvies gegeven.

De term sportkeuring wordt alleen nog gehanteerd bij een aantal takken van sport waarvoor het ondergaan van een sportmedisch onderzoek verplicht is.” (bron: Sportzorg.nl)

Waar kan ik terecht als ik vragen over het sportmedisch onderzoek heb?

Stuur een mail met je vraag naar deelnemers@alpe-dhuzes.nl.

Hoe lang duurt een sportmedisch onderzoek?

Een consult voor een sportmedisch onderzoek kan een uur tot anderhalf uur duren. Dit is afhankelijk van het onderzoek dat verricht dient te worden en welke medische vragen beantwoord moeten worden. Daarnaast kan het zo zijn dat je doorverwezen wordt naar een medisch specialist in het ziekenhuis voor aanvullend onderzoek. Hiervoor zal in veel gevallen een nieuwe afspraak gemaakt moeten worden.

Ik heb vorig jaar een sportmedisch onderzoek gedaan. Hoe zorg ik ervoor dat mijn gegevens beschikbaar zijn voor Team Medisch tijdens de koersdag?

Om je aan te melden voor het sportmedisch onderzoek of om aan te geven dat je een recent (sport)medisch onderzoek hebt ondergaan, vragen we je om onderstaande velden in te vullen en te klikken op 'aanmelden'. Je krijgt dan op het opgegeven mailadres inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot een persoonlijke pagina van SportVitalit.

Team Medisch krijgt tijdens de koersweek toegang tot de gegevens van SportVitalit, mocht er zich tijdens het evenement een medische noodsituatie voordoen. Om te zorgen dat er zoveel mogelijk medische informatie van de deelnemer voorhanden is, verzoeken wij iedere deelnemer om zich aan te melden voor het sportmedisch onderzoek of om een recentelijk onderzoek te registreren. Je kunt op het portaal van SportVitalit zelf aangeven of je de gegevens met Team Medisch wilt delen.

Wat als de uitslag negatief is. Kan ik dan niet meedoen met Alpe d’HuZes?

Een sportmedisch onderzoek kan ertoe leiden dat je verzocht wordt contact op te nemen met een specialist in het ziekenhuis voor nader onderzoek. Uit het screeningsonderzoek door de arts is gebleken dat er mogelijk enkele afwijkende resultaten zijn gevonden in het sportmedisch onderzoek.

De medisch specialist in het ziekenhuis zal een uiteindelijk oordeel vellen over jouw medische toestand. De medisch specialist zal eveneens met je bekijken of deelname aan de Alpe d’HuZes verantwoord is. Wanneer de medisch specialist en/of de keuringsarts een negatief oordeel velt, is het onacceptabel om deel te nemen aan de Alpe d’HuZes.

Wat doet het team Medisch van Alpe d’HuZes?

Team Medisch is een team van vrijwillige medici en mensen met een medische achtergrond. Het doel van Team Medisch is om de deelnemers, ten tijde van de Alpe d’HuZus en de Alpe d’HuZes, in acute situaties op te vangen en de benodigde medische zorg te leveren. Daarnaast heeft Team Medisch tot doel om sporters/deelnemers te voorzien van (sport)medische informatie tijdens het evenement.

Het is hierbij belangrijk om te weten dat Team Medisch geen begeleidende medische hulpverlening biedt aan (chronische) zieke patiënten of andere (medische) hulpverlening welke buiten de acute medische opvang behoort. Voor niet acute medisch hulp wordt gebruik gemaakt van de lokale Franse gezondheidsvoorzieningen.

Waarvoor heeft het Team Medisch van Alpe d’HuZes mijn sportmedische gegevens nodig?

Ondanks een sportmedisch onderzoek die geen afwijkingen laat zien, kan er tijdens het evenement onverhoopt toch een medische noodsituatie voordoen. Tijdens een dergelijke noodsituatie is het belangrijk om zoveel mogelijk medische gegevens voorhanden te hebben om adequate zorg te bieden. Deze gegevens zullen alleen geraadpleegd worden door BIG-geregistreerde artsen die hiervoor bevoegd zijn en uitsluitend tijdens een medische noodsituatie.

Hoe is de privacy van mijn medische gegevens geborgd door Sportzorg?

Sportzorg is een onafhankelijke organisatie die privacy hoog in het vaandel heeft staan. Voor de verwerking van sportmedische gegevens werkt het samen met SportVitalIT. SportVitalIT software is ontstaan vanuit de software die door de Federatie van Sport Medische Instellingen (FSMI) is ontwikkeld voor de administratie van de screenings voor de Alpe d'HuZes.

Medische gegevens mogen alleen geraadpleegd worden in medische noodsituaties door BIG-geregistreerde artsen. Artsen hebben in het uitvoeren van hun vak medisch beroepsgeheim, waardoor medische gegevens alleen in spoedgevallen met andere partijen, zoals het Universitair Ziekenhuis Grenoble, worden gedeeld.

Waar kan ik meer informatie vinden over fietstrainingen voor Alpe d’HuZes?

Natuurlijk vraag je je af hoe vaak en hoe lang je per week moet trainen. Hier zijn helaas geen standaardwaarden voor, want dat hangt erg af van je doelen en je dagelijkse bezigheden. Voor een goede trainingsopbouw is een trainer eigenlijk onmisbaar. Je sportarts kan je hierbij helpen, maar er zijn online ook voldoende trainers te vinden die een goed trainingsschema kunnen maken. Speciaal voor jou als deelnemer aan Alpe d’HuZes heeft sportarts én trainer Guido Vroemen drie trainingsschema’s gemaakt: 

Meer informatie over trainen tref je aan in het boekje 'Hoe bereid ik me voor? De complete handleiding voor een goede voorbereiding' dat je ontvangt bij het sportmedisch onderzoek. Train ze!

Waar kan ik meer informatie vinden over hardlooptrainingen voor Alpe d’HuZes?

Meer informatie over beginnen met hardlopen tref je aan op www.sportzorg.nl/beginnenmethardlopen

Of stel je vragen op de Facebookpagina Alpe d’HuZes lopers: https://www.facebook.com/groups/alpedhuzesrunners/

Zie een trainingsschema altijd als leidraad en niet als ‘must’. Na een zware dag op het werk of op een dag met slechte benen moet niet ten koste van alles een bepaalde training worden afgewerkt.

Waar kan ik meer informatie vinden over kleding en voeding tijdens het sporten?

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/koersweek/tips

Laatste nieuws

Spannend! Wat wordt het eindbedrag?

11-08-2018

Op 7 juni onthulden we een geweldig tussentijds bedrag van 11,2 miljoen euro. Zondag 30 september wordt de definitieve opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 bekend gemaakt.

Lees verder

Doorkomsttijden opnieuw opgebouwd

20-06-2018

De tijden zijn opnieuw opgebouwd met de ruwe data en verwerkt de livetijden van deelnemers in de app en op de website. De live-tijden blijven tot april 2019 online beschikbaar.

Lees verder

13 onderzoekers aan de slag met geld van Alpe d’HuZes

15-06-2018

Vorige week vond de dertiende editie van Alpe d’HuZes plaats, waarbij deelnemers 1 tot 6 keer de legendarische Alpe d’Huez op lopen of fietsen. In 2018 heeft het evenement een miljoen euro meer opgehaald dan het jaar ervoor: 11 miljoen euro. Ook dat geld zal de komende tijd worden toegekend aan nieuwe onderzoeken om te zorgen dat kanker niet langer een dodelijke ziekte is.

Lees verder

Onze sponsors