Team mams

Alpe d'HuZes 2020

Waarom wij meedoen aan Alpe d'HuZes

Op 28-08-2019 hebben wij spijtig genoeg na een lang ziekbed te vroeg met liefde afscheid genomen van mijn lieve, onvergetelijke, sterke vrouw en trotse moeder, dochter, zus, schoonzus en tante.  

Hardenberg 25-05-1960 - Enschede 28-08-2019
 
Een kleine citaat hoe onze lieve mams in het leven stond:
Door je te openen 
voor de ander 
kom je dichter bij jezelf
word je mooier, jij en de ander. 
 
 
 
Hieronder is te lezen welke acties we nog meer opgezet hebben. 

Team Updates

Danny uit Den Ham zoekt donor voor zieke moeder: ‘Weet niet hoe lang ze nog heeft’

Het is in het voorjaar van 2016 als Betsy Laarman (58) uit Den Ham in haar lies een bultje voelt. De dokter stuurt haar direct door naar het ziekenhuis. Een echo en een biopsie verder hoort ze de diagnose: non-hodgkinlymfoom, oftewel lymfeklierkanker. Haar wereld en dat van haar man Eddy (63) en zoon Danny (27) stort in. „Ik was bezig met mijn afstudeerscriptie toen ik het hoorde en dacht: mam gaat dood”, zegt Danny.

Match

Al snel zet het gezin de knop om. Betsy gaat een traject van chemotherapieën in dat ervoor moet zorgen dat de kwaadaardige cellen verdwijnen. Wanneer die weg zijn, heeft Betsy nieuwe stamcellen nodig, en daarvoor is ze afhankelijk van een donor. Haar bloedcellen worden vergeleken met die van donoren in een wereldwijde databank. Op dit moment is onbekend of er al een match is. Reden voor Danny, die niet wil afwachten, om in actie te komen. Voor zijn moeder, maar ook voor al die andere patiënten die wachten op een donor.  

Inspiratie

Hij bedacht een Instagramchallenge waarbij hij zich heeft laten inspireren door Lianne Altena uit Wierden, die in het najaar van 2016 via Facebook op zoek ging naar een stamceldonor voor haar zieke verloofde Peter Moes. Zij richtte de Facebookpagina Stamcelfie op. Ze hoopte dat mensen zich via Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, aanmeldden als donor en een selfie met hun aanmeldingsformulier uploadden op de Facebookpagina. Met succes; duizenden mensen meldden zich aan en er werd een stamceldonor gevonden voor haar partner. Hij onderging een stamceltransplantatie. Die lukte, maar op 1 mei 2017 overleed hij alsnog. 

 

Instagram

Danny houdt een soortgelijke actie, maar dan op een ander platform. „Mijn leeftijdsgenoten zijn voornamelijk op Instagram actief, dus heb ik daar een pagina aangemaakt. Via die weg hoop ik meer aandacht te krijgen voor deze vorm van kanker. En daag ik mensen uit zich aan te melden als donor. Zet je aanmelding op Instagram, met de hashtag stamcelfie! Dan vind ik ze wel. Zo hoop ik een stamceldonor te vinden voor mijn lieve moeder.” Hij pakt haar stevig vast en geeft haar een kus. „Ik heb veel bewondering voor haar. Het is zo’n sterke vrouw… Als je haar hier nu ook ziet: ze is ‘gewoon’ aan het werk in haar eigen kapsalon! Maar ik weet niet hoe lang ze zonder donor nog heeft.”

Kapster

Momenteel voelt Betsy zich niet ziek. „Het gaat met ups en downs. Na een zware chemo ben ik misselijk en doe ik het even rustig aan, maar doorgaan met werken is voor mij als therapie. Danny zegt wel eens: ‘Ik vergeet soms hoe ziek je bent’. Aan de buitenkant zie je niks aan mij. Maar ik ben natuurlijk wél ziek. Dit is niet mijn eigen haar, ik draag een pruik. Ik ben kapster, hè? Dus gek op haar. Zonder pruik en make-up zie ik er echt wel anders uit.” 

Vanzelf wordt ze niet beter. „Zonder stamceldonor is de kans dat mama eerder overlijdt groter”, zegt Danny. „En ik wil graag nog wat langer leven”, haakt zijn moeder in. Ze pakt haar zoon nog maar eens stevig vast. „Superlief dat je dit doet.”

Hoe doneer je jouw stamcellen? 

Stamcellen doneren kan op twee manieren: via bloed of beenmerg. In beide gevallen gaat het meestal om een dagopname. Doneer je bloed, dan spuit je als voorbereiding vijf dagen een medicijn (G-CSF). Daardoor maak je meer stamcellen aan. G-CSF is een lichaamseigen stof. Het toedienen van de G-CSF kan als bijwerking een grieperig gevoel geven. 

Bij donatie uit het beenmerg ga je onder algehele narcose. ’s Ochtends word je op de afdeling verwacht, in de middag komt de arts langs om te kijken of alles goed is en of je weer naar huis mag. Nadien kun je een beurs gevoel hebben of pijn aan de spieren onder in de rug. Deze klachten verdwijnen meestal binnen veertien dagen. Registreren is gratis als je 18 tot en met 35 jaar bent. Onkosten worden vergoed door de verzekering van de patiënt. In de leeftijdscategorie 36 tot en met 55 jaar wordt een eenmalige eigen bijdrage van 35 euro gevraagd. 

Afname gebeurt in het LUMC in Leiden of het Radboudumc in Nijmegen. Zorg.nu van AVROTROS meldde op 1 november 2018 op basis van berichtgeving van Matchis dat in dat jaar Nederlandse donoren al meer stamceldonaties hadden gedaan dan het jaar ervoor: 105 om 99 in 2017. Dat laatste aantal was al een flinke stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, toen 52 Nederlanders stamcellen afstonden. Meer informatie: matchis.nl. 

Donor gevonden!!!

Donor gevonden

Betsy is op 4 april opgenomen in het ziekenhuis, kreeg meteen bestraling en heeft op 5 april haar eigen stamcellen teruggekregen. Over vier weken wordt er opnieuw een scan gemaakt en daarna de zware bestraling, en dan krijgt Betsy stamcellen van een donor. "En ze hebben een donor gevonden! Zo blij mee. De transplantatie krijg ik op 8 mei! Geweldig dat deze mensen er voor je zijn, daar ben ik heel dankbaar voor", aldus een altijd positief ingestelde Betsy. "Ik heb nog een heel zware weg te gaan, maar als het allemaal aanslaat dan is de strijd niet voor niets geweest. Ik ga ervoor". Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om donor te worden, een stamceldonor kan levens redden.

Hugo Venebrugge Toernooi voor "stichting Matchis"

DEN HAM – De elfde editie van het Hugo Venebrugge Toernooi bij v.v. Den Ham heeft afgelopen zaterdag 7.500 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren.

Na KiKA (Stichting Kinderen Kankervrij), Stichting Vechtgenoten en Stichting Kans voor een Kind kiest de organisatie dit jaar voor Stichting Matchis als goede doel. Een doel met een verhaal. Want ook in Den Ham en omgeving zijn gevallen bekend van mensen die afhankelijk zijn van een stamceldonor. Zoals Betsy Laarman uit Den Ham, over wie begin april bekend werd dat er een donor voor haar was gevonden. Haar zoon Danny zette op Instagram een actie op om een donor te vinden voor zijn moeder. Danny is bij v.v. Den Ham actief als speler van afwisselend het eerste en tweede team en helpt op de toernooidag als vrijwilliger.

De organisatie van het toernooi – de vrienden en jongere broer van naamgever Hugo Venebrugge, een oud-jeugdleider die in 2008 aan kanker overleed – koos dit jaar voor een nieuw goed doel. Omdat in Den Ham en omgeving gevallen bekend zijn van mensen die afhankelijk zijn van een stamceldonor, ging de opbrengst van het toernooi naar Stichting Matchis. Onlangs nog werd een stamceldonor gevonden voor de moeder van één van de vrijwilligers van het toernooi. Die vrijwilliger, Danny Laarman, zette een actie op via de betaalapp Tikkie en zamelde op die manier 1.300 euro in voor Matchis.

 

Our Team Members