Tony van Dijk

Heeft deelgenomen in vorige edities

My Activity Tracking

2,077
kms

My target 0kms

Waarom ik meedoe aan Alpe d'HuZes

Kanker beïnvloed het leven van velen, zo ook het mijne. Toen ik 16 was overleed mijn vader na een jarenlange strijd te hebben verloren. Het is moeilijk geweest om daarmee om te leren gaan.

In mijn omgeving zie ik veel mensen eenzelfde strijd leveren, niet alleen tegen de ziekte maar ook tegen het gevoel van onmacht, oneerlijkheid en wanhoop. Soms met een goed einde, soms met een zwaar gemis als afloop. Mensen die uitgeblust zijn en moeite hebben met genieten, en dat jarenlang. 

Ondertussen zie ik ook mijn peettante, wie nog maar een paar weken te leven had na het vaststellen van de vele tumoren, die door een nieuwe behandeling na ruim 1,5 jaar nog steeds van haar gezin kan genieten. Dit geeft de zware strijd ook een gevoel van dankbaarheid voor iedere extra dag, van hoop dat we als familie en vrienden nog veel leuke en mooie momenten samen mogen beleven. 

Door geld in te zamelen voor nieuwe onderzoeken hoop ik dat voor velen de dagen van verdriet en wanhoop dagen van geluk en dankbaarheid zullen worden. Om dit te kunnen bereiken hoop ik op jullie bijdrage, financieel voor het onderzoek en in enthousiasme door mijn trainingen te volgen via deze pagina of via Strava (Tony van Dijk).  

Tijdens de komende trainingen en de uiteindelijke beproeving zijn een aantal dierbaren die het gevecht tegen kanker niet hebben gewonnen extra in mijn gedachten aanwezig: 

papa (Jan), mijn schoonmoeder (Annelies), ome Kees, Frank en Patrick. 

My Updates

De eerste week

Jeetje, bedankt voor alle mooie reacties en support! Toen ik me een week geleden inschreef had ik niet verwacht zoveel posititeit te mogen ontvangen, ik geniet er echt van. Het initiële streefbedrag was al binnen een dag bereikt (zo super snel!) dus heb ik lat iets hoger gelegd voor de komende tijd.
Vorige week was ook de tijd voor de eerste trainingsuren voor de Alpe d'HuZes, waarbij ik 92 km en 3.480 hoogtemeters heb afgelegd.  

De Sakura boom

Inmiddels zijn we weer een paar weken en een aardig aantal intensieve trainingen verder. Ik krijg nu al vaak de vraag hoe het gaat met mijn trainingen, ook al duurt het nog maanden tot de grote dag van 6 juni. Het is heel fijn dat zoveel mensen geinteresseerd zijn en zoals men inmiddels al heeft ervaren praat ik er graag over. Maar de weg naar 6 juni gaat natuurlijk niet alleen om het trainen, dus wil ik een emotioneel, intens maar ook mooi moment dat ik gisteren met mijn schoonfamilie heb mogen meemaken ook met jullie delen. 

Gisteren hadden wij met een select gezelschap afgesproken om, een jaar na het overlijden van mijn schoonmoeder, een Sakura boom in de tuin te planten en haar as uit te strooien bij de wortels. Het was voor ons allemaal een moment om even bewust in het 'nu' te leven. Om je gevoelens echt te ervaren en ze niet voor elkaar te verbergen. Even geen escape voor de emoties in werk, studie, muziek, sporten of vrienden. Er waren tranen van verdiet om het gemis, een hand op een schouder om te steunen en een knik met het hoofd of een kneep van een hand om de dankbaarheid voor elkaars aanwezigheid te tonen. Woorden die hardop werden uitgesproken om ze te kunnen delen, woorden in gedachten voor jezelf. Na het uitstrooien van de as heeft ieder nog even tijd genomen voor eigen herinneringen en gedachten, waarna een mooie samenwerking ontstond om de as en de kluit van de boom te bedekken met zand en graszoden. 

Het fysieke werk was ook een welkome manier om wat bij te komen, want hierna was het de beurt aan gezelligheid. Allemaal aanschuiven rond de tafel om te genieten van zelfgemaakte lasagnes en zelf gebrouwen honingbiertjes met honing uit de eigen achtertuin, van een warme kop thee of een verfrissende cocktail. Het was fijn om samen te genieten en te lachen. 

De boom zelf is prachtig. Ik ben heel benieuwd naar het voorjaar, wanneer de boom een volle roze bloesem zal tentoonstellen. Dat zal een plaatje zijn vanuit de keuken, waar je rustig een bakje koffie zet, of vanaf de eettafel waar we traditiegetrouw tijdens de feestdagen met zijn allen van een uitgebreide maaltijd genieten. En natuurlijk vanaf het terras, de plaats om in de warmere maanden te lachen tijdens een BBQ met een biertje of een gin tonic, en in de avonduren verhalen en ervaringen te vertellen rond de vuurkorf. 

Ik hoop dat de boom, zeker wanneer hij zo mooi in bloei staat, ons rust brengt. Want we moeten allemaal door met het leven, maar het is zeker net zo belangrijk om af en toe even stil te staan. 

Trainen in de slaapkamer

6 juni is nog ver weg maar komt stiekem erg snel dichterbij. Nadat de training in de herfst wat stil heeft gelegen door een griep is de training nu weer in volle gang. Het begon met korte intense ritten voor meer kracht maar nu is het plan om ook meer op lange duur te gaan trainen. Maar hoe train je nu voor 6 keer een zware berg te beklimmen in ons vlakke kikkerlandje? 

Dit kan natuurlijk door buiten veel kilometers tegen de wind in te beuken. Maar de techniek heeft het ook gemakkelijker gemaakt. Zelf train ik op een indoor smart trainer. De trainer vervangt het achterwiel van mijn fiets, waardoor ik de trainingen dus toch op mijn eigen fiets kan doen. De trainer communiceert met 1 van de 2 fiets apps (Zwift en Rouvy, op de foto zie je Rouvy) die ik gebruik op mijn laptop. De apps maken het mogelijk om een virtuele rit te rijden vanuit thuis, bijvoorbeeld de Alpe d'Huez. Op de foto ben ik bezig om de Colle delle Finestre te bedwingen, een 18,5 km lange berg van gemiddeld 9% in Italy. De weerstand van de trainer past zich aan aan de helling van je vrituele route. Een lange stijle berg is dus ook flink zwaar; als op de hele stijle stukken je lichtste versnelling nog iets te zwaar is dan is het thuis net zo goed als op een echte berg een kwestie van kiezen op elkaar en doorzetten. 

Om het geheel nog wat realistischer te maken vervangt een Wahoo Kickr Climb mijn voorwiel. Dit mooie stukje techniek tilt mijn voorvork omhoog tijdens het klimmen of laat het juist dalen in een afdaling. Hierdoor moet je tijdens een klim dus ook je lichaamshouding aanpassen, waardoor je meer verschillende spieren traint en ook je onderrug kan wennen aan deze voor ons Nederlanders vreemde houding. 

Zwift en Rouvy bedenken ook geregeld verschillende uitdagingen om te halen. Als je binnen geen gesteld termijn het vereiste aantal routes, kilometers of hoogtemeters rijdt maak je kans op prijzen. Dit kunnen kleine prijzen zijn voor je fietsuitrusting, of hele grote prijzen zoals een nieuwe fiets of smart trainer. Zwift regelt daarbij ook uitdagingen voor goede doelen. Als voldoende deelnemers de vereiste doelstellingen weten te behalen wordt een goed doel gesteund met geld of materieel. Dit is erg motiverend om toch een keer extra op de fiets te stappen en de uitdaing af te ronden. 

Ik fiets graag, maar ik houd meer van de intensieve lange colls dan van een flinke route op een vlak landschap. Omdat bij ons in de omgeving geen bergen te vinden zijn is deze trainingsetup voor mij dus ideaal. De techniek zal het bedwingen van een echte alpenreus natuurlijk nooit verslaan maar het is een mooie second waarbij je ook op een dinsdagavond een flinke intensieve training kan doen. En gelukkig wil mijn vriendin haar slaapschema soms aanpassen als mijn training wat uitloopt; de fiets staat namelijk op onze slaapkamer opgesteld. Daar ben ik haar erg dankbaar voor. 

Sinds ik me heb ingeschreven voor Alpe d'HuZes heb ik inmiddels 35 trainingen op de smarttrainer gedaan met een totaal van 783 km en ruim 25000 hoogtemeters. En sinds ik iets te zwaar van vakantie ben terug gekomen zijn er ook weer 5 kilo's af. Een mooi begin om nu door te gaan naar de lange trainingen met meerdere uren achtereen op de fiets. Dat wordt flink zwoegen, zweten, afzien, en gekke bekken trekken waar Thomas Voeckler nog iets van kan leren. Maar na de rit is het toch weer een voldaan gevoel... genieten. 

Een huis vol kunst

Dat mijn vader en schoonmoeder erg creatief waren is goed te zien in ons appartement.

Mijn vader schilderde graag, in het begin veel met aquarel en soms met zijdeverf en later veel met olieverf. Zijn laatste schilderijen werden steeds completer en complexer. In 1996 heeft hij nog een prijs gewonnen voor amateurschilders in Noord Brabant, waar we nog steeds erg trots op zijn. Het winnende schilderij hangt bij mijn moeder aan de muur. Zelf heb ik een klein schilderijtje in de hal hangen van een boer die een kuikentje verzorgt en een groot schilderij in de woonkamer van een klompenmaker. Waar hij met zijn eerste schilderijen het canvas vaak licht liet is hij daar met zijn latere schilderijen duidelijk van afgeweken. Ik houd wel van het grote contrast tussen licht en donker en ik geniet nog iedere dag van zijn schilderkunsten.

De kunstwerken van mijn schoonmoeder zijn niet onder een term te beschrijven, daarvoor had ze te veel hobby’s. Ze heeft een aantal prachtige, gedetailleerde poppenhuizen gemaakt welke bij mijn schoonvader staan. We hebben laatst met zijn allen geprobeerd om te boetseren, maar onze stukken komen nog niet eens in de buurt bij hoe mooi haar boetseerwerken zijn. Ik heb haar zelf vooral glas in lood ramen zien maken. Toen ik in de familie kwam gingen ze net verhuizen en toen heeft ze samen met haar dochter de ramen voor de veranda gemaakt. Verder deed ze ook aan fotografie en schilderen, beiden vaak in een abstracte stijl. Een aantal van de fotografie en schilderwerken zijn laatst onder de vier zussen verdeeld. Voor ieder kunstwerk is een mooie lijst gemaakt. Een drietal stukken is bij ons in de woonkamer, slaapkamer en in de hal te bewonderen. Onderaan de pagina heb ik een foto van een collage van haar toegevoegd, samen met een afbeelding van een schilderij van mijn vader. 

Zelf zijn wij ook vrij creatief maar het gaat nog een lange tijd duren voor wij het niveau van onze ouders hebben gehaald. Mijn vriendin heeft vooral het glas in lood op zich genomen, dat haar na wat leerstappen al snel heel goed afgaat, en ik begin meer naar houtbewerking te neigen. Het maken van bier gaat me tot nu toe wel beter af.

Zwart en Wit

Ik wil graag met jullie stil staan bij een zwart en een wit moment voor mij uit de afgelopen weken.

Zwart:

Het fietsen van de Alpe d’HuZes stond al een hele tijd op mijn lijst, toen een vriend van me zei dat zijn vader kanker had en hij in 2019 de Alpe d’HuZes wil gaan fietsen. Dat was voor mij het moment om van ‘ooit’, ‘nu’ te maken.

Zijn vader ging de strijd met kanker aan om zodoende nog langer van zijn gezin en vrienden te kunnen genieten. En dit heeft hij het afgelopen half jaar vol overtuiging gedaan, met mooie vakanties en fijne momenten. Maar een paar weken geleden kwam dan toch het droeve nieuws dat de strijd voorbij was.

Zeker voor de familie zijn er dan geen woorden om een dergelijke pijn en gemis te beschrijven, maar wat was de crematie mooi en persoonlijk. Het was zo mooi onder woorden gebracht… tranen in mijn ogen van verdriet. En zo veel mensen die daar waren voor het afscheid, zoveel mensen die om hem en zijn familie geven. Dat was toch wel een lichtpuntje in deze moeilijke tijd.

Wit:

De berg komt dichterbij en de zenuwen nemen langzaam toe. Er moet namelijk nog veel getraind worden, maar mijn vriendin geeft mij gelukkig veel vrijheid en support om de komende maanden vele uren door te brengen op mijn fiets. Met in de tussentijd nog een verhuizing gepland zal dat veel discipline vergen. Maar hier heb ik gelukkig een hele goede motivator voor: veel vrienden en familie gaan mee naar de berg om me naar boven te juichen!

Na mijn inschrijving riepen vrienden en familie meteen dat ze mee willen naar Frankrijk en inmiddels heeft een klein peloton een mooie locatie weten te boeken. Zo ga ik samen met mijn vriendin met onze kleine oude caravan naar Rochetaillée en volgen moeders en Wim in hun nog kleinere en nog oudere caravan naar dezelfde camping. Mijn zusje en vrienden hebben een B&B geregeld onder aan de berg, en mijn oom en peettante zitten in een hotel vlak bij de finish van de berg. Ik was al heel blij met alle donaties, maar na zo’n enthousiaste support… tranen in mijn ogen van geluk.

Waar aan mijn conditie dus nog flink gewerkt moet worden, zit het met de support en aanmoedigingen al meer dan goed. Super bedankt allemaal!  Ik heb er nu al zin in om, voor de grote dag, samen in de omgeving te fietsen en wandelen, de evenementen van Alpe d’HuZes bij te wonen en lekker te genieten van de zon, een BBQ en een biertje of wijntje (voor mij een sapje). En dan op de grote dag: ALLÉE ALLÉE ALLÉE!!

Thank you to my Sponsors

21

Ad en Wil

Geweldig dat je dit doet!

21

Jon Meerbeek

Respect! Succes met de training en op de dag zelf. Ik zal je volgen.

21

Danielle & Chung

Wat geweldig dat je je hiervoor inzet, heel veel succes!

50

Jacqueline en Hubert

Super, Tony, we wensen je heel veel succes!

50

Tom Scheepers

Heel mooi dat je dit gaat doen! Een mooi eerbetoon aan alle mensen die strijden of hebben gestreden tegen deze vreselijke ziekte, maar ook de mensen die door de onderzoeken het geluk hebben om nog te kunnen genieten van een prachtig leven! We zien elkaar boven op de berg!

21

Anonymous

21

Elke Hegge

Go Tony!!

10

Dirk van Dingenen

10

Janske

Go for it Tony! Heel veel kudo's dat je dit doet!

126

Inpijn-Blokpoel ingenieurs

Zet 'm op!!

126

Het Avontuur Kinderopvang

Heel veel succes met dit mooie initiatief!

15

Rick Mesman

Heel veel succes. Zet hem op! Top dat je dit doet.

50

Frans van Dijk

Goed idee !

500

Trea Steyvers

Top Tony, geweldig dat je dit doet en geniet van je uitdaging!

21

Esther Steyvers

Top Tony! Heel veel succes!

21

Claudia

Zet ‘m op!

10

Martine Braams

Heel veel succes!

25

Carla en Olaf Narski

Mooi gebaar! En nu samen met Tom die berg op!

10

Pien van Hout

Toon, supergoed bezig! Mijn steun heb je :)

15

Bart en Kalliopi

Heel mooi dat je dit gaat doen. Veel succes toon!

21

Rick en Lieke

Geweldig dat je dit doet Tony, veel succes!

126

Beukers Autoschade B.V.

Succes, maak er wat moois van, maar geniet er ook van. Dat niet vergeten. Het is mooi en voor een heel goed doel.

66

Martien Tielemans

Succes!

8

Marco Jansen

Tony, super!

21

Leonie en Tim Vermans

Heel mooi dat je dit doet!!! En heel veel succes met de voorbereiding!

50

Ruud en Chantal

Hee maatje.. Super dat je dit gaat doen, We weten zeker dat jij de top haalt. Succes met de voorbereidingen.

50

Esmee Tielemans

Love you! X

66

Anonymous

Heel, heel veel succes Tony

15

Yvonne Mesman

Tony, top dat je dit gaat doen alle kijken vanboven met je mee. Topper!

21

Gieris

You go!

126

Annelies

Trots op jou! Heel veel succes en plezier met dit mooie evenement.

25

Eline Verwielen

21

Hannah Keeman

Geweldig dat je dit doet!

40

Anonymous

10

Heather MacDuff

Heel veel succes en plezier ermee

50

agnes Backus-Evers

21

Anonymous

Mooi initiatief Toon! En ik denk ook fijn dat je zo iets kunt betekenen en kunt doen aan dat gevoel van onmacht. Succes met de voorbereiding!

100

Anja en Sjef Hegge

Geweldig!!

50

Vriendinnetjes van Zurrik

Geweldig, veel succes!

1.000

Jan Steyvers

Top iniatief, heel veel succes!!

50

Koen Juffermans

Heel heel succes met dit geweldige gebaar toontje! Dat wordt zeker 12x op en neer.

10

Anonymous

10

Casper Breukelman

13

Lennart Jongen

6 keer stoempen, vergeet nooit waar je het voor doet! Zet hem op!

21

Hilde en Fabian

Helemaal trots dat je dit gaat doen! Zet 'm op! Liefs, Fabian en Hilde

15

Frank & corriene van Ham

Je bent een topper ! Veel succes

206

Elkie van Dijk

Fijn dat jij je inzet om op deze manier geld op te halen voor kankeronderzoek! Trots op je inzet en doorzettingsvermogen!

Show more