Voorzittersduo: BLIJVEN FOCUSSEN OP DONATIEWERVING

08 May 2021

Voorzittersduo George Coppens en Erik Jutstra


3 juni, de dag waarop de Alpe d’HuZes-koersdag 2021 in Frankrijk had moeten plaatsvinden, zal toch de geschiedenis ingaan als een historische dag. Het is de dag waarop Erik Jutstra het voorzitterschap overneemt van ad-interimvoorzitter George Coppens. Met George en Erik staan we stil bij het overdragen van de voorzittershamer.

 

Typisch Alpe d’HuZes

George, hoe ben je als vrijwilliger betrokken geraakt bij Alpe d’HuZes?
“Alpe d’HuZes is in 2006 ontstaan. Een groep vrienden en bekenden had zichzelf de uitdaging opgelegd om zesmaal op één dag per fiets de uit de Tour de France bekende Nederlandse berg te beklimmen. Familie, kennissen en sponsoren werden benaderd om voor een goed doel, kankerbestrijding, het initiatief financieel te ondersteunen. Met de overdracht van 360.000 euro aan KWF Kankerbestrijding werd de eerste editie van Alpe d’HuZes afgesloten. Het event werd vervolgens elk jaar groter. Meer deelnemers, meer vrijwilligers, meer sponsoren, meer geld. Consequentie: de organisatie werd steeds professioneler. Dat leidde tot de oprichting van een raad van toezicht waarbinnen ik de rol van secretaris ben gaan vervullen. Vervolgens heb ik ook als deelnemer de koersdag beleefd. Je wordt dan steeds verder ondergedompeld in het spreekwoordelijke warme Alpe d’HuZes-bad. De saamhorigheid tijdens de koersweek, het delen van verdriet en plezier met bekenden en onbekenden en het inzamelen van geld. Snel heb je het gevoel dat zo’n event nooit mag ophouden te bestaan.”

Waarom heb je in augustus 2020 de raad van toezicht verruild voor het bestuur in de rol van ad-interimvoorzitter?
“Nadat Jan Kouwenhoven drie jaar met hart en ziel, en vooral ook met veel passie en plezier, de bestuurlijke kar had getrokken, gaf hij te kennen te willen stoppen. We waren nog niet actief op zoek naar zijn opvolger. Het gat dat Jan achterliet kon niet vanuit het bestuur ingevuld worden. Daarom is besloten dat ik tijdelijk de voorzittersrol op me zou nemen. Het leek me hartstikke gaaf om die rol een tijdje te mogen vervullen. Ik ben daarin niet teleurgesteld: ik heb er geen dag spijt van gehad!”

 

Persoonlijke klik

Hoe is de werving van de nieuwe voorzitter aangepakt?
“Ik kan niet anders zeggen dan professioneel en op typische Alpe d’HuZes-wijze. Ebbinge, een specialist op het gebied van werving en selectie van dit soort functies, bood als sponsor aan dit traject voor haar rekening te willen nemen. Uiteindelijk krijg je dan een aantal uitstekende kandidaten aangeleverd waarmee je het gesprek aangaat. Uiteindelijk is de keuze op Erik gevallen.”

Erik, waarom heb je besloten je kandidaat te stellen?
“Net als George heb ik als deelnemer mogen ervaren hoe bijzonder zo’n koersweek is. Daarnaast heb ik van dichtbij ervaren hoe belangrijk het is dat onderzoek naar kanker wordt uitgevoerd. Zoiets zet je aan het denken. Toen de voorzittersrol vacant werd heb ik me verdiept in wat er in zo’n rol allemaal van je verwacht wordt. Ik ben altijd al maatschappelijk actief geweest. In deze functie kwam alles samen.”

 

Je kandidaat stellen was toen je eerste stap, hoe ging het verder?
“Niet anders dan bij andere sollicitaties. Je voert gesprekken met Ebbinge en daarna met een aantal mensen binnen de Alpe d’HuZes-organisatie. Uiteindelijk is tijdens die gesprekken gebleken dat er een uitstekende match was tussen wat Alpe d’HuZes bracht en ik in kon brengen. Ook de persoonlijke klik voelde goed in al die gesprekken. Het is jammer dit soort gesprekken digitaal gevoerd moesten worden. Ik ben zelf nog in het najaar bezocht door het coronavirus, dus maar goed ook dat we alles digitaal gedaan hebben. Uiteindelijk heb ik vlak voor de kerst besloten de uitdaging aan te gaan.”

Gezamenlijk besluit
Tot 3 juni trekken jullie samen op om de overdracht zo gladjes mogelijk te laten verlopen. Het eerste moeilijke besluit moest al snel genomen worden, wel of geen Alpe d’HuZes 2021?
“Inderdaad, een moeilijk besluit”, zegt George. Maar het was voor eenieder duidelijk dat in juni een grootschalig event in Frankrijk of in Nederland niet kon plaatsvinden. Uiteraard moesten we inschatten welke restricties er dan zouden gelden. We hebben toen de scenario’s voor september opengehouden en beloofd begin april te besluiten wat er mogelijk was.
“Als bestuur nemen we zo’n besluit, maar ik wil benadrukken dat dit gebeurt op basis van de input van velen”, vult Erik aan. “Alle teams van vrijwilligers onderzochten onder leiding van het clustercoördinatoren-overleg (CCO) en onze chef de mission wat er wel en wat er niet wat mogelijk is, gegeven de situatie rond corona. Uiteindelijk moeten we samen beoordelen we een ‘Alpe-waardig’ evenement kunnen opleveren. Als bestuur hebben we, op advies van het CCO, begin april moeten besluiten om het evenement in Frankrijk naar juni 2022 te verschuiven.”

Plannen

Er komt nu ruimte in je agenda, George. Hoe ga je die tijd invullen?
“Dat is niet zo moeilijk, maar laat ik eerst gezegd hebben dat ik met een gerust gevoel het stokje aan Erik doorgeef. Dat geeft me ook de rust om meer tijd aan mijn gezin te kunnen besteden. Om te trainen zodat ik straks, als het weer kan en mag, kan genieten om de Alpe een aantal malen te beklimmen. Maar bovenal zal ik als lid van het bestuur, maar ook als lid van mijn eigen deelnemersteam alles in het werk stellen dat maximaal gedoneerd wordt. Daar doen we het tenslotte allemaal voor!”

 

En wat heeft Erik voor concrete plannen, wat wil je tijdens je voorzitterschap realiseren?
“Ik vind ik het nog te vroeg om heel concrete zaken te benoemen. Het is een bijzondere periode om te starten als voorzitter. Vorig jaar was er geen koersweek in Frankrijk. Dat heeft veel pijn gedaan. De donaties zijn achtergebleven. Maar eerlijk gezegd is er ook weer meer gedoneerd dan ik had durven dromen, gezien de omstandigheden. Op de korte termijn wil ik me concentreren op het bij elkaar houden van ‘de club’ en zorgen dat alle neuzen in dezelfde richting blijven wijzen.
Voor de langere termijn wil ik er met alle vrijwilligers en sponsoren aan werken dat we weer ons vertrouwde event in Frankrijk hebben, met alle voorbereidingen die daarbij horen. Het zou fantastisch zijn als we snel de achterstand in donaties als gevolg van het moeten afgelasten van de koersweek in Frankrijk inhalen. Ik ga ervoor, samen met alle andere vrijwilligers, sponsoren en deelnemers!”

 

Overtref jezelf

Onder het motto ‘overtref jezelf’ heeft de organisatie de deelnemers uitgedaagd om nieuwe, nog niet ontdekte wegen te bewandelen om de donatiestroom op gang te houden. Hoe beleven jullie dat?
Erik: “Ik geef er een persoonlijke draai aan door mezelf bij alles af te vragen ‘heb ik er alles uitgehaald’. Als ik met die draai iedereen die bij Alpe d’HuZes betrokken is kan enthousiasmeren gaan we met z’n allen een mooie toekomst tegemoet. Op korte termijn, maar ook op lange termijn.”
George verbindt het motto met de donatiewerving: “We zullen allemaal onszelf moeten overtreffen om die achterstand in donaties in te halen!”
“Opgeven is geen optie! Nu niet, nooit niet”, is het afsluitende gezamenlijke statement van vertrekkend ad-interimvoorzitter George Coppens en Erik Jutstra, zijn opvolger als voorzitter van Alpe d’HuZes.