Bijzonder verhaal

Cecilia Janssen

  

"Ik geef niet op voor mijn lotgenoten, vrouwen met uitgezaaide borstkanker"

Toen Cecilia Janssen in 2015 het nieuws kreeg dat ze uitgezaaide borstkanker had stond haar wereld even stil. De toen ingezette behandeling heeft er echter ervoor gezorgd dat de kanker nu al acht jaar onder controle is. Sinds 2017 is Cecilia lid van Carpe Diem, een Facebook groep van lotgenoten, jong en oud. De lotgenotengroep komt van tijd tot tijd samen voor een lunch. Om de vrouwen uit de groep te herdenken die er helaas niet meer zijn, heeft ze een windlicht gemaakt met daarin hun namen. Als ze bij elkaar komen neemt ze dit windlicht mee en steekt ze de kaars daarin aan. “Op deze manier gedenken we deze vrouwen en zijn zij toch nog in ons midden.” Het windlicht dat ze in 2017 introduceerde is inmiddels zó vol dat ze de namen van de vrouwen die in 2023 overleden zijn op het hartje is gaan schrijven. Daar staan nu al negen namen op. Zeven van hen waren nog geen 50 jaar…..


“Mijn lotgenoot heeft mij geïnspireerd om mee te doen aan de Alpe d’HuZes via 2Climb2Raise.”

“Lotgenoot Marijke Klapwijk, ruim 10 jaar ouder dan ik, heeft in 2017 meegedaan via 2Climb2Raise. Ook zij was geïnspireerd door een ander lotgenootje. Zij heeft net als ik eiwitgevoelige tumoren en krijgt deels dezelfde behandeling. Dit verbindt ons extra”, legt Cecilia uit. “Weer een ander logenootje, Annet, haakte twee mascottes voor Marijke. Eén voor op haar helm en één voor op de helm van haar captain. Die mascotte heet ook ‘Annetje’. Ze draagt roze sokjes, een roze jurkje en heeft een pink ribbon op dat jurkje. Ik ga ervoor zorgen dat ‘Annetje’ in 2023 weer de top bereikt.”

“Het meedoen via 2Climb2Raise aan de Alpe d’HuZes geeft me nu al veel energie door een leuke aanloopfase”

Cecilia vindt het een uitdaging om op deze manier haar grenzen te verleggen. Tijdens de trainingen merkt ze dat ze steeds weer een stapje verder komt en dat geeft haar een goed gevoel. Ze heeft veel steun aan de mensen achter 2Climb2Raise.”Ondersteuning ervaar ik overigens niet alleen van 2Climb2Raise”, zegt Cecilia, “maar ook van de mensen om mij heen. Daar ben ik heel dankbaar voor!”

 

“Ik voel me op dit moment fit en vitaal genoeg om de berg op te klimmen”

Cecilia gaat op 1 juni op een 2Climb2Raise tandem deelnemen aan Alpe d’HuZes. Ze zal als stoker achter op de tandem stappen, haar man Dirk fietst als captain voor op. Ze worden begeleid door sportmaatje Roos.

Samen met een ander team, waarvan de captain ook uit Bilthoven komt, staan ze er niet alleen voor tijdens de klim. Daarnaast zal ze aangemoedigd worden door haar naasten, en alle andere supporters langs de route.

In het 2Climb2Raise team zitten niet alleen de tandemteams, maar ook oud-stokers  die dit jaar solo de berg op fietsen of wandelen. Alle tandemteams hebben er op dit moment vijf gezamenlijke trainingen opzitten. Naast het op niveau brengen van de conditie leiden deze gezamenlijke trainingen ook tot verbondenheid Tijdens  de laatste training zijn de heuvels van Limburg getrotseerd. Goed om te weten is dat deze tandem geen e-bike is. Daarom des te meer een puike prestatie van deze teams!

“Ook het ophalen van geld was leuk en verbindend. Mensen willen graag helpen.”

Cecilia heeft al een mooi bedrag weten op te halen door verschillende acties die zij samen met mensen om haar heen heeft georganiseerd. Helemaal in het teken van Alpe d’HuZes heeft ze bijvoorbeeld een paasspinning georganiseerd inclusief loterij. De spinningles werd gegeven door haar begeleider Roos, de versnaperingen werden door mensen om haar heen gefaciliteerd en de prijzen voor de loterij waren gesponsord door lokale ondernemers. Daarnaast kan haar lotgenootje en inspirator Marijke het niet laten om via allerlei acties geld in te zamelen. De opbrengst stort zij  op Cecilia’s deelnemerspagina.

Voor Cecilia is helder welk onderzoek gefinancierd moet worden: “Een behandelplan ontwikkelen voor mijn lotgenoten die niet hormoongevoelig of niet eiwitgevoelige vormen van kanker hebben. Een hormoonremmer en immunotherapie op basis van eiwit zijn dan namelijk niet mogelijk. Het zou mooi zijn als ook hiervoor een behandeling met minimale bijwerkingen gevonden kan worden.”