Bijzonder verhaal

Marieke Pulles

  

Een olifant voor een dierbare

Mocht je tijdens de Alpe d’HuZes 2023 in Palais des Sports naar het toilet zijn geweest, dan ben je ze vast tegengekomen: de deelnemers van Team Lekker Belangrijk. 24 enthousiaste Alpe d’HuZessers, die zorgden voor een schoon toilet in ruil voor een donatie aan hun team. Maar Team Lekker Belangrijk deed meer. Zo is daar teamlid Marieke Pulles, die wel op een heel bijzondere manier de Alpe d’Huez heeft beklommen.

Hartenwand
In de kaarsenruimte van Palais des Sports wordt je oog altijd getrokken naar de bijzondere hartenwand. Op die wand kunnen mensen een bericht voor een dierbare achterlaten. Tijdens de afgelopen editie hingen aan die hartenwand ook olifantjes, heel veel olifantjes. Navraag leerde dat die zijn opgehangen door Marieke Pulles uit Veldhoven. Reden genoeg om met haar in gesprek te gaan naar het waarom achter die rij olifanten.

Hartjes en sterretjes
“Ik heb zowel voor alle mensen uit mijn kring die zelf vechten tegen kanker als voor degenen die gemist worden door kanker, een olifantje opgehangen. Als je goed kijkt, zie je olifantjes met een hartje en olifantjes met een ster. De olifantjes met een hart verwijzen naar mensen die van mij een hart onder de riem krijgen omdat ze momenteel ziek zijn door kanker. De olifantjes met een ster vormen een tweede rij: ze refereren naar mensen die helaas overleden zijn door kanker. Er zijn zelfs dubbele olifantjes, met een hartje én een ster. Deze zijn voor de personen die in de aanloop naar deze editie van Alpe d’HuZes het leven hebben moeten loslaten door kanker.”

Olifanten op de berg
De olifant staat ook in het logo van Team Lekker Belangrijk, waarbij het dier die grote berg voorstelt. “Ook staat de slurf omhoog”, vertelt Marieke, “want dan valt het geluk er niet uit.” De olifant is voor haar en voor het hele team hét symbool voor Alpe d’HuZes. Om die reden heeft ze mensen aangeboden een olifant op haar kleding mee de berg op te dragen, in ruil voor donaties. Een olifant voor een dierbare dus. En zo prijkten er op 1 juni 2023 maar liefst 114 (!) olifanten op en om haar Alpe d’HuZes-tenue.

100 was niet genoeg
Eigenlijk was Marieke van plan om 100 olifantjes met zich mee te dragen. Maar toen er zich na die 100e olifant nog meer mensen meldden, kon ze dat niet weigeren: “Alsof iemand met nummer 100 meer recht heeft op een olifantje dan degene daarna. Dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Kanker stopt ook niet bij een bepaald aantal mensen, dus ik vond dat ik door moest gaan.” En zo is Marieke een heel kleurrijke verschijning op de berg.

Zwaar is relatief
Al die olifantjes zijn niet alleen kleurrijk, maar ook zwaar. “De vilten olifantjes wegen niet zoveel, maar de kettinkjes waarmee ze vastzitten aan mijn kleding en rugzak, die zijn met 114 stuks wel zwaar.” “Maar ach”, zo redeneert Marieke, “ik denk dat ik het zwaarder vind dat al deze mensen kanker hebben of hebben gehad. Dan heb ik het maar één dag zwaar, dat heb ik er graag voor over!”