Marijke Klapwijk: ‘MIJN LEVEN IS ALPE D'HUZES’

22 Feb 2021

Op 3 juni 2013 kreeg Marijke Klapwijk de diagnose niet-hormonale borstkanker. Een donderslag bij heldere hemel. De kanker was al uitgezaaid naar de longen, de prognose dus slecht. De behandelend oncoloog stelde voor te beginnen met chemo's gevolgd door immunotherapie. Een zwaar traject, niet alleen voor Marijke, maar ook voor haar naasten. Na de laatste chemo eind 2013 nam ze zich voor om op 1 januari 2014 weer te gaan wandelen, een van haar hobby’s. En dat deed ze, samen met haar vriendin Monique Oomens. Marijke reageerde vervolgens goed op de Herceptin-immunotherapie die ze sindsdien elke drie weken moet ondergaan. Inmiddels staat de teller op 132 sessies. De slechte prognose uit 2013 is niet uitgekomen. Marijkes reservetijd, zoals ze zelf de periode na 3 juni 2013 noemt, duurt al bijna acht jaar.

 

Kippenvel

Marijke werd lid van een lotgenotengroep. “Daar hoorde ik dat iemand aan Alpe d'HuZes mee ging doen, achter op een tandem”, vertelt Marijke. “Ik volgde Alpe d'HuZes al een hele tijd, had het op mijn bucketlist staan maar het kwam er nooit van. Ik kende de conditie van die lotgenoot. In de overtuiging 'wat zij kan, moet ik ook kunnen', ging ik googelen en kwam zo in contact met 2Climb2Raise. Op 1 juni 2017 heb ik achter op de tandem de Alpe d'Huez beklommen. Ik werd aan de finish opgewacht door mijn partner Arie en vrienden, een kippenvelmoment. Alles kwam los. Onvergetelijk!”

 

Alpe d’HuZes-virus niet gedoofd

Alpe d'HuZes was van Marijkes bucketlist af. Waar ze niet op gerekend had, was dat het Alpe-virus haar zodanig te pakken had gekregen dat het evenement haar in 2018, toen ze het volgde op televisie en pc, haar niet onberoerd liet. Marijke: “Ik heb de hele dag met tranen in mijn ogen zitten kijken. Blijkbaar had ik nog niet alles achter me gelaten. In 2019 heb ik met Monique opnieuw deelgenomen. Dat gaf me de rust om te kunnen besluiten dat het nu goed was geweest.”

 

Driemaal is scheepsrecht

Marijkes verhaal werd opgetekend door de regionale pers in Krimpenerwaard. Dat maakte zoveel indruk op het voor haar nog onbekende team Krimpenerwaard, dat ze in 2019 benaderd werd om in 2020 opnieuw de Alpe te beklimmen. Ze kreeg een dag bedenktijd, maar had nog geen uur nodig om op de uitnodiging in te gaan. Dat zou dan echt de laatste deelname moeten worden. Het kwam er niet van. Het coronavirus gooide roet in het eten. Het plan werd een jaar uitgesteld.

 

Marijke heeft haar doelstellingen voortdurend overtroffen. Het geheim?

 

Geld inzamelen
Marijke heeft altijd serieus werk gemaakt van donatiewerving en daarbij haar doelstellingen voortdurend overtroffen. Het geheim? “In de goede zin van het woord brutaal zijn. Niet schromen om onbekenden te benaderen met jouw eerlijke verhaal waarom je geld inzamelt om kankeronderzoek te financieren. Ik benader bedrijven met de vraag spullen te doneren die ik dan verkoop. Ik deel het succes van de actie met de donateur. Dat wordt op prijs gesteld. Nu krijg ik vaak automatisch een aanbod om spullen te verkopen en de opbrengst via Alpe d'HuZes door te sluizen naar KWF Kankerbestrijding. Al jarenlang ben ik zo dagelijks met Alpe d'HuZes bezig!”

 

Kankeronderzoek

Marijke heeft haar reservejaren te danken aan het vele onderzoek in het verleden. “Ik heb geluk gehad dat de mij aangeboden therapie aanslaat. Ook al levert elke behandeling me een paar dagen een kleine terugslag op, ik ben blij met alle andere dagen. Als het nodig is zijn andere therapieën beschikbaar. Of die aanslaan is afwachten. Graag zou ik zien dat het onderzoeksgeld dat door Alpe d'HuZes wordt ingezameld, besteed wordt aan vormen van kanker die nu nog niet goed behandelbaar zijn. Ook de mensen die dat overkomt hebben het recht om oud te worden met kanker!”

 

Actiepagina Marijke Klapwijk:
https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/marijkeklapwijk


Actiepagina Team Krimpenerwaard Xtra:
https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/TeamKrimpenerwaardXtra