Op 6 juni gaan 5000 Alpe d’HuZessers lopers en fietsers de berg op. En op 5 juni gaan honderden ‘Zussen’ hen voor. Om dit evenement veilig te laten verlopen zijn er een aantal regels. We zetten de top 12 voor je op een rij.
12 tips
- Ga trainen in de omgeving, zoals Col d’Ornon, Allemond/OZ-Villard Reculas, Col du Glandon, La Bérarde, Les Deux Alpes, Croix de Fer of Route de Balcon. Je kunt niet trainen op de Alpe d'Huez vanwege de organisatie en drukte in de koersweek.
- Draag de Alpe d'HuZes of Alpe d'HuZus koerskleding met logo's van sponsoren met trots. We zijn onze sponsoren dankbaar voor hun diensten en bijdragen en kunnen op deze manier laten zien dat we dit enorm waarderen!
- Neem extra kleding mee in een rugzak, er is géén kledingtransport van beneden naar boven of omgekeerd. Het weer varieert meer dan in Nederland en iedere 100 meter hoogteverschil is 0,6 graad temperatuurverschil. Als het beneden in het dal aangenaam is, kan het op de top van de berg vriezen. Kies bij afdalen vanaf een koude top voor bijvoorbeeld laagjes met een winddicht jack of een krant in je (droge) shirt, lange broek, dichte handschoenen, arm- en beenstukken en een bodywarmer. De rijwind versterkt de kou behoorlijk.
Onderkoelingsverschijnselen vormen een risico, vooral bij de eerste en de laatste afdaling van de dag. Neem folie mee (zilveren of gouden reddingsdeken) en verwarm jezelf bij kou van binnenuit met warme drank. Ben je een loper? Draag dan iets op je hoofd tegen de zon en neem regenkleding mee. - Vul de achterzijde van je startnummer in. Schrijf hier met een watervaste marker (neem die zelf mee naar Frankrijk) je voornaam en achternaam op, zoals die in je paspoort of op ID-kaart vermeld staan. Op de achterzijde van het bordje staat ook het noodnummer voor medische hulp.
Je startnummer is persoonlijk: het startbordje en de registratiechip zijn gekoppeld aan jouw persoonlijke gegevens en vormen een belangrijk identificatiemiddel. Hierdoor kan medische zorg sneller en gerichter worden gestart. Het is daarom absoluut niet toegestaan de bordjes weg te laten, te verkleinen of onderling te ruilen. En de startbordjes zijn alleen te gebruiken op de dag waarvoor je bent ingeschreven. - Donker of mistig? Zorg voor goede verlichting. Doe je mee met de gezamenlijke afdaling om 3.00 uur of met eerste start. Het is dan nog donker, dus zorg voor goede verlichting, zodat je zichtbaar bent. Dat geldt niet alleen voor fietsers, maar ook voor lopers. Het kan soms ook opeens mistig zijn op de berg. Ook dan is het belangrijk dat je verlichting hebt. Tip: lampjes zijn te koop in de Alpe d’HuZes-winkel.
- Zonnig? Drink voldoende en smeer je regelmatig in. Bij warm weer is klimmen een aanslag op je warmtehuishouding. Begin vooral rustig. Een beklimming duurt lang en door de lage snelheid maak je vrijwel geen rijwind. Warmtestuwing is dan een risico, met klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, minder scherp zien, coördinatieverlies, zwalken en misselijkheid.
Bereid je voor en bekijk vooraf wat de weersvoorspellingen zijn. Eet en drink op tijd en zorg dat je voldoende bij je hebt. Tijdens Alpe d'HuZes zijn er verzorgingsposten op het startplein, in bochten 16 en 7 en na de finish. Vrijwilligers delen hier ook extra bouillon en fruit uit, er staan toiletten en er is een medische post.
Het beloven zonnige dagen te worden, maar ook bij bewolking is de zon hier krachtig. Bescherm jezelf en smeer je elke twee uur in, of vaker als je veel zweet. Als je je startbewijs ophaalt, ontvang je een gratis zonnebrandcreme die je wordt aangeboden door Solait. Dit miniflesje is ideaal voor onderweg. - Loop of fiets met niet meer dan 2 naast elkaar en blijf op je eigen weghelft. Er zijn niet alleen 5000 deelnemers op de berg, maar ook motards, organisatie, medici en veel supporters langs de kant. Houd rekening met elkaar!
- Sta je stil in een bocht? Maak ruimte voor andere deelnemers en belemmer deze niet. Op donderdag staan er in iedere bocht vlaggers die jou via vlagsignalen laten zien hoe de verkeerssituatie is. Bij geen gevaar is de vlag omlaag en bij gevaar gaat de vlag omhoog en hoor je een fluitje.
- Hou je aan de daalsnelheid van maximaal 45 km per uur, voor je eigen veiligheid en die van anderen. Bij regen of nat wegdek is de daalsnelheid maximaal 25 km per uur. Ook het dragen van een fietshelm is verplicht wanneer je op je fiets zit én doe 'm vast.
- Fietsers onder de 16 jaar mogen niet dalen en lopers dalen ook niet af. Zij gebruiken de kabelbanen en bus om van Alpe d’Huez weer naar de start in Bourg d’Oisans te gaan. Dit is ook een optie voor fietsers die liever niet afdalen. Houd er rekening mee dat je op donderdag met de liften en bus ongeveer 1,5 uur onderweg bent van de finish terug naar de start.
Een liftpas koop je tijdens de koersweek voor € 16,50 bij een van de recepties in het Palais des Sports of in de tent bij het startplein. Let op: in Palais des Sports verkrijgbaar tot 18.00 uur, in tent bij Startplein tijdens alle openingstijden. De kabelbanen en bussen zijn alleen op donderdag beschikbaar. - Volg altijd de aanwijzingen van de organisatie op. Let op je eigen veiligheid én die van een ander. De organisatie kan niet overal tegelijk zijn. We doen dus ook een beroep op jouw ogen en ogen. Zie je een onveilige situatie? Meld dit dan bij de organisatie. Tijdens de koersdag staat die in verbinding met een meldkamer. Er kan snel geschakeld worden bij incidenten op de berg.
- Geniet tijdens de koersdag, het is geen wedstrijd. Deelnemers van alle conditieniveaus doen mee, doe het in je eigen tempo. Ruststops en aanmoedigingen van onze vrijwilligers en jouw supporters op de berg en thuis krijgen je over de streep.
Luister naar je eigen lichaam en forceer niet als je merkt dat het niet meer gaat. Je eigen gezondheid gaat boven alles. Spreek iemand van de organisatie of een van de motards aan als je medische hulp nodig hebt. Zij nemen contact op met een van de medische posten of de centralist. In geval van nood gebruik je het nummer voor medische hulp dat op het startbordje staat.
Kijk voor meer praktisch informatie over de koersdagen in de Alpe d’HuZes-app.
Supporters
Natuurlijk wil je als supporter jouw dierbaren aanmoedigen, maar doe dit alsjeblieft op een veilige en verantwoorde manier. Hoe? Ook die informatie vind je in de Alpe d’HuZes-app.
Download de app
Download de app op je telefoon via de App Store of Play Store.