Wandeltocht van ziek naar nooitgedacht

29 May 2021

Min of meer toevallig met Alpe d'HuZes in aanraking komen, zo nieuwe vrienden voor het leven maken en het daarna niet meer kunnen loslaten. Dat is ook Jenny Berends overkomen.

In 2015 kreeg vriendin Helmie te horen dat ze darm- en leverkanker had. Helmie was lid van een popkoor waarin ook Willia Jacobs zong. En Willia was ook teamcaptain van Team de Keet-Herms. Vanaf 2015 huurt het team elke eerste week van juni een chalet op de Alpe. Het team bestaat uit zo'n 20 man, deels deelnemer, deels supporter. In 2017 zou ook Helmie mee naar Frankrijk gaan.

 

Buddy
Begin mei 2017 kwam er plots een plaatsje vrij. Willia informeerde in de kennissenkring wie er interesse had die plaats in te nemen. Jenny maakte graag van de gelegenheid gebruik. Zo kon ze in de koersweek buddy zijn voor haar zieke vriendin Helmie. In 2018 was Helmie te ziek om mee te kunnen gaan. Op 11 juli overleed ze. Voor Jenny geen reden om af te haken bij het team, daar was de klik te goed voor. Samen acties voeren om geld in te zamelen. Samen kanker de wereld uit helpen.

Corona
In de aanloop naar Alpe d'HuZes 2020 pakte Team de Keet-Herms enthousiast acties op. De donaties stroomden binnen. Totdat het coronavirus om zich heen greep. Alpe d'HuZes 2020 werd van de kalender gestreept.
Vervolgens werd de agenda voor 2021 met potlood ingevuld. De traditionele koersweek in juni, de alternatieven in september. De twijfel of het nu wel door zou gaan zette Jenny aan het denken: “Wat de organisatie ook zou besluiten, de missie van Alpe d'HuZes blijft geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Uiteindelijk, tijdens een nacht waarin ik de slaap niet kon vatten, wist ik het: Ik ga lopen en zo geld ophalen.”

Op de kaart
“De volgende ochtend heb ik het idee gedeeld. Enthousiaste reacties. Aan wie ik het ook vertelde, iedereen ging meedenken over de invulling, de marketing en de financiering.”
Toos Herms, ook lid van Team de Keet-Herms: “Jenny's basisidee, het maken van een wandeling, verraste me niet. Jenny heeft meerdere 4-daagsen en Kennedymarsen gelopen. Ik wandel wel graag, maar niet zulke lange afstanden. Ik besloot te gaan trainen om Jenny op de tocht te kunnen vergezellen. Ik kan haar toch niet alleen laten lopen!” Jenny en Toos hebben het idee samen verder uitgewerkt en op de kaart gezet. Je kunt doneren, maar ook meelopen in ruil voor een donatie. Gratis overnachtingen zijn geregeld en het plan is onder de aandacht van de media gebracht. Doel: maximale aandacht, en dus maximale opbrengst!

Bijzondere etappeplaatsen
Jenny heeft met teamcaptain Willia de route uitgewerkt. In 10 dagen worden 10 etappes van 20 kilometer gelopen. Met bijzondere namen van etappeplaatsen, allemaal te linken aan kanker. Gestart wordt op 3 juni in Ziek, verdere toelichting overbodig. Eindpunt is Nooitgedacht, voor tweeërlei uitleg vatbaar. Een gedachte die je kan overvallen als je de diagnose kanker krijgt, maar ook een terechte gedachte als je ziet wat Alpe d'HuZes door de jaren heen al mogelijk heeft gemaakt. Ook Orvelte wordt aangedaan. Jenny: “We stoppen daar omdat daar veel musea staan. Het is een eerbetoon aan de inmiddels aan kanker overleden Frank Speets. Frank ontroerde op 6 juni 2018 tijdens de bezinningsavond iedereen met zijn uitspraak 'Als je later in de hemel bent en je mag een rondleiding geven door je eigen museum van het leven, dan moet je bij alles wat daar te zien is met enthousiasme kunnen vertellen'.”

Dagliedjes
Jenny en Toos brengen onderweg verslag uit. Jenny zorgt voor de verhalen, Toos voor de muziek. Elke dag zal Daniël Lohues te horen zijn met zijn 'Loat mij mar lopen'. Maar er zijn ook dag-liedjes door Toos geselecteerd. Toos: “Yesterday van de Beatles. Een dubbele gedachte in relatie tot kanker. Gisteren was je gezond, vandaag hoor je dat je kanker hebt. Maar ook, en dat is de gedachte die we iedereen toewensen, gisteren had je nog kanker, vandaag ben je genezen. Uiteraard ontbreekt ook Maarten Peters niet. Inderdaad: met 'Geef niet op'!
 

Actiepagina Jenny Berends:
https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/JennyBerends369 

Actiepagina Team de Keet-Herms:
https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/Team-de-Keet-Herms

Volg de voorbereiding en de wandeltocht van Jenny en Toos:

Facebook:
https://www.facebook.com/jenny.berends.9 

Instagram:
https://www.instagram.com/jenny.berends/?hl=nl