Bijzonder verhaal

7 oktober 2021

  

Gerard Althoff liep een Rondje Nederland met een wandelkar

Gerard Althoff (76) had zich een doel gesteld: vertrekken vanuit huis in Nijverdal en dan tijdens de Alpe d’HuZes-week arriveren op de top van de Alpe d’Huez. Een wandeltocht van 1200 kilometer. Onderweg mensen ontmoeten, lief en leed delen, geld ophalen … “Ik geniet ervan dat ik nog kan en mag lopen. Ik loop voor het goede doel en daar ben ik dankbaar voor en ik wil iets terug doen voor de sponsors”, zegt Gerard.

De afstand schrok hem niet af; in 2014 liep hij de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, 2800 kilometer, een bijzonder spirituele tocht. Voor de nieuwe tocht kon hij met het verkregen pelgrimspaspoort onderweg slapen in pelgrimsherbergen op de route naar Vezelay in Frankrijk, vandaar nog 400 km naar Grenoble en dan was hij er al bijna.

Langs provinciale hoofdsteden

Maar, door corona liep het anders. Toch wilde Gerard vasthouden aan zijn doel en voor Alpe d’HuZes geld ophalen. Het lijstje mensen die hij door kanker heeft verloren is lang: vijf broers en zussen, zijn vader, een fijne buurvrouw, Hennie, en Wlady, die 45 jaar zijn buurman was. En vooral Jos, zijn dierbare vriend; overleden in 2012, maar voor Gerard alsof het gisteren was. Gerard zocht een nieuwe route en dankzij André Broekhof vond hij die. Langs alle provinciale hoofdsteden, toch ook 1400 kilometer: Rondje Nederland met een wandelkar.

Stempel

“Omdat ik een slechte rug heb, heb ik geen rugzak maar een wandelkar. Die heeft trommelremmen en anti-lekbanden.” Gerard liep in opvallende kobaltblauwe kleding met witte letters en een KWF-vlag: “Niet dat mensen dachten dat ik zo maar een (land)loper ben.” In iedere hoofdstad haalde Gerard een stempel als bewijs. Hij sliep in B&B, bij vrienden, in een pelgrimsherberg of hij kampeerde. Hij hield een dagboek bij voor alle belevenissen, ontmoetingen en verhalen.

Chapeau!

Gerard trainde met de wandelvereniging in Haarle, de leden doneerden gul. Ook de middenstand van Nijverdal deed een flinke duit in de zak. Bij sportschool Anytime van Dennis heeft Gerard cardio en fitnesse gedaan en dat was op zaterdag 26 juni ook zijn vertrekpunt. Van Nijverdal liep hij naar Zwolle, Assen, Groningen. Leeuwarden, Lelystad, Haarlem. Den Haag, Utrecht, Middelburg, Den Bosch, Maastricht en tot slot Arnhem. Inmiddels is hij weer thuis! Na vier dagen uitrusten bij zijn zus en zwager, begon hij begin september aan de laatste etappe. Chapeau, Gerard!

Gerard: “Ik vind dat ik niet zo’n goede donatiewerver ben.” Maar, Gerard, er stond al 2500 euro op de teller toen je nog moest beginnen met je wandeltocht! En kijk nu: ruim 5000 euro voor KWF Kankerbestijding. Gerards Rondje Nederland bracht nog eens bijna 3500 euro op!

Een mooi initiatief, en een heel mooi alternatief voor Alpe d’HuZes.

Lees Gerards verhaal op Facebook.

‘Opgeven is geen optie!’

Waarom doe jij mee met Alpe d'HuZes? Heb je een bijzonder verhaal, of ken je iemand die een bijzonder verhaal wil vertellen? Mail naar: eindredactie@alpe-dhuzes.nl