Bijzonder verhaal

Aafke Rauwers

  

"Niek Rauwers, een Nobele Strijder"

Niek als stralend middelpunt tussen zussen Aafke en Silke

Nobel. Als je het in het woordenboek opzoekt kom je termen tegen als ‘grootmoedig’ en ‘met goede bedoelingen’. Niek Rauwers, een dertiger uit de Achterhoek, was dat zeker. In november 2021 is Niek overleden aan kanker. Na zijn overlijden heeft het drankje Nobel zijn weg gevonden van Ameland naar de Achterhoek. Als Nobele Strijders gaan familie en vrienden in juni voor Niek de Alpe d’Huez beklimmen.

Corona-tijd

In het voorjaar van 2021 voelt Niek Rauwers zich niet lekker. Zijn hoofd en nek blijken gezwollen. Het is dan coronatijd, dus wellicht zijn het klachten die bij een coronabesmetting horen. Als later zijn huid blauw begint te kleuren, wordt er onderzoek gedaan. Tussen zijn luchtpijp en zijn borstkas wordt een tumor met een doorsnede van een Galiameloen gevonden. “Een gigantische klap voor Niek zelf en voor zijn jonge gezin, maar ook voor ons als familie,” zo vertelt Aafke, Niek’s zus.

Rollercoaster

Niek blijkt Non Hodgkin-lymfoom te hebben. Er wordt meteen gestart met een pittige chemokuur, waar Niek gelukkig goed op reageert. Na de chemokuur zouden er bestralingen volgen. Maar doordat de tumor nog groeiende is, is bestraling niet mogelijk. Hierdoor wordt er overgegaan op een tweede lijns-behandeling. Ook dat gaat goed, tot er een onverwachte wending komt.

In het najaar van 2021 krijgt Niek zulke heftige hartritmestoornissen dat hij opgenomen moet worden. Zijn hartspier blijkt ontstoken als reactie op de gifstoffen die door zijn lijf denderen. Er zijn zorgen, maar er is nog geen paniek. Toch laat het lichaam van Niek hem in korte tijd meer en meer in de steek. Het onvermijdelijke gebeurt: Familie en vrienden moeten afscheid van hem nemen.

 

Afscheid vol humor

“Het afscheid van Niek hebben we geheel in zijn stijl in de voetbalkantine gevierd,” vertelt Aafke. “We hebben de muziek gedraaid waar Niek zo van hield. Niek had een bijzonder soort humor, dus bepaalde liedteksten, ja daarbij hielden sommige mensen hun oren wel even dicht. Alles paste bij Niek en we hebben samen gedanst en geproost om zijn leven te vieren.”

Dat proosten, dat gebeurt nog regelmatig. Niek gaf vlak voor zijn dood aan graag uitgestrooid te willen worden op Ameland, want daar had hij met zijn gezin nog zo’n fijne vakantie beleefd. Zijn schoonouders, ook liefhebbers van Ameland, introduceerden na het overlijden van Niek het Amelandse drankje Nobel bij zijn familie en vrienden. Het likeurtje is inmiddels behoorlijk thuis in de Achterhoek: In juni zal het als sponsor op het shirt van de negenentwintig Nobele Strijders mee de berg op gaan.

 

Hartverwarmend

Het dorp Etten leeft ontzettend mee. “Er worden bingoavonden georganiseerd door dorpsgenoten, die alle opbrengsten aan onze actie doneren. Echt fantastisch,” laat Aafke weten. “Inmiddels zijn al zestien sponsorplekken op ons shirt gevuld, en dat aantal groeit in rap tempo. En als klap op de vuurpijl gaan we ons eigen benefietconcert organiseren! Alle donaties voelen zo hartverwarmend. Dit helpt ons enorm. Eigenlijk zien we de hele reis richting Alpe d’HuZes als een stuk verwerking. Er met zijn allen zo naar toe leven geeft ons veel troost en veel energie. En als we straks in juni over de finish komen? Dan proosten we op Niek, mèt een glas Nobel!”

Waarom doe jij mee met Alpe d'HuZes? Heb je een bijzonder verhaal, of ken je iemand die een bijzonder verhaal wil vertellen? Mail naar: eindredactie@alpe-dhuzes.nl