Bijzonder verhaal

2 februari 2022

  

Zusjes Lotte en Sophie

Als kanker je gezin binnendringt

Drieënhalf jaar was Lotte Donkers toen ze zulke heftige hoofdpijnen kreeg, dat ze regelmatig riep: “Ik wil mijn hoofd eraf!” Na diverse onderzoeken bleek Lotte een hersentumor te hebben. Haar zusje Sophie was toen twee jaar en samen kunnen ze als geen ander vertellen wat er gebeurt als kanker je gezin binnendringt.

Missen

Twee open, vrolijke, jonge meiden. Meiden die beiden ervaringen rondom kanker hebben. Lotte als patiënt, hoewel ze dat woord liever niet gebruikt. “Ik ben niet de patiënt en papa en mama proberen me ook niet zo te behandelen. Ik ben gewoon Lotte met kanker.” En Sophie als zus die van kleins af aan meemaakte dat papa en mama vaak met Lotte op pad waren voor de behandelingen in Rotterdam en later in Utrecht.
“Als je dan die kleine Sophie haar armpjes ziet uitstrekken naar ons, omdat ze niet snapt dat papa en mama weer het ziekenhuis in gaan om bij Lotte te kunnen verblijven, dan breekt je hart,” vertelt vader Jochem. Sophie zelf is er nuchter onder. Ze weet dat ze papa, mama en haar zus veel heeft moeten missen, maar “dat heeft mij een heel speciale band met oma opgeleverd.”

Kut-plek

Na de ontdekking van haar hersentumor gaat Lotte vanaf 2012 tot drie keer toe een zwaar behandeltraject in van chemokuren. Bijna vier jaar van haar leven is ze onder behandeling om de kanker onder controle te krijgen. Want, zegt Lotte, “die tumor zit gewoon op een kut-plek!” Doordat de tumor zo dicht bij haar oogzenuw zit, is het belangrijk dat ze goed onder controle blijft, want het gevaar ligt op de loer dat de tumor haar zicht wegneemt.

Lotte Pippi

Een lange kanjerketting is het bewijs van vele, nare onderzoeken, prikken en behandelingen. Toen Lotte heel verdrietig was omdat ze haar derde chemobehandeling moest aangaan, gaf haar coach haar de bijnaam Lotte Pippi. Daarmee doelend op Pippi Langkous, die sterk is en de hele wereld aankan. Die bijnaam draagt Lotte met trots. Ze heeft haar eigen website zelfs die naam gegeven. Daarop verkoopt Lotte zelfgemaakte kaarten, om zo geld in te zamelen voor kankerbestrijding.

Kanker in je leven

Naast de kanjerketting zijn er nog legio voorbeelden waaruit blijkt dat kanker onderdeel is van het leven van de zussen. Zo heeft Sophie in 2020 haar haren gedoneerd, een stoere actie om aandacht te vragen voor kanker: “Want mensen met kanker kunnen ook hun haar verliezen.” Maandenlang liep Sophie met een korter koppie rond. Lotte daarentegen gruwelt van de geur van handgels die je nu in winkels tegenkomt, want die associeert ze met het ziekenhuis. En Fruitella-snoepjes lust ze niet meer, want daar kleven te veel herinneringen aan van vervelende behandelingen waarna er altijd zo’n snoepje volgde.

Sophie en Alpe d’HuZes

In 2015 had het gezin de eerste Alpe d’HuZes-ervaring. Toen nog in de veronderstelling dat deelname een afsluiting zou zijn van het kankertraject van Lotte. De realiteit bleek anders, want later dat jaar moest Lotte opnieuw onder behandeling en in 2018 volgde het derde traject. De zussen gingen in 2016 op een aanhangfiets achter hun ouders Jochem en Esther aan mee de berg op. “Ik heb het mama toen best zwaar gemaakt,” zegt Sophie, “want ik heb niet zoveel mee getrapt”.
Daar komt dit jaar verandering in, want Sophie wil in juni zelf de berg op gaan lopen. Om haar zus te steunen en om een overleden vriend van papa te herdenken. Waar ze jarenlang aan de zijlijn moest toekijken, wil ze nu zelf de Alpe beklimmen om daarmee echt iets te kunnen doen tegen kanker. Ze heeft het plan opgepakt om tijdens de training voor Alpe d’HuZes onderweg zwerfafval op te halen. Een echte win-winsituatie dus, die haar al veel donaties opleverde.

Wat Alpe d’HuZes zo speciaal maakt? Daar zijn de zussen het samen meteen over eens: “Er is zo’n positieve sfeer daar, je moet het meegemaakt hebben om dat te snappen!”

Website Lotte Pippi: https://www.lottepippi.nl/
Actiepagina Sophie: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/SophieDonkers9028

 

Waarom doe jij mee met Alpe d'HuZes? Heb je een bijzonder verhaal, of ken je iemand die een bijzonder verhaal wil vertellen? Mail naar: eindredactie@alpe-dhuzes.nl