Veelgestelde vragen

 Algemeen

Wanneer is de koersweek?

Van zondag 29 mei 2022 t/m vrijdag 3 juni 2022 is de uitgestelde jubileumkoersweek. Ons evenement kent een hele koersweek rondom de Alpe d'HuZes-koersdag. Zo hebben we op elke dag een programma waarin we kanker met elkaar bespreekbaar maken. Een fantastische week vol saamhorigheid en emotie. Het gaat niet alleen maar om die ene dag, ga voor de complete beleving! De koersweek is ook weer onderdeel van een heel koersjaar, waarin allerlei Alpe d'HuZes-dagen worden georganiseerd. Bekijk het gehele jaarprogramma hier.

Worden personen die zich inzetten voor Alpe d’HuZes betaald?

Nee! Alpe d’HuZes draait volledig op vrijwilligers. Iedereen die zich inzet voor Alpe d’HuZes doet dat voor 100 procent op vrijwillige basis. Van beveiliger of cateraar tot arts of voorzitter. Niemand ontvangt een vergoeding voor z’n werkzaamheden. Dit is in onze statuten vastgelegd.

 Inschrijving

Kan ik zowel fietsen als (hard)lopen op de koersdag?

Ja, dat kan. Als je je inschrijft als deelnemer kun je invullen dat je wilt fietsen en (hard)lopen. Je krijgt dan twee dezelfde startnummers van ons. Een voor aan je fiets en een voor op je shirt, zodat al je beklimmingen geregistreerd worden.

Een actiepagina: wat is dat?

Er zijn twee soorten actiepagina’s: (1) voor deelnemers en (2) voor teams

 1. Persoonlijke actiepagina: voor elke deelnemer
  De persoonlijke actiepagina die je van ons krijgt is eigenlijk jouw 'visitekaartje' voor je deelname aan Alpe d’HuZes. Je kunt er je persoonlijke verhaal vertellen: waarom doe jij mee? Je kunt er een blog bijhouden en foto’s plaatsen. Je actiepagina is een hulpmiddel om donateurs te motiveren en ze op de hoogte te houden van je vorderingen.
  Op deze pagina kan iedereen rechtstreeks geld doneren voor jouw actie. Dit kan via iDEAL, Credit Card of een factuur. iDEAL en credit card heeft de voorkeur, omdat het geld dan automatisch en direct wordt verwerkt op je actiepagina. Facturen moeten na betaling handmatig aan actiepagina's worden gekoppeld, wat gemiddeld 4 weken duurt
 2. Actiepagina voor het team
  Als je deelnemer bent in een team, krijgt het team een algemene teampagina. Het team kan zich daar introduceren. Je hebt dan dus de teampagina met daarachter de actiepagina's van de teamleden.
  De bedrijfslogo's van jouw persoonlijke sponsor(s) kun je door de teamcaptain laten uploaden naar de actiepagina. Het logo is dan zichtbaar op jouw pagina en op die van je teamcaptain.

Wat is het inschrijfgeld voor teams?

Er zijn geen kosten verbonden aan het inschrijven van teams. Alle teamleden die zich inschrijven via de uitnodiging van de teamcaptain, betalen het inschrijfgeld van 145 euro per persoon.

Waar vind ik het deelnemersreglement?

Het deelnemersreglement vind je hier. Bij inschrijving geef je akkoord hiervoor.

Waar kan ik mij afmelden?

Worden de donaties die ik al op mijn actiepagina heb teruggestort als ik mij uitschrijf?

Nee, deze donaties worden niet teruggestort. En je krijgt ook je inschrijfgeld niet terug.

 Donaties

Wanneer worden de donaties van 2020 en 2021 overgemaakt naar KWF?

Op 5 juni 2020 en 1 september 2021 heeft Alpe d'HuZes de tussenstand overgemaakt naar KWF Kankerbestrijding. Dat hebben we samen met KWF besloten. Zo zorgen we ervoor dat het onderzoek naar kanker kan doorgaan. Bovendien wil Alpe d'HuZes geen 'bank' zijn die grote sommen geld beheert. Na de editie van 2022 maken we bekend welk bedrag er in totaal over Alpe d'HuZes 2020, 2021 en 2022 is gedoneerd. Natuurlijk vermelden we daarbij dan ook de voorschotten die we al hebben overgemaakt aan het KWF. Lees hier meer.

Wat is het verschil tussen een donateur en sponsor?

 • Een donateur doneert geld aan het Alpe d'HuZes/KWF-fonds via een actiepagina van een team of deelnemer, of doneert direct aan het fonds. Het kan ook bijvoorbeeld via een donatiebox of een actie van een deelnemer. Alle donaties aan het fonds komen volledig ten goede aan (wetenschappelijk) kankeronderzoek.
 • Een sponsor ondersteunt (de organisatie van) het Alpe d’HuZes-evenement financieel en/of in natura. Als tegenprestatie kan de sponsor op verschillende manieren extra aandacht krijgen, afhankelijk van de hoogte van het bedrag of de waarde van de steun in natura.

Meer weten over sponsoring? Mail naar sponsoring@alpe-dhuzes.nl

Waarom zou ik Alpe d’HuZes als donateur of sponsor steunen?

1. Met jouw steun draag je bij aan:

 • meer (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker en naar de verbetering van kwaliteit leven van mensen met kanker
 • het zo snel mogelijk onder controle krijgen van kanker als ziekte
 • een toekomst waarin mensen niet meer doodgaan aan kanker

2. Je steekt nabestaanden en kankerpatiënten een hart onder de riem.
3. Onbaatzuchtig iets voor een ander doen geeft een goed gevoel.
4. Je kunt of wilt niet deelnemen, maar zo help je tóch. Elke euro helpt!

Als donateur:

 • Jouw donatie aan het Alpe d’HuZes/KWF-fonds, gaat direct en voor 100 procent naar kankeronderzoek.
 • Met jouw donatie aan een deelnemer sta je de deelnemer bij in zijn motivatie en enthousiasme om aan Alpe d’HuZes deel te nemen.
 • Jouw donatie aan een team kan ervoor zorgen dat het logo van jouw organisatie op de teamkleding, en op de teampagina komt. Donateurs vanaf 2500 euro kunnen hun bedrijfslogo en bedrijfsnaam met internetlink op onze website laten plaatsen. (zie tabel Donatiemogelijkheden)

Als sponsor:

 • Alpe d’HuZes kan niet worden georganiseerd zonder sponsoren die de organisatie financieel en/of in natura ondersteunen. Met hun bijdrage kan Alpe d’HuZes jaarlijks miljoenen euro’s beschikbaar stellen voor kankeronderzoek.
 • Conform de tabel Tegenprestaties sponsoren kun je exposure met jouw organisatie krijgen. Het vergroot de naamsbekendheid van je organisatie en draagt bij aan een positief imago.
 • Het versterkt de saamhorigheid binnen de organisatie om gezamenlijk iets te doen voor een goed doel. Dit heeft een positieve invloed op werknemers (sponsor je niet de organisatie maar wil je als bedrijfsteam meedoen aan Alpe d’HuZes, dat kan!).
 • De organisatie draagt bij aan maatschappelijk verantwoord en bewust ondernemen. Je kunt het onderdeel maken van de mvo-strategie.

Is Alpe d’HuZes een ANBI erkend goed doel? Heb ik bij een donatie of sponsoring daarom een fiscaal voordeel?

Ja, Stichting Alpe d'HuZes is door de Belastingdienst ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) erkend. Hier vind je wat dat voor jou als sponsor of donateur betekent.

Voor mijn acties om donateurs te werven ben ik op zoek naar het logo van Alpe d'HuZes of ander promotiemateriaal. Waar vind ik dat?

Download hier je logo's en ander promotiemateriaal. Je kunt al het materiaal vrij gebruiken.

Hoe kan ik opgehaalde donaties storten op mijn actiepagina?

Als je een bedrag – bijvoorbeeld een contante donatie, of de opbrengst van een doneeractie – op je eigen actiepagina wilt storten, ga dan als volgt te werk:

 • Ga naar: www.opgevenisgeenoptie.nl
 • Klik op de rode Doneer-knop.
 • Zoek je eigen actiepagina en maak de donatie verder af.
 • Vul eventueel de naam van de donateur en zijn/haar e-mailadres in.

Vergeet niet je donateurs daarna te bedanken via je actiepagina!

Hoe kan ik een donateur bedanken, ik ontvang immers zijn/haar e-mailadres niet?

Na elke donatie ontvang je van ons een bevestigingsmail. Vanwege de nieuwe privacywetgeving, de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), mogen we geen e-mailadres van de donateur versturen. Geen probleem, zo kun je de donateur toch bedanken:

 • Log in op je actiepagina.
 • Kies voor de optie ‘Mijn donaties’. Daar staan al jouw (persoonlijke) donaties vermeld.
 • Klik bij de donatie op de rode knop ‘Verstuur bedankje’.
 • Kies voor de standaardtekst of maak een eigen, persoonlijke tekst.
 • Vervolgens verandert de kleur van de knop in grijs en verandert de tekst in ‘Bedankje verstuurd’.

Ik heb een donatie ontvangen maar die zie ik niet terug op mijn actiepagina.

Het kan zijn dat je donateur het bedrag rechtstreeks op de algemene actiepagina van Alpe d’HuZes heeft overgemaakt. Als het een betaling via factuur betreft, zijn de betalingskenmerken misschien niet juist vermeld. Wij kunnen dit nakijken en herstellen, áls we de betalingskenmerken ontvangen: de datum van betaling, het rekeningnummer van de donateur en het bedrag.
Neem in dat geval contact op met: deelnemers@alpe-dhuzes.nl

Mijn donateur heeft via een factuur een donatie gedaan. Het bedrag staat nog onder 'toezeggingen' en niet onder 'behaald'. Wanneer staat het bedrag bij mijn behaalde bedrag?

Betaalde facturen komen binnen in een ander systeem en niet rechtstreeks op je actiepagina. Een betaalde factuur wordt niet automatisch omgezet in een 'donatie'. Dit moet handmatig gebeuren en dat duurt gemiddeld vier weken. Je kunt zelf facturen uitsturen, je donateurs kunnen zelf een factuur maken.

Mijn donateur heeft per ongeluk twee keer betaald. Kan dat één keer worden teruggestort?

Ja, dat kan. Stuur ons de betalingskenmerken – de datum van betaling, het rekeningnummer van de sponsor/donateur en het bedrag –, dan zorgen we ervoor dat het te veel betaalde bedrag wordt teruggestort. Hou er rekening mee dat dit een paar weken kan duren. Mailen kan naar: deelnemers@alpe-dhuzes.nl

Hoe wordt het geld uit het Alpe d’HuZes/KWF-fonds besteed?

Alle donaties gaan direct naar het Alpe d’HuZes/KWF-fonds, dat wordt beheerd door KWF Kankerbestrijding. Vanaf de oprichting van Alpe d’HuZes is KWF Kankerbestrijding verantwoordelijk voor de besteding van deze opbrengsten. 100 procent van de donaties gaat naar kankeronderzoek.
Lees hier welke kankeronderzoeken gefinancierd worden uit het Alpe d'HuZes/KWF-fonds.

 Koerskleding

Mag ik mijn Alpe d'HuZes-kleding 2020/2021 aantrekken tijdens Alpe d'HuZes 2022

Ja hoor, natuurlijk. Je kunt ook nog een nieuw shirt voor 2022 bestellen.

Hoe en tot wanneer kan ik kleding bestellen?

Kleding bestellen gaat via de webshop van onze kledingleverancier Bioracer.

Deelnemers 2020 en/of 2021 kunnen via hun eerder ontvangen link op de Bioracer-webshop extra kleding kopen.

Ben je een nieuwe deelnemer voor 2022, dan ontvang je een nieuwe link van Bioracer. Je kunt daarna je gratis kledingset bestellen in de Bioracer-webshop, en evt. extra kleding kopen.

Je kunt kleding bestellen t/m 20 februari 2022.

 

Tot wanneer kan ik mijn kledingmaat wijzigen en extra kleding bestellen?

Tot en met 20 februari 2022 kun je je kledingmaat wijzigen op de website van Bioracer, de kledingleverancier. Teamleden kunnen hun maten alleen door de teamcaptain laten aanpassen. Tot dan kun je ook extra kleding bijbestellen, bijvoorbeeld voor je grote ‘sponsors’ (donateurs) die met hun logo op je shirt komen.

Hoe en tot wanneer kan ik logo’s uploaden voor op mijn shirt?

Individuele deelnemers (zonder team) en teamcaptains kunnen via de logo-pagina van Bioracer de logo’s uploaden die zij achter op hun shirt gedrukt willen hebben. Er is plek voor maximaal 16 logo’s. Voorwaarden voor het plaatsen van logo’s vind je hier (link). Je kan zelf bepalen in welke volgorde/plek je de logo’s wilt plaatsen.

Let op 1:

Alleen logo’s in vectorformaat zijn bruikbaar, dus bestandsformaten AI, EPS of PDF.

Logo’s van het bestandsformaat JPG kunnen niet worden gedrukt op de shirts. Onze kledingleverancier keurt of de logo’s van het juiste formaat zijn. Bij eventuele afkeuring krijg je de kans om het aanpassen, als daar nog tijd voor is.
Houd je hier alsjeblieft aan, dat voorkomt een hoop gedoe en teleurstelling op het laatste moment.

Uploaden van logo’s kan t/m 13 februari 2022.

Let op 2:

Wil je je (al geüploade) logo’s ook op je koerskleding van 2022? Dan moet je de logo’s van editie 2020/2021 opnieuw uploaden! Ook al zijn ze al eerder geüpload! Alleen teamcaptains of individuele deelnemers (zonder team) kunnen de logo’s uploaden.

Zijn er uiterlijk 13 februari 2022 geen logo’s geüpload, dan levert Bioracer de bestelde koerskleding zonder logo’s!

 

Wanneer en hoe krijg ik mijn koerskleding?

Alle kleding die deelnemers (Alpe d’HuZes) en vrijwilligers (Alpe d’HuZus) hebben besteld voor editie 2022 wordt geleverd tijdens de kick-off op Papendal op zondag 15 mei 2022.

Wanneer kan ik mijn koerskleding ophalen?

Je kunt je kleding (laten) ophalen tijdens de kick-off op Papendal op zondag 15 mei 2022.

 Voorbereiding

Kan ik de beklimming wel aan?

Alpe d’HuZes is geen wedstrijd. Je wordt aangemoedigd om het in je eigen tempo te doen, aangezien deelnemers van alle conditieniveaus deelnemen.
Ruststops en aanmoedigingen van onze vrijwilligers en je familie zullen je over de streep krijgen.
Goeie training en voorbereiding en je kunt het!

Ik heb nog nooit een berg als Alpe d’Huez beklommen. Moet ik trainen?

We moedigen je aan om te trainen voor Alpe d’HuZes omdat het een zware beklimming is, maar jij kunt het! Waarom zou je je conditie niet een boost geven!
Lees op onze trainingspagina tips en handleidingen om je te helpen van de bank te komen en naar de top te gaan.

Is een sportmedisch onderzoek verplicht en wat is het nut daarvan?

Jouw gezondheid is jouw verantwoordelijkheid. Een sportmedisch onderzoek is niet verplicht, maar we raden je sterk aan dit wel te doen. Je kunt een sportmedisch onderzoek vergelijken met een apk-keuring voor je lichaam: een check voordat je je lichaam serieus gaat belasten.

Een beklimming van de Alpe d’Huez is een zware inspanning, zeker als je meerdere beklimmingen op één dag doet. Als organisator van een sportief evenement willen we dat alle deelnemers na afloop weer gezond naar huis kunnen. We doen er daarom alles aan om de risico’s tijdens de koersdag zo klein mogelijk te houden. We zorgen voor de verkeersveiligheid en een professioneel medisch team komt snel in actie als medische hulp nodig is.

Neem dan ook je verantwoordelijkheid en begin fit aan de koersweek.

Wanneer kan ik het best aankomen in Frankrijk?

Wil je niks missen van de hele koersweek, plan je reis dan zo dat je in de loop van zondagmiddag 30 mei 2022 op je verblijfadres aankomt. Je kunt dan 's avonds de opening van de koersweek bijwonen. Ben je er zaterdag al, dan kun je het konvooi van de Alpe d'HuZes-vrachtwagens de berg op zien gaan. Zo mooi!

Als het voor jou onmogelijk is de hele koersweek bij te wonen, houd er dan bij je planning rekening mee dat de berg op woensdag 1 juni 2022 tijdens Alpe d'HuZus van 10.00 tot 16.00 uur afgesloten is voor autoverkeer.

Op donderdag 2 juni 2022, op de Alpe d’HuZes-koersdag, is de Alpe van 03.00 tot 20.00 uur afgesloten voor autoverkeer.

Hoe kan ik naar Alpe d’Huez reizen?

De afstand van Amsterdam naar de Alpe d’Huez is circa 1100 km. Verschillende wegen leiden naar de Alpe d’Huez:

 • Met de auto: vraag op een Alpe d’HuZes-dag of via social media naar carpool-mogelijkheden met mensen uit jouw regio.
 • Met een bus: vanuit Nederland vertrekken meerdere bussen. Houd social media in de gaten.
 • Met de trein: tot en met Grenoble kun je per trein reizen. Houd er rekening mee dat je nog een auto moet huren of je neemt de bus. Vanaf het busstation in Grenoble rijden shuttlebussen in 1,5 uur naar het dorp Alpe d’Huez.
 • Met de fiets: goedkoop en milieuvriendelijk. En meteen een goede training voor de grote dag! Trek er minimaal een week voor uit.
 • Vliegen: je kunt vliegen naar Lyon of Geneve. Houd er rekening mee dat je nog een auto moet huren of met het openbaar vervoer moet reizen.

Waar kan ik verblijven?

Je kunt een accommodatie zoeken in het dal of boven op de berg. Wil je dicht bij de finish of juist bij de start verblijven? De meeste (avond)activiteiten zijn boven. Maar in het dal is een grote supermarkt en het is er vaak wat warmer dan boven.
Er zijn hotels, appartementen en campings. Kies maar!

 

 

 

Maaltijden

Ik heb maaltijdbonnen besteld en betaald voor de editie in 2020, hoe zit het daarmee?

Bestelde maaltijdbonnen blijven geldig voor de koersweek in 2022.