Veelgestelde vragen

 Algemeen

Wanneer is de koersweek?

add remove

Alpe d'HuZes wordt altijd gehouden op de 1e donderdag in juni. In 2024 is dat op donderdag 6 juni.

Ons evenement kent een hele koersweek rondom de Alpe d'HuZes-koersdag. Zo hebben we op elke dag een programma waarin we kanker met elkaar bespreekbaar maken. Een fantastische week vol saamhorigheid en emotie. Het gaat niet alleen maar om die ene dag, ga voor de complete beleving! De koersweek is ook weer onderdeel van een heel koersjaar, waarin allerlei Alpe d'HuZes-dagen worden georganiseerd. Bekijk het gehele jaarprogramma hier.

Worden personen die zich inzetten voor Alpe d’HuZes betaald?

add remove

Nee! Alpe d’HuZes draait volledig op vrijwilligers. Iedereen die zich inzet voor Alpe d’HuZes doet dat voor 100 procent op vrijwillige basis. Van beveiliger of cateraar tot arts of voorzitter. Niemand ontvangt een vergoeding voor z’n werkzaamheden. Dit is in onze statuten vastgelegd.

Wanneer ga ik als (hard)loper de berg op?

add remove

Iedereen die ingeschreven staat voor Alpe d'HuZes gaat op donderdag omhoog. Wandelaars en hardlopers gaan op dezelfde dag omhoog als de fietsers.

Kan ik zowel fietsen als (hard)lopen op de koersdag?

add remove

Ja, dat kan. Als je je inschrijft als deelnemer kun je invullen dat je wilt fietsen en (hard)lopen. Je krijgt dan twee dezelfde startnummers van ons. Een voor aan je fiets en een voor op je shirt, zodat al je beklimmingen geregistreerd worden.

Wat is de minimum leeftijd voor deelname en wat zijn de inschrijfvoorwaarden voor jonge deelnemers?

add remove

De minimumleeftijd voor deelname aan Alpe d'HuZes is 7 jaar. Deelnemers onder de 16 jaar dienen begeleid te worden door een volwassen ingeschreven deelnemer en zij mogen niet met de fiets afdalen.

Is er een wachtlijst voor deelname aan Alpe d'HuZes?

add remove

Nee, er is geen wachtlijst voor deelname aan Alpe d'HuZes. Er kunnen maximaal 5000 deelnemers meedoen en hierbij geldt vol=vol.

Ik doe voor het eerst mee. Zijn er ook informatiedagen voor de deelnemers?

add remove

Er worden 3 informatiedagen in Nederland georganiseerd voor onze deelnemers. De eerste informatiedag is op zaterdag 4 november in Gorinchem. In maart 2024 is er nog een 2e informatiedag (datum en plek wordt nog gecommuniceerd) en tijdens de kick-off op Papendal (datum in mei nog niet bekend) wordt de laatste informatie gedeeld. Tijdens de kick-off kan je ook de bestelde koerskleding afhalen. De informatiedagen zijn ook interessant voor familieleden en eventuele supporters. Dus neem ze gerust mee.

 Inschrijving

Wanneer kan ik inschrijven voor Alpe d'HuZes 2024?

add remove

De inschrijvingstermijn start op half oktober 2023 en sluit op 31 maart 2024 om 23.59 uur of bij het bereiken van 5000 deelnemers.

Wat zijn de inschrijfkosten?

add remove

De hoogte van het inschrijfgeld is nog niet bekend.

Wat is het inschrijfgeld voor teams?

add remove

Er zijn geen kosten verbonden aan het inschrijven van teams. Alle teamleden die zich inschrijven via de uitnodiging van de teamcaptain, betalen hetzelfde inschrijfgeld als een individuele deelnemer. De hoogte van het inschrijfgeld is nog niet bekend.

Onze werkgever wil het inschrijfgeld voor alle werknemers betalen, is dat ook mogelijk?

add remove

Ja, dat is mogelijk. De teamcaptain kan bij het aanmelden van het team ook meteen in 1 keer voor alle teamleden het inschrijfgeld betalen.

Hoe schrijf ik een team in?

add remove

De teamcaptain schrijft als eerste zichzelf en het team in via de website. Vervolgens mailt hij alle overige teamleden een uitnodiging met link waarmee de overige teamleden hun deelname kunnen bevestigen.

Uit hoeveel leden kan een team maximaal bestaan?

add remove

Per team kunnen maximaal 10 deelnemende leden aangemeld worden. Het inschrijven van meerdere teams is uiteraard mogelijk.

Een actiepagina: wat is dat?

add remove

Er zijn twee soorten actiepagina’s: (1) voor deelnemers en (2) voor teams

 1. Persoonlijke actiepagina: voor elke deelnemer
  De persoonlijke actiepagina die je van ons krijgt is eigenlijk jouw 'visitekaartje' voor je deelname aan Alpe d’HuZes. Je kunt er je persoonlijke verhaal vertellen: waarom doe jij mee? Je kunt er een blog bijhouden en foto’s plaatsen. Je actiepagina is een hulpmiddel om donateurs te motiveren en ze op de hoogte te houden van je vorderingen.
  Op deze pagina kan iedereen rechtstreeks geld doneren voor jouw actie. Dit kan via iDEAL, Credit Card of een factuur. iDEAL en credit card heeft de voorkeur, omdat het geld dan automatisch en direct wordt verwerkt op je actiepagina. Facturen moeten na betaling handmatig aan actiepagina's worden gekoppeld, wat gemiddeld 4 weken duurt
 2. Actiepagina voor het team
  Als je deelnemer bent in een team, krijgt het team een algemene teampagina. Het team kan zich daar introduceren. Je hebt dan dus de teampagina met daarachter de actiepagina's van de teamleden.
  De bedrijfslogo's van jouw persoonlijke sponsor(s) kun je door de teamcaptain laten uploaden naar de actiepagina. Het logo is dan zichtbaar op jouw pagina en op die van je teamcaptain.

Waar vind ik het deelnemersreglement?

add remove

Het deelnemersreglement vind je hier. Bij inschrijving geef je akkoord hiervoor.

Waar kan ik mij afmelden?

add remove

Worden de donaties die ik al op mijn actiepagina heb teruggestort als ik mij uitschrijf?

add remove

Nee, deze donaties worden niet teruggestort. En je krijgt ook je inschrijfgeld niet terug.

 Donaties

Voor mijn acties om donateurs te werven ben ik op zoek naar het logo van Alpe d'HuZes of ander promotiemateriaal. Waar vind ik dat?

add remove

Download hier je logo's en ander promotiemateriaal. Je kunt al het materiaal vrij gebruiken.

Hoe kan ik opgehaalde donaties storten op mijn actiepagina?

add remove

Als je een bedrag – bijvoorbeeld een contante donatie, of de opbrengst van een doneeractie – op je eigen actiepagina wilt storten, ga dan als volgt te werk:

 • Ga naar: www.opgevenisgeenoptie.nl
 • Klik op de rode Doneer-knop.
 • Zoek je eigen actiepagina en maak de donatie verder af.
 • Vul eventueel de naam van de donateur en zijn/haar e-mailadres in.

Vergeet niet je donateurs daarna te bedanken via je actiepagina!

Ik heb een donatie ontvangen maar die zie ik niet terug op mijn actiepagina.

add remove

Het kan zijn dat je donateur het bedrag rechtstreeks op de algemene actiepagina van Alpe d’HuZes heeft overgemaakt. Als het een betaling via factuur betreft, zijn de betalingskenmerken misschien niet juist vermeld. Wij kunnen dit nakijken en herstellen, áls we de betalingskenmerken ontvangen: de datum van betaling, het rekeningnummer van de donateur en het bedrag.
Neem in dat geval contact op met: deelnemers@alpedhuzes.nl

Hoe kan ik een donateur bedanken, ik ontvang immers zijn/haar e-mailadres niet?

add remove

Na elke donatie ontvang je van ons een bevestigingsmail. Vanwege de nieuwe privacywetgeving, de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), mogen we geen e-mailadres van de donateur versturen. Geen probleem, zo kun je de donateur toch bedanken:

 • Log in op je actiepagina.
 • Kies voor de optie ‘Mijn donaties’. Daar staan al jouw (persoonlijke) donaties vermeld.
 • Klik bij de donatie op de rode knop ‘Verstuur bedankje’.
 • Kies voor de standaardtekst of maak een eigen, persoonlijke tekst.
 • Vervolgens verandert de kleur van de knop in grijs en verandert de tekst in ‘Bedankje verstuurd’.

Mijn donateur heeft via een factuur een donatie gedaan. Het bedrag staat nog onder 'toezeggingen' en niet onder 'behaald'. Wanneer staat het bedrag bij mijn behaalde bedrag?

add remove

Betaalde facturen komen binnen in een ander systeem en niet rechtstreeks op je actiepagina. Een betaalde factuur wordt niet automatisch omgezet in een 'donatie'. Dit moet handmatig gebeuren en dat duurt gemiddeld vier weken. Je kunt zelf facturen uitsturen, je donateurs kunnen zelf een factuur maken.

Er is per ongeluk op een verkeerde pagina gestort, kan dit gecorrigeerd worden?

add remove

Neem hiervoor contact op met team Deelnemers Coordinatie via deelnemers@alpedhuzes.nl

Mijn donateur heeft per ongeluk twee keer betaald. Kan dat één keer worden teruggestort?

add remove

Ja, dat kan. Stuur ons de betalingskenmerken – de datum van betaling, het rekeningnummer van de sponsor/donateur en het bedrag –, dan zorgen we ervoor dat het te veel betaalde bedrag wordt teruggestort. Hou er rekening mee dat dit een paar weken kan duren. Mailen kan naar: deelnemers@alpedhuzes.nl

Kan ik ook anoniem doneren?

add remove

Het is inderdaad mogelijk om anoniem te doneren. Jouw naam wordt dan niet vermeld op onze website. De deelnemer ontvangt altijd wel een bevestigingsmail met jouw naam en emailadres. Hierdoor kan hij/zij jou altijd bedanken voor de donatie.

Wat is het verschil tussen een donateur en sponsor?

add remove
 • Een donateur doneert geld aan het Alpe d'HuZes/KWF-fonds via een actiepagina van een team of deelnemer, of doneert direct aan het fonds. Het kan ook bijvoorbeeld via een donatiebox of een actie van een deelnemer. Alle donaties aan het fonds komen volledig ten goede aan (wetenschappelijk) kankeronderzoek.
 • Een sponsor ondersteunt (de organisatie van) het Alpe d’HuZes-evenement financieel en/of in natura. Als tegenprestatie kan de sponsor op verschillende manieren extra aandacht krijgen, afhankelijk van de hoogte van het bedrag of de waarde van de steun in natura.

Meer weten over sponsoring? Mail naar sponsoring@alpedhuzes.nl

Hoe kan ik vanuit het buitenland doneren?

add remove

Donateurs in het buitenland kunnen via een donatie op faktuur of dmv een creditcard betaling doneren. Bij een donatie op faktuur ontvangen zij een mail met de factuur en betalingsinstructies waarna zij de donatie naar ons kunnen overmaken.

Is Alpe d’HuZes een ANBI erkend goed doel? Heb ik bij een donatie of sponsoring daarom een fiscaal voordeel?

add remove

Ja, Stichting Alpe d'HuZes is door de Belastingdienst ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) erkend. Hier vind je wat dat voor jou als sponsor of donateur betekent.

Tot wanneer kan er gedoneerd worden?

add remove

De editie van 2023 wordt eind september 2023 door ons afgesloten. Tot die tijd blijven de actiepagina's online en kan er ook gedoneerd worden.

Hoe wordt het geld uit het Alpe d’HuZes/KWF-fonds besteed?

add remove

Alle donaties gaan direct naar het Alpe d’HuZes/KWF-fonds, dat wordt beheerd door KWF Kankerbestrijding. Vanaf de oprichting van Alpe d’HuZes is KWF Kankerbestrijding verantwoordelijk voor de besteding van deze opbrengsten. 100 procent van de donaties gaat naar kankeronderzoek.
Lees hier welke kankeronderzoeken gefinancierd worden uit het Alpe d'HuZes/KWF-fonds.

Waarom zou ik Alpe d’HuZes als donateur of sponsor steunen?

add remove

1. Met jouw steun draag je bij aan:

 • meer (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker en naar de verbetering van kwaliteit leven van mensen met kanker
 • het zo snel mogelijk onder controle krijgen van kanker als ziekte
 • een toekomst waarin mensen niet meer doodgaan aan kanker

2. Je steekt nabestaanden en kankerpatiënten een hart onder de riem.
3. Onbaatzuchtig iets voor een ander doen geeft een goed gevoel.
4. Je kunt of wilt niet deelnemen, maar zo help je tóch. Elke euro helpt!

Als donateur:

 • Jouw donatie aan het Alpe d’HuZes/KWF-fonds, gaat direct en voor 100 procent naar kankeronderzoek.
 • Met jouw donatie aan een deelnemer sta je de deelnemer bij in zijn motivatie en enthousiasme om aan Alpe d’HuZes deel te nemen.
 • Jouw donatie aan een team kan ervoor zorgen dat het logo van jouw organisatie op de teamkleding, en op de teampagina komt. Donateurs vanaf 2500 euro kunnen hun bedrijfslogo en bedrijfsnaam met internetlink op onze website laten plaatsen. (zie tabel Donatiemogelijkheden)

Als sponsor:

 • Alpe d’HuZes kan niet worden georganiseerd zonder sponsoren die de organisatie financieel en/of in natura ondersteunen. Met hun bijdrage kan Alpe d’HuZes jaarlijks miljoenen euro’s beschikbaar stellen voor kankeronderzoek.
 • Conform de tabel Tegenprestaties sponsoren kun je exposure met jouw organisatie krijgen. Het vergroot de naamsbekendheid van je organisatie en draagt bij aan een positief imago.
 • Het versterkt de saamhorigheid binnen de organisatie om gezamenlijk iets te doen voor een goed doel. Dit heeft een positieve invloed op werknemers (sponsor je niet de organisatie maar wil je als bedrijfsteam meedoen aan Alpe d’HuZes, dat kan!).
 • De organisatie draagt bij aan maatschappelijk verantwoord en bewust ondernemen. Je kunt het onderdeel maken van de mvo-strategie.

 Koerskleding

Hoe kan ik de koerskleding bestellen?

add remove

Na het afronden van de inschrijving ontvang je een externe mail met link naar de speciale webshop van onze kledingleverancier (Bioracer). In de webshop kan je een gratis kledingset (broek en shirt) bestellen. Het is ook mogelijk om tegen betaling extra kledingstukken aan te schaffen.

 

Hoe kan ik logo’s uploaden voor op mijn shirt?

add remove

Individuele deelnemers en de teamcaptains ontvangen een extra mail van Bioracer met link naar de uploadpagina voor de logo's. Teamleden moeten hun logo's dus zelf naar hun teamcaptain mailen die ze vervolgens upload. Meer informatie vind je hier.

Wordt ook de extra bestelde kleding bedrukt met de logo's?

add remove

Ja, ook op alle extra bestelde bovenkleding (bijv. regenjas, windstopper, winterjack) worden de aangeleverde logo's bedrukt door Bioracer.

Tot wanneer kan ik mijn kleding bestellen?

add remove

Het is nog niet bekend tot wanneer gepersonaliseerde kleding (inclusief naam en sponsorlogo's) besteld kan worden. Kleding besteld na deze datum kan niet voorzien worden van jouw naam en logo's.

Wanneer ontvang ik mijn koerskleding?

add remove

De bestelde kleding (inclusief de eventuele extra bestelde artikelen) kan worden opgehaald tijdens de kick-off op Papendal.

Ik heb een verkeerd maat besteld, kan ik mijn kleding omruilen?

add remove

Nee, dat is niet mogelijk. Vanwege de kosten houden we namelijk geen voorraadartikelen aan. Daarnaast wordt de bovenkleding ook bedrukt met jouw (team)naam en eventuele logo's. Hierdoor is omruilen van de kleding niet mogelijk. Twijfel je over de juiste maatvoering? Kom dan de kleding tijdens de 1e deelnemersdag op 5 november passen of ga langs bij de winkels waar de paskleding na die datum ook beschikbaar is.

 Voorbereiding

Kan ik de beklimming wel aan?

add remove

Alpe d’HuZes is geen wedstrijd. Je wordt aangemoedigd om het in je eigen tempo te doen, aangezien deelnemers van alle conditieniveaus deelnemen.
Ruststops en aanmoedigingen van onze vrijwilligers en je familie zullen je over de streep krijgen.
Goeie training en voorbereiding en je kunt het!

Ik heb nog nooit een berg als Alpe d’Huez beklommen. Moet ik trainen?

add remove

We moedigen je aan om te trainen voor Alpe d’HuZes omdat het een zware beklimming is, maar jij kunt het! Waarom zou je je conditie niet een boost geven!
Lees op onze trainingspagina tips en handleidingen om je te helpen van de bank te komen en naar de top te gaan.

Is een sportmedisch onderzoek verplicht en wat is het nut daarvan?

add remove

Jouw gezondheid is jouw verantwoordelijkheid. Een sportmedisch onderzoek is niet verplicht, maar we raden je sterk aan dit wel te doen. Je kunt een sportmedisch onderzoek vergelijken met een apk-keuring voor je lichaam: een check voordat je je lichaam serieus gaat belasten.

Een beklimming van de Alpe d’Huez is een zware inspanning, zeker als je meerdere beklimmingen op één dag doet. Als organisator van een sportief evenement willen we dat alle deelnemers na afloop weer gezond naar huis kunnen. We doen er daarom alles aan om de risico’s tijdens de koersdag zo klein mogelijk te houden. We zorgen voor de verkeersveiligheid en een professioneel medisch team komt snel in actie als medische hulp nodig is.

Neem dan ook je verantwoordelijkheid en begin fit aan de koersweek.

 Reis en Verblijf

 

Wanneer kan ik het best aankomen in Frankrijk?

add remove

Wil je niks missen van de hele koersweek, plan je reis dan zo dat je in de loop van zondagmiddag 2 juni 2024 op je verblijfadres aankomt. Je kunt dan 's avonds de opening van de koersweek bijwonen. Ben je er zaterdag al, dan kun je het konvooi van de Alpe d'HuZes-vrachtwagens de berg op zien gaan. Zo mooi!

Als het voor jou onmogelijk is de hele koersweek bij te wonen, houd er dan bij je planning rekening mee dat de berg op woensdag 5 juni 2024 tijdens Alpe d'HuZus van 10.00 tot 16.00 uur afgesloten is voor autoverkeer.

Op donderdag 6 juni 2024, op de Alpe d’HuZes-koersdag, is de Alpe van 03.00 tot 20.00 uur afgesloten voor autoverkeer.

Hoe kan ik naar Alpe d’Huez reizen?

add remove

De afstand van Amsterdam naar de Alpe d’Huez is circa 1100 km. Verschillende wegen leiden naar de Alpe d’Huez:

 • Met de auto: vraag op een Alpe d’HuZes-dag of via social media naar carpool-mogelijkheden met mensen uit jouw regio.
 • Met een bus: vanuit Nederland vertrekken meerdere bussen. Houd social media in de gaten.
 • Met de trein: tot en met Grenoble kun je per trein reizen. Houd er rekening mee dat je nog een auto moet huren of je neemt de bus. Vanaf het busstation in Grenoble rijden shuttlebussen in 1,5 uur naar het dorp Alpe d’Huez.
 • Met de fiets: goedkoop en milieuvriendelijk. En meteen een goede training voor de grote dag! Trek er minimaal een week voor uit.
 • Vliegen: je kunt vliegen naar Lyon of Geneve. Houd er rekening mee dat je nog een auto moet huren of met het openbaar vervoer moet reizen.

Is er ook een vliegveld in de buurt van Alpe d'Huez?

add remove

De dichtstbijzijnde vliegvelden die open zijn tijdens de koersweek zijn Lyon of Geneve in Zwitserland. Vanaf beide vliegvelden is het nog ongeveer 2,5 uur rijden naar de berg.

Kan ik het beste boven of onderaan de berg verblijven?

add remove

De meeste deelnemers en hun supporters verblijven tijdens de koersweek boven op de berg. Hier zijn tijdens de koersweek ook de meeste activiteiten. Je moet dan wel zelf zorgen voor vervoer naar beneden voor de 1e start op de koersdag. Kampeerders verblijven dan weer op de campings in het dal. Hier is het weer ook vaker stabieler dan op de berg. En je bent eerder bij de start.

Waar kan ik verblijven?

add remove

Je kunt een accommodatie zoeken in het dal of boven op de berg. Wil je dicht bij de finish of juist bij de start verblijven? De meeste (avond)activiteiten zijn boven. Maar in het dal is een grote supermarkt en het is er vaak wat warmer dan boven.
Er zijn hotels, appartementen en campings. Kies maar!

 

 

 

Is er tijdens de koersweek ook (openbaar) vervoer van en naar boven?

add remove

Nee, alleen op de koersdag op donderdag kunnen deelnemers en supporters tussen 7.00 en 20.00 uur gebruik maken van vervoer. Tickets voor dit vervoer kunnen tijdens de koersweek aangeschaft worden bij de recepties van Alpe d'HuZes.

Koersdag

Hoe laat wordt de berg afgesloten voor verkeer?

add remove

Tijdens Alpe d'HuZus op de woensdag is de weg naar boven afgesloten tussen 10.00 en 15.00 uur. Op donderdag is de weg afgesloten tussen 3.30 uur en 20.00 uur. Alleen bewoners en werknemers kunnen op beide dagen onder begeleiding van motards gebruik maken van de bergweg. Al het overige verkeer wordt tegengehouden.

Ik verblijf bovenop de berg. Hoe kom ik als wandelaar dan bij de 1e start om 4.30 uur?

add remove

Deelnemers moeten voor de 1e start zelf voor het vervoer naar beneden zorgen. Heb je zelf geen vervoer, regel dan tijdens de koersweek een lift. Je kan hiervoor bijv. ook een oproep plaatsen via onze sociale kanalen. En je zal zien dat zelfs met de duim omhoog bovenaan de berg liften, zal zorgen voor vervoer naar beneden. Tijdens de koersweek zijn we een grote familie en helpen we elkaar.

Ben ik verplicht om te starten om 4.30 uur?

add remove

Nee, het is zeker niet verplicht om vroeg te starten. Iedereen mag zelf bepalen wat de beste starttijd is. Overigens raden wij het iedereen wel aan om vroeg te starten. Het is een magisch moment om met alle 5000 deelnemers te starten vanuit het dal. Je wordt aangemoedigd door heel veel supporters en in het donker zijn de duizenden brandende voor alle dierbaren in de 21 bochten nog mooier zichtbaar. Een moment om nooit meer te vergeten.

Zijn er ook verzorgingsposten onderweg?

add remove

Tijdens de koersdag zijn er 4 verzorgingsposten. Deze bevinden zich op het startplein, in bocht 16, in bocht 7 en na de finish. Vrijwilligers delen hier drinken en eten uit, er staan toiletten, er is een medische post en ook een mobiele reparatieteam voor kleine reparaties aan de fiets.

Ik wil de berg meerdere keren op (hard)lopen, hoe kom ik weer beneden?

add remove

Wandelaars, hardlopers en deelnemers onder de 16 jaar mogen niet afdalen naar het dal. Zij moeten gebruik maken van het gecombineerde vervoer van bus en skilift, die de deelnemers weer terugbrengen naar het startplein in het dal. Tickets voor dit vervoer kunnen tijdens de koersweek aangeschaft worden bij de recepties van Alpe d'HuZes.