“Met een goed gevoel fietsen voor het goede doel …”

31 May 2017

De vijfkoppige Nederlandse folkband Pater Moeskroen reist dit jaar alweer voor de negende keer af naar de Alpe: om te fietsen en om de ontlading op de slotavond muzikaal compleet te maken. Naar de top!

“Met een goed gevoel fietsen voor het goede doel …”

“Het eerste jaar dat we meegingen naar de Alpe hadden we eigenlijk geen idee, we dachten dat we een weekje op reis gingen”, vertelt Vincent van Lent, de ‘pater’ van de blaasinstrumenten, de banjo, de mandoline, de doedelzak en … de fiets! Want hij fietst ook al jarenlang zes keer de berg op, voor het goede doel.

“Maar op onze eerste avond zagen we zo’n wand waar mensen van die hartverscheurende berichtjes op plaatsten. We voelden de sfeer en toen drong de ernst door: we waren daar met een doel! En dat doel hebben we nooit meer uit het oog verloren.”

De band krijgt geregeld verzoeken om mee te werken aan goede doelen, maar de mannen hebben voor Alpe d’HuZes gekozen en daar willen ze het maximale voor doen. Waarom?

Zowel Vincent als leadzanger en gitarist Bart Swerts heeft een dierbare aan kanker verloren. Vincent: “Op de dag dat ik in 2013 arriveerde op de Alpe, overleed de vrouw van mijn beste maat Leen. Op de koersdag is ze begraven, terwijl ik aan het fietsen was ... Dat was wrang. Het jaar daarop fietsten Leen en ik samen omhoog. Daardoor heb ik persoonlijk veel met Alpe d’HuZes en voel ik zo’n grote drang om elk jaar in juni op de Alpe te zijn. Met of zonder Pater Moeskroen. Tot nu toe blokken we nog met z’n allen die koersweek in de agenda’s en gaan we als band naar de Alpe, want dit soort levensgebeurtenissen is precies de reden om daar te zijn.”

‘… het is een ziekte die ons allen raakt’, ‘met een goed gevoel fietsen wij voor het goede doel’ en ‘ik val nog liever om dan dat ik stop’: een paar treffende regels uit Naar de top!, het Alpe d’HuZes-lied van Pater Moeskroen.

Voor Bart is Alpe d’HuZes belangrijk vanwege een vriend die drie jaar geleden aan kanker overleed. “Tranen, weemoed, euforie en feest, dat is voor mij Alpe d’HuZes. Alles draait om één doel, er ontstaan vriendschappen, het verbindt en het donderstraalt echt niks hoe vaak je die berg op gaat. Wij horen vaak dat het veel mensen goeddoet dat we daar zijn, dat het ze raakt.”

Een paar jaar geleden had Bart beloofd vijf keer omhoog te fietsen als hij meer dan 2500 euro op zijn actiepagina had staan. Toen de teller daar ruim onder bleef hangen, besloot Vincent hem een handje te helpen. Gniffelend: “Ik heb een las- en constructiebedrijf en met de verkoop van tuinkacheltjes had ik al aardig wat centen voor het goede doel binnen. Ik heb toen de winst van die kacheltjes op de actiepagina van Bart laten storten. En ja hoor, toen zijn teller een dag voor de koersdag op 2490 euro stond, wist hij dat hij aan de bak moest. En hij heeft het gedaan: vijf keer omhoog! Extra knap, omdat hij toen nog een kilootje of vijftig zwaarder was!”

“Natuurlijk hebben wij ook van die momenten dat je het liefst gewoon stopt. Zoals wanneer je voor de 24e keer met je zelfgebakken oliebollen langs de deur gaat en iemand zegt dan ‘ik ga jouw vakantie toch zeker niet betalen’. Dat soort momenten kennen wij ook hoor, maar ook dat hoort bij Alpe d’HuZes: doorgaan tot je echt niet meer kan. Niks is onmogelijk. En dan staan er altijd nog een paar duizend langs de kant om je omhoog te duwen. Letterlijk en figuurlijk.”

Luister naar Naar de top

En leer de tekst alvast uit je hoofd:

Naar de top!

De remmen zijn gecheckt en de ketting is gesmeerd … (2x)

We zijn er klaar voor, we gaan ertegenaan

Samen zullen wij die berg verslaan

Want de remmen zijn gecheckt en de ketting is gesmeerd

 

Het gat in m’n band heb ik net gerepareerd (2x)

Je wenst je vrienden veel succes

En daar gaan we dan voor de Alpe d’HuZes

Het gat in m’n band heb ik net gerepareerd

 

Naar de top! Beetje bij beetje hogerop

Naar de top! Ik val nog liever om dan dat ik stop

Naar de top! Afzien en zweten, geef niet op

Naar de top! Ik val nog liever om dan dat ik stop

 

Boven op de berg daar wacht een groot applaus (2x)

Het goede doel is het enige dat telt

Want als je meedoet dan ben je sowieso een held

En bovenop de berg daar wacht een groot applaus

 

Naar de top! Beetje bij beetje hogerop

Naar de top! Ik val nog liever om dan dat ik stop

Naar de top! Afzien en zweten, geef niet op

Naar de top!

 

Met een goed gevoel fietsen wij voor ’t goede doel (2x)

Al heb je ’t niet van dichtbij meegemaakt

’t Is een ziekte die ons allen raakt

En met dat gevoel fietsen wij voor ’t goede doel!

 

Naar de top! Beetje bij beetje hogerop

Naar de top! Ik val nog liever om dan dat ik stop

Naar de top! Afzien en zweten, geef niet op

Naar de top! Ik val nog liever om dan dat ik stop.

 

Zie ook: www.patermoeskroen.nl