‘TWEEDE LEVEN’ DANKZIJ TAMOIL

05 Oct 2020

Kleding inzamelen, kankeronderzoek financieren

Sinds 2012 is Tamoil Nederland, exploitant van tankstations, als sponsor verbonden aan Alpe d’HuZes. Niet vreemd dat in 2013 een team enthousiaste Tamoil-medewerkers aan de start stond om te ervaren met welk event Tamoil invulling had gegeven aan de term ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’.

“Ik was zelf geen lid van het team”, zegt Ronald Kempen, algemeen directeur Tamoil Nederland. “Ik heb gezien hoe alle medewerkers zich betrokken voelden. Enthousiast werd de stand van de binnenkomende donaties gevolgd. Tijdens de koersweek volgde het thuisfront de avonturen van hun team in Frankrijk. Ik herinner me nog alle verhalen waarmee ze terugkwamen. Mijn conclusie: Alpe d’HuZes profileert zich meer dan terecht als Life Changing Experience!”

 

Tweede leven
Tamoil heeft in Nederland een netwerk van 215 tankstations. Deels onbemand, deels met een shop. Bij 49 tankstations staan Tamoil-blauwe kledingcontainers met daarop een Alpe d’HuZes-affiche. Oude kleding die zo wordt ingezameld wordt verkocht. De opbrengst gaat volledig naar Alpe ‘d’HuZes. De koper van de oude kleding zorgt er vervolgens voor dat die een tweede leven krijgt. Ronald: “Toch mooi, de parallel tussen het nieuwe leven van die kleding en de bestemming van het geld dat wij voor die kleding krijgen. Dat geld gaat uiteindelijk naar onderzoek dat ertoe moet leiden dat mensen, die door kanker getroffen worden, ook een spreekwoordelijk tweede leven krijgen.”

 

"Alpe d’HuZes profileert zich meer dan terecht als Life Changing Experience!”

 

Iedereen kan meedoen
Vanaf 2012 maakt Tamoil op deze manier jaarlijks gemiddeld enkele tienduizenden euro’s over aan Alpe d’HuZes die vervolgens via KWF besteed worden aan onderzoek. “Stilletjes hoop ik dat veel leden van de Alpe d’HuZes-familie dit verhaal lezen”, zegt Ronald. “Het zou mooi zijn als ze hierdoor binnen de familie- en kennissenkring oude kleding gaan inzamelen om die vervolgens in onze kledingcontainers te deponeren. Een eenvoudig te organiseren doorlopende actie. Er is altijd wel een Tamoil-tankstation met kledingcontainer in de buurt.”

Tamoil terug op de berg
Ook vorig jaar lukte het Tamoil weer een team op de been te krijgen om tijdens de koersweek in Frankrijk extra cachet te geven aan Tamoils sponsorschap. “Hartstikke leuk dat we er weer bij zouden zijn”, vervolgt Ronald. “Vijf collega’s waren net begonnen met het opzetten van hun acties toen er een streep ging door Alpe d’HuZes 2020. Jammer, maar begrijpelijk gezien de situatie rond COVID-19 in Europa. Het is momenteel nog een beetje koffiedik kijken. Ik hoop dat ons team op 3 juni 2021, uiteraard veilig, zijn missie in Frankrijk waarmaakt. Met alle andere deelnemers, vrijwilligers en supporters die 2020 hebben moeten laten schieten.” 

 

Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen
Tamoil is onderdeel van de Oilinvest Groep, een olieconcern met tankstations in Italië, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Nederland. Tamoil is meer dan 70 jaar actief op de Nederlandse brandstofmarkt. Zo’n tien jaar geleden is Tamoils strategie tegen het licht gehouden. Ronald: “We zijn een profit-organisatie. Maar dat ontslaat je niet van het denken over de rol die je in de wereld wil spelen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid zijn dan kapstokken waar je als bedrijf geacht wordt jassen aan op te hangen. Maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben we onder andere ingevuld door ons te verbinden met Alpe d’HuZes. Duurzaamheid geven wij vorm door ook milieuvriendelijke alternatieven aan te bieden, naast de op basis van aardolie geproduceerde brandstoffen. Zo bieden wij klanten op 49 tankstations Neste MY Renewable Diesel™ aan. Neste MY is een HVO100 product, dat voornamelijk gemaakt is van afval- en restgrondstoffen. Afvalproducten die niet gebruikt kunnen worden voor menselijke consumptie, worden normalerwijze gestort of verbrand. Nu worden ze gebruikt om er een fossielvrije, emissiearme diesel van te maken. Hiermee wordt de CO2-uitstoot van dieselvoertuigen tot 90% teruggebracht.

 

 Links: