(On)mogelijk?

01 Mar 2021

Knetterhard hebben wij als organisatie in de afgelopen periode gewerkt aan de mogelijkheden en onmogelijkheden van ’Alpe d’HuZes in juni 2021. Wat een klus!
Helaas hebben we deze week moeten besluiten dat we in juni met Alpe d’HuZes niet naar Frankrijk zullen gaan en dat er in juni ook geen alternatief in Nederland plaatsvindt. We koersen nu op september.

Het is voor deelnemers en hun sponsoren niet altijd even goed zichtbaar, maar in de afgelopen maanden heeft een grote groep vrijwilligers in Nederland en Frankrijk met veel inzet overlegd en is tot het uiterste gegaan om te kijken of we ons evenement in juni mogelijk konden maken: in Frankrijk of een alternatief in Nederland. Daarbij keken we natuurlijk ook naar de ontwikkelingen rond corona in Nederland en Frankrijk. We hebben veelvuldig contact met de lokale overheden in Frankrijk, volgen de vaccinatiecampagnes op de voet, onderzoeken de mogelijkheden van (snel-)testen, veilige bubbels en de praktische uitvoerbaarheid van de noodzakelijke beheersmaatregelen. In de laatste weken volgen we natuurlijk ook met veel interesse de proeven met kleine evenementen.

Maar … gezien de grote onduidelijkheden qua beperkende maatregelen voor de komende paar maanden, gecombineerd met de nu te nemen acties rond bijvoorbeeld het opstarten van de formele vergunningsprocedures, hebben we afgelopen week besloten dat we dit jaar in juni weer niet naar de Alpe d’Huez zullen gaan. Wellicht niet geheel onverwacht, maar niet minder teleurstellend. Dit is niet wat we willen! Zeker omdat we merken dat er een groeiende behoefte is aan de ervaring, weer het gevoel van saamhorigheid en er samen te zijn, dat moment van een lach en een traan. Ook zien we dat de donatiewerving ver achterblijft bij wat er nodig is voor de schreeuwende behoefte aan gelden voor verder kankeronderzoek. Corona domineert het nieuws en beperkt onze bewegingsvrijheid. Maar corona beperkt ook de mogelijkheden tot preventie en zichtbaarheid van kanker. En dat is niet goed. Zolang 1 op de 3 Nederlanders kanker krijgt, zijn preventie en onderzoek hard nodig om de ziekte onder controle te krijgen. Ook lijkt het moeilijk om je als deelnemer goed te kunnen motiveren in deze tijden van corona en zonder uitzicht op de koersweek om die broodnodige donaties op te halen. Allemaal overwegingen, die het helemaal niet makkelijk hebben gemaakt om te besluiten dat we in juni niet naar Frankrijk gaan.

Een tweede beslissing die we hebben moeten nemen is dat een alternatief, individueel evenement in juni in Nederland te vroeg in de tijd is. Gezien de huidige, strenge maatregelen, het tempo van vaccinaties, de eerste versoepelingen mondjesmaat in zicht, gecombineerd met de relatief korte tijd tot aan de eerste week in juni, hebben we besloten om ook dit scenario uit te stellen tot later in het jaar. Nadere communicatie volgt via de welbekende routekaart, maar we hebben we aan de organisatie gevraagd om voor het eerst in 15 jaar de maand september te onderzoeken als alternatief voor de koersweek in juni. Eenmalig. Opgeven is geen optie.

Er komt een bijzondere dag of week aan in september. Daarvoor moet niet alleen hard getraind moet worden, (hard-)lopend of op de fiets, maar er is nog steeds een enorme behoefte aan donaties. Het onderzoek moet doorgaan en daar is nog veel geld voor nodig.

In de komende periode hoor en lees je meer over wat we concreet gaan doen in september.

Alvast veel dank,
George Coppens
Vrijwilliger in de rol van voorzitter a.i.