20 nieuwe kankeronderzoeken dankzij Alpe d’HuZes

20 Dec 2018

20 nieuwe kankeronderzoeken dankzij Alpe d’HuZes

KWF Kankerbestrijding heeft ruim 6,5 miljoen euro uit het Alpe d’HuZes/KWF-fonds toegekend aan nieuwe kankeronderzoeken. Hiermee worden twintig onderzoeken gestart naar verschillende onderdelen van behandeling van en een beter leven met kanker. Het gaat bijvoorbeeld om onderzoek naar inwendige bestraling, immunotherapie bij leverkanker en een nieuwe behandeling van pijnlijke uitzaaiingen van kanker in het skelet.

 “Heel erg mooi om te kunnen zien waar het geld naartoe gaat, waar we zo hard voor gewerkt hebben. Dankzij onze deelnemers, vrijwilligers en sponsoren kunnen deze onderzoekers nu aan de slag om ons ultieme doel te behalen: dat er niemand meer doodgaat aan kanker. Met deze twintig onderzoeken komen we daar weer een stapje dichterbij en dat geeft ons weer hoop en motivatie voor onze nieuwe editie in juni 2019”, zegt Alpe d’HuZes-voorzitter Jan Kouwenhoven.
Het geld van Alpe d’HuZes wordt toegekend in drie categorieën. Dit jaar gaat het om vier ‘Bas Mulder Awards’ voor jonge, talentvolle onderzoekers, tien ‘Unieke Hoogrisicoprojecten’ voor baanbrekende onderzoeksideeën en zes ‘Hermannetjes’ voor onderzoek dat nog een klein zetje nodig heeft om ten goede te komen aan de patiënt.

Nanodeeltjes die het afweersysteem nabootsen
Dr. Niels Bovenschen is een van de onderzoekers die aan de slag gaan met het geld van Alpe d’HuZes. Hij zal in het UMC Utrecht een innovatief project starten waarin hij een kankerdodend middel verpakt in minuscule deeltjes. Deze deeltjes hebben als interessante eigenschap dat ze heel specifiek terecht kunnen komen bij borstkankercellen. In dit onderzoek wil Bovenschen testen of zijn methode haalbaar is. Bij succes kan de vervolgstap naar patiëntenstudies en andere vormen van kanker worden gemaakt.

Herstel van gevoelszenuwen na borstreconstructie
Dr. Stefania Tuinder zal in Maastricht UMC een patiëntenstudie opstarten naar de reconstructie van borstweefsel na de behandeling van borstkanker. Patiënten kunnen al langer een nieuwe borst krijgen die is vervaardigd uit eigen lichaamsweefsel. In dit project wil Tuinder de gevoelszenuwen herstellen, zodat de nieuw aangelegde borst ook letterlijk weer als onderdeel van het lichaam aanvoelt.

Immunotherapie bij acute myeloïde leukemie
Dr. Marieke Griffioen onderzoekt afwijkingen in kankercellen die kunnen worden bestreden met immunotherapie. Haar onderzoek richt zich specifiek op acute leukemie.

Alpe d’HuZes 2019
De veertiende editie van Alpe d’HuZes vindt plaats op 6 juni 2019, waarbij weer maximaal vijfduizend deelnemers één tot zes keer de Alpe d’Huez op lopen of fietsen om geld op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek. 100% van de donaties wordt besteed aan wetenschappelijk kankeronderzoek. Het gezamenlijke doel is dat straks niemand meer doodgaat aan kanker.
Aanmelden voor deelname in 2019 is nog mogelijk. Deelnemers kunnen zich hier inschrijven. Iedereen die zich nú inschrijft, is verzekerd van deelname en heeft voldoende tijd om geld in te zamelen.