Jubileumeditie van Alpe d’HuZes wordt verplaatst naar 2021

24 Mar 2020

Met zoveel liefde, passie en hartstocht waren vrijwilligers en deelnemers bezig zich voor te bereiden op de vijftiende editie van Alpe d’HuZes. Maar … die jubileumeditie wordt in zijn geheel verschoven naar juni 2021. Dat hebben we na een zorgvuldige afweging helaas moeten besluiten.
Door alle maatregelen rond het coronavirus in zowel Nederland als Frankrijk kunnen we niet de voorbereidingen treffen die nodig zijn om een veilige en verantwoorde koersweek te organiseren. Ook de kick-off op 10 mei in Papendal gaat niet door.

Uit alle berichten op social media en reacties op mijn blog van 18 maart, blijkt dat velen al rekening hadden gehouden met dit besluit. Dat neemt niet weg dat er een gevoel van onmacht en teleurstelling is over het verplaatsen van de jubileumeditie. Bij onze vrijwilligers, die zo trots waren dat in januari al de 5000e deelnemer zich had ingeschreven. Bij onze sponsoren, die ons onvoorwaardelijk steunen bij de organisatie van de koersweek. En bij deelnemers natuurlijk, die zo druk zijn met trainen en donaties ophalen.

Vrijwilligers en sponsoren weten hoe belangrijk het voor onze deelnemers is om deel uit te maken van de Alpe d’HuZes-familie. Waar je je eigen ervaringen met kanker kunt delen en een plekje kunt geven. Waar je liefdevol dierbaren kunt herdenken. Waar je kunt ervaren wat saamhorigheid is. Juist als je zelf net hersteld of herstellend bent van kanker.

Prachtig om te zien hoe betrokken jullie waren en zijn. De teller staat bijna op 7 miljoen euro aan donaties voor onderzoek naar kanker en verbetering van kwaliteit van leven van mensen met kanker. Een indrukwekkend bedrag! Samen met onze partner KWF Kankerbestrijding zijn we jullie daar dankbaar voor.

Ik besef dat een aantal deelnemers nu wellicht niet bij de bijzondere vijftiende editie in 2021 zal kunnen zijn. Dat doet ons en mij persoonlijk veel verdriet. We zullen dan ook 4 juni 2020, de dag dat we met 5000 deelnemers de Alpe d’Huez zouden gaan beklimmen, niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Een dag om stil te staan bij onze ervaringen met kanker, die we anders met elkaar gedeeld zouden hebben op Alpe d’Huez. Juist nu hebben we elkaar hard nodig. Hoe deze dag eruit gaat zien, laten we nog weten en we nodigen je van harte uit om je ideeën hiervoor te delen.

Wat betekent het verplaatsen van de vijftiende editie voor het inschrijfgeld?
De kleding is nagenoeg geproduceerd en die gaan we uitgeven. Waar en wanneer hoor je nog van ons. Als je vanwege je gezondheid niet aan de vijftiende editie kunt deelnemen, zullen wij je inschrijfgeld terugstorten, na aftrek van de kledingkosten.

Hoe gaat het verder met de opgehaalde donaties?
De actiepagina’s blijven openstaan en het bedrag van bijna 7 miljoen euro gaat mee naar 2021. We maken dus een doorstart met de donaties en richten ons vol energie op een veilige en verantwoorde vijftiende editie van Alpe d’HuZes in 2021.

Meer vragen en antwoorden vind je op onze website: opgevenisgeenoptie.nl/veelgestelde-vragen

Namens de Alpe d’HuZes-organisatie wens ik iedereen veel sterkte. Ik vraag met name aandacht voor alle mensen die naast de onzekerheden door het coronavirus, ook leven met kanker. Zij mogen meer dan ooit rekenen op onze steun.

Jan Kouwenhoven
Vrijwilliger in de rol van voorzitter