2CLIMB2RAISE: samen het onmogelijke mogelijk maken, plaatsen nog beschikbaar

25 Feb 2019

In 2011 nam Arjan Thomassen deel aan Alpe d’HuZes. Aan de finish werd hij door zijn supporters terecht overladen met complimenten. Maar de reactie van een kankerpatiënt op zijn prestatie, “Ik had zelf die berg op willen fietsen om de ultieme beleving van Alpe d'HuZes te kunnen ervaren”, zette hem en de supportersgroep aan het denken. Hoe los je het praktische probleem op dat iemand die aan kanker lijdt de lichamelijke conditie ontbeert om de Alpe d’Huez te beklimmen? Toen iemand het woord ‘tandem’ in de groep gooide, was het idee van 2climb2raise geboren. 

Het op de berg ontstane idee om aan Alpe d'HuZes deel te nemen op een tandem met achterop een kankerpatiënt leidde in november 2011 tot de oprichting van de stichting 2climb2raise. Sinds 2012 zorgt de stichting ervoor dat op de eerste donderdag in juni kankerpatiënten achter op een tandem deel uitmaken van het Alpe d’HuZes-peloton. “Ook in 2019 is het de bedoeling dat we 16 mannen of vrouwen die tegen kanker vechten of gevochten hebben mee omhoog nemen”, zegt Arjan, voorzitter van 2climb2raise. We hebben nog plaatsen vrij. Het laatste wat we willen horen als we in juni met onze beklimmingen bezig zijn, is ‘Had ik maar geweten dat dit mogelijk was geweest, dan had ik zeker meegedaan’. Je weet niet of mensen die dat zeggen nog een tweede kans krijgen. Tussen juni 2019 en juni 2020 kan helaas veel gebeuren.”

Draaiboek

Er komt heel wat bij kijken om die 16 mannen en vrouwen achter op een tandem de klim van hun leven te kunnen laten maken. Het bestuur en de ondersteuners van 2climb2raise – denk aan artsen, mecaniciens, en medewerkers op het gebied van PR en logistiek – zetten zich het hele jaar in om dat mogelijk te maken. Vanaf het moment dat de inschrijving start staat alles in het teken van de klim van het volgend jaar. Bestuurslid Thijs van Laarhoven, binnen het bestuur verantwoordelijk voor de teams, geeft inzicht in het draaiboek: “In januari is onze kick-off, met name gericht op de onderlinge kennismaking en de introductie van het programma hoe we als groep naar de koersweek toewerken. In februari hebben we binnentrainingen en vanaf maart gaan we om de drie weken buiten trainen. We beginnen vlak, maar voor de laatste buitentrainingen hebben we Gulpen als uitvalsbasis. Tenslotte moeten de deelnemers ervaren wat klimmen inhoudt. Vanaf 2 juni zijn we dan met een groep van een kleine 100 man in Oz, waar we exclusief voor 2climb2raise een hotel hebben afgehuurd.”


Stoker – captain – begeleider

Er lijkt een groot verschil te zitten tussen de groep van 100 personen en de 32 personen die nodig zijn om tijdens een eerste klim in de ochtend en een tweede klim in de middag de 8 tandems te bezetten. Maar dat legt Thijs graag uit. “Het belangrijkst zijn de kankerpatiënten achter op de tandem. Dat zijn de stokers. Voor op de tandem zit de captain, bij voorkeur iemand die een relatie heeft met de stoker. Dan is er nog de begeleider, een familielid, vriend of kennis van de stoker. De begeleider is ook een ervaren fietser. Op de berg staat hij of zij het tandemteam vanaf de start tot de finish bij!”

Als je bestuur en ondersteuners daarbij optelt, kom je nog steeds niet aan 100 personen. “We kennen ook nog de solo-stokers”, gaat Arjan verder. “Dat zijn (ex-)kankerpatiënten die in eerdere edities als stoker achter op de tandem hebben deelgenomen en nu onder begeleiding van een ervaren fietser of wandelaar als solo-fietser dan wel als wandelaar aan Alpe d'HuZes deelnemen. En ten slotte is er plaats voor naaste familieleden van stokers. Het van nabij kunnen meebeleven van de prestatie van het familielid achter op de tandem kan een belangrijk moment zijn in het verwerken van de emoties die spelen als je een familielid met kanker hebt. Als er problemen zijn met de financiering van de reis naar Frankrijk kan 2climb2raise bijspringen. Als stichting zijn we een anbi-goedgekeurd doel en zamelen we geld in om zulks mogelijk te maken. Ons ultieme doel is dat we in Frankrijk een week lang niet aan kanker denken!”


Paola Papen

Dat 2climb2raise er inderdaad in slaagt het onmogelijke mogelijk te maken, is te lezen in het door Paola Papen geschreven boek Zo rol ik. In 2017 was Paola stoker. En in 2018 fietste ze solo de berg op. Wat zij op die eerste donderdag in juni beleefde, vatte ze samen in de citaten “Nooit gedacht dat ik zelf zou kunnen deelnemen aan Alpe d’HuZes” en “Het is niet alleen een fantastische ervaring, maar het geeft ook het vertrouwen in je lichaam terug én draagt bij aan je herstel”. Het boek van Paola is te bestellen via de website van 2climb2raise. De opbrengst is voor de stichting 2climb2raise om zo in de toekomst nog veel kankerpatiënten in staat te kunnen stellen achter op de tandem de Alpe te kunnen beklimmen.

www.2climb2raise.nl

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/2climb2raise