Persbericht

10 april 2023

  

Alpe d’HuZes gaat door magische grens van 200 miljoen euro

De totale opbrengst van Alpe d’HuZes heeft dit paasweekeinde de magische grens van 200 miljoen euro overschreden. De eerste editie van het fondsenwervende evenement op de Alpe d’Huez in Frankrijk vond in 2006 plaats. De gehele opbrengst wordt besteed aan onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

“Een waanzinnig bedrag”, reageert Alpe d’HuZes bestuursvoorzitter Erik Jutstra. “Alle deelnemers, alle vrijwilligers, alle mensen die sinds het begin van Alpe d’HuZes aan het succes ervan hebben bijgedragen en ervoor hebben gezorgd dat wij zoveel geld beschikbaar hebben kunnen stellen, mogen hier trots op zijn.”

Opgeven is geen optie
De eerste editie van Alpe d’HuZes vond plaats op 6 juni 2006. 66 fietsende deelnemers haalden toen 370.081 euro op. Tegenwoordig beklimmen op de eerste donderdag van juni 5000 deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘opgeven is geen optie’. Vorig jaar werd bijna 17 miljoen euro ingezameld.

Besteding donaties
De donaties aan Alpe d’HuZes komen rechtstreeks in het Alpe d’HuZes/KWF-fonds. In nauw overleg met KWF Kankerbestrijding worden de gelden besteed. Honderd procent van de donaties wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek binnen verschillende thema's.

KWF-directeur Carla van Gils spreekt van “een fantastische mijlpaal: sinds de start van Alpe d'HuZes in 2006 is er 200 miljoen euro opgehaald. 200 miljoen! Wat hebben we hiermee al veel jonge, ambitieuze en talentvolle onderzoekers kunnen steunen. Hermannetjes kunnen geven, dat financiële duwtje in de rug om kennisbenutting te versnellen en knelpunten in onderzoek op te lossen. En niet te vergeten: zo veel baanbrekende ideeën kregen dankzij Alpe d'HuZes een kans om uitgewerkt te worden. In een woord: geweldig!”

Hoe een maf idee uitgroeide tot een groots evenement
Eén persoon heeft meegedaan aan alle edities van Alpe d’HuZes: Nawien Agterhorst. Nawien stond aan de wieg van Alpe d’HuZes en is er op 1 juni ook weer bij. Voor de zestiende keer.

“In de jaren voor het ontstaan van Alpe d’HuZes fietste ik veel met mijn vader. Elk jaar reden we wel een tocht in de bergen. Het liefst met zoveel mogelijk hoogtemeters.”

“Van alle tochten hield ik nauwkeurig de cijfers bij. Hoogtemeters, afstand, tijden. Die gegevens analyserend kwam ik tot de conclusie dat ik op Alpe d’Huez meer hoogtemeters in een uur kon rijden dan op andere bergen. De berg is weliswaar steil, maar niet te steil en vrij regelmatig. Mijn conclusie was dat het mogelijk zou moeten zijn om op één dag zes keer naar boven te fietsen.”

“De reactie van mijn vader was kort en krachtig: onmogelijk! Maar het idee bleef in mijn hoofd spelen. Gelukkig ging ik niet veel later fietsen met Coen van Veenendaal. Hij vond het meteen een geweldig plan en kwam ook met het idee om het te koppelen aan een goed doel, de strijd tegen kanker.”

“Elk jaar als ik weer naar die berg ga en zie tot wat voor een fantastisch evenement dat maffe idee is uitgegroeid, voel ik me vooral dankbaar. Geweldig om te zien hoeveel mensen zich inzetten om zoveel mogelijk geld voor kankeronderzoek binnen te halen. Ik ben blij dat ik daarvan nog steeds deel mag uitmaken.”

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Luister de podcast met Nawien en Coen over het onstaan van Alpe d’HuZes op:

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/de-alpe-d-huzes-podcast (aflevering 2)

Meer informatie over de bestedingen van het opgehaalde geld is te vinden op de volgende websites:

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/2023-jouw-impact

https://www.kwf.nl/help-mee/fietsen/alpe-dhuzes