Bas Mulder Award nu ook voor coronaonderzoek?

25 May 2020

BMA-winnaar Pia Kvistborg – wetenschapper bij het Antoni van Leeuwenhoek – en haar team zetten hun kankeronderzoeksmethode creatief in: ze zoeken naar het exacte stuk van het coronavirus dat immuuncellen kunnen herkennen zodat die de strijd kunnen aangaan. Zo vormen ze nu een kanker/coroanateam.

 ‘Een spannende zoektocht, met hopelijk net zulke spannende resultaten’, meldt de site van AVL.

    


    

Pia ontving in 2015 de Bas Mulder Award. De prijs die Alpe d’HuZes toekent aan onderzoekers die baanbrekend kankeronderzoek verrichten. Pia Kvistborg onderzoekt onder meer welke patiënten baat hebben bij immunotherapie: behandelingen met antilichamen die de rem opheffen die kankercellen hebben op het afweersysteem.

Met hun kennis van menselijke immuuncellen willen Pia Kvistborg en haar team nu helpen om de kennislacunes rond de bestrijding van het coronavirus op te vullen. “We hebben een vrij unieke techniek ontwikkeld om menselijke immuuncellen te bestuderen en we dachten ... misschien kunnen we een klein stukje van de puzzel vinden. Het punt is: het is nog grotendeels onbekend welk deel van het virus de immuuncellen die T-cellen heten precies herkennen. En deze herkenning is precies waar we ons in specialiseren voor kankercellen. Ontrafelen hoe immuuncellen het coronavirus herkennen kan van groot belang zijn voor de ontwikkeling van vaccins en het begrijpen van immuniteit.”

Antoni van Leeuwenhoek volgde Pia en haar collega’s op de voet. 

Lees meer
>> Kankeronderzoek raakt corona
>> Pia en de BMA

Pia heeft trouwens goeie herinneringen aan haar eigen deelname aan Alpe d'HuZes, alweer zeven jaar geleden: "Een unieke ervaring. Niet alleen vanwege de sportieve prestatie, maar ook vanwege de overweldigende support en betrokkenheid van iedereen. Er hangt een heel speciale sfeer die ik bij andere evenementen nog nooit ben tegengekomen." Met haar vier beklimmingen heeft ze niet alleen een bijdrage geleverd aan een betere toekomst voor kankerpatiënten, maar er ook een nieuwe hobby aan overgehouden: "Ik had nog nooit gewielrend. Speciaal voor Alpe d'HuZes heb ik een racefiets gekocht en ben ik gaan trainen. Sindsdien fiets ik met regelmaat."