Bauke Miedema: We kunnen heel veel, maar er is nog veel geld nodig

27 Feb 2020

Amper 7 jaar oud overleed Florine Moerman, de dochter van een collega van Bauke Miedema, aan de gevolgen van een hersentumor. De dood van Florine was aanleiding om met het team More-Man in te schrijven voor Alpe d'HuZes 2013. Bauke, fervent mountainbiker, was een van de teamleden. “Natuurlijk steun je een collega die een kind verloren heeft”, zegt Bauke. “Je hoopt met een sportieve prestatie en het inzamelen van veel geld de onrechtvaardigheid die je voelt als een kind vergeefs heeft gevochten tegen een tumor, een plekje te geven.


Ik heb op de berg gemerkt dat Alpe d'HuZes meer is dan een berg beklimmen en geld inzamelen. Iedereen deelt verhalen over de redenen van zijn of haar aanwezigheid op de berg. De indrukken die je in zo'n week opdoet zijn onvergetelijk. En ergens voelde ik tijdens de terugreis naar Nederland dat 2013 niet mijn laatste Alpe d'HuZes zou zijn.”

 

Duchenne Heroes
In sportief opzicht zijn er voor mountainbikers grotere uitdagingen dan Alpe d'HuZes. “Ik hou van explosief fietsen”, vervolgt Bauke. “Ik stuitte op het event 'Duchennne Heroes', in de basis eenzelfde idee als Alpe d'HuZes. Alleen de bestemming van het ingezamelde geld is anders: het vinden van een medicijn en betere kwaliteit van leven voor patiënten met Duchenne spierdystrofie. Succesvolle acties voeren was ik al gewend van Alpe d'HuZes. In 2014, 2015, 2016 en 2017 heb ik de 'Duchenne Heroes' gereden. Dat was in 2018 ook de bedoeling. Totdat bleek dat ik acute leukemie had.”

 

Diagnose

In de zomer van 2018 voelde Bauke zich niet lekker: “Spierpijn, grieperigheid, een koortsig gevoel. Het was druk op het werk, dus gooide ik het daarop. Toen ik me na een vakantie nog niet beter voelde ben ik, onder druk van mijn omgeving, naar de huisarts gestapt. Die rustte niet totdat er een verklaring voor mijn lichamelijke ongemakken was. 's Ochtends werd bloed geprikt. En ’s avonds, toen ik thuiskwam, bleek dat de huisarts me al een tijdje aan het zoeken was. Of ik me onmiddellijk bij de spoedeisende hulp wilde melden. Daar bleek dat er een vermoeden van leukemie was. Ik werd direct doorgestuurd naar het AMC voor een onderzoek van top tot teen. Het vermoeden werd bevestigd: acute leukemie.”

 

Behandelplan
Een chemotherapie gevolgd door een stamceltransplantatie zou de kanker moeten verdrijven. Een spannende periode: “De chemo sloeg in eerste instantie niet aan. Zwaarder geschut werd in stelling gebracht. Dat hielp. Op naar de stamceltransplantatie. Dat moest ook in twee keer. Klaar voor de eerste transplantatie bleek op het laatste moment dat de donor afgekeurd werd. Gelukkig is snel een tweede donor gevonden. Op 13 december 2018 vond de transplantatie plaats, op 3 januari 2019 was ik weer thuis. De revalidatie kon beginnen.”

 

Herstel
Baukes herstel ging langzaam maar gestaag. In de zomer van 2019 had Bauke weer genoeg energie om een dagje uit te gaan en in augustus begon hij weer met werken. “De verveling sloeg toe. Gelukkig heb ik een superwerkgever die mij steeds is blijven steunen. In maart hoop ik weer 100 procent terug te zijn op mijn werk. Natuurlijk heb ik ook veel steun gehad van mijn vriendin, mijn kinderen, familie en vrienden. Die steun heeft me tijdens het hele traject van diagnose tot herstel geholpen te blijven geloven in een positief resultaat van alle behandelingen. Je ondergaat ze zo ook een beetje voor hen!”

 

De Alpe lonkt weer
Baukes gevoel in 2013, op de terugreis uit Frankrijk, dat het weleens niet zijn laatste Alpe d’HuZes zou kunnen zijn geweest, komt in 2020 uit. Bauke was een van de eerste inschrijvers en is in sportief opzicht tevreden als hij de berg één keer per mountainbike kan beklimmen. Bauke: “Ik wil iets terugdoen omdat ik besef dat ik het geluk heb gehad dat niet iedereen heeft. Mijn 'leukomaatje' uit het AMC is nog steeds aan het vechten. Ik heb ervaren dat oncologen veel kunnen. Maar om nog meer te kunnen moet er nog meer geld voor onderzoek ter beschikking komen.”

 

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/baukemiedema